Dívka, had, trn

října 30, 2021


Dívka, had, trn. Retelling perských pohádek a mýtů. Příběh o dívce, které se nemohl nikdo dotknout, aniž by nezemřel. O dívce, která se cítí být monstrem a která chce v životě být jen šťastná, beze strachu a odsouzení.

Kniha s líbivou obálkou vypráví příběh Soráji, které v žilách koluje jed. Celý život se tak ukrývá a zůstává ve stínech svého domova. A to až do chvíle, kdy její osamělý život naruší přítomnost monstra a mladého muže. Nachází pochopení a naději v nový život. Sorája ale musí něco obětovat...

Dívka, had, trn je kniha, která zaujme obálkou, zaujme i anotaci a hojným doporučením na zadní straně, ale... Očekávání ale bohužel moc nesplňuje, stejně tak jsou v rozporu i ta doporučení na zadní straně, která mluví o propracované pohádce a neuvěřitelném spádu. Kniha nemá ani jedno. Jak si občas někdy říkám, že by kniha mohla být kratší, tak tady ty stránky chyběly. Příběh je sám o sobě zajímavý a staví na dobrém základu, ale jakákoliv komplexnost chybí. Všechno - vývoj děje, chování postav, vztahové peripetie, všechno je vyprávěno tak rychle, tak zkráceně, že je těžké něčemu z toho uvěřit. Na jedné straně Sorája ukazuje nedůvěru vůči jedné postavě a pak na druhé už málem obdivuje rysy její tváře, hebkost vlasů... A to fakt nepřeháním, postavy na tak malém prostoru neměli šanci ukázat nějaký logický vývoj a tím se kniha stávala více a více absurdní.

Na konci knihy autorka píše o své lásce k pohádkám a mluví o zdrojích, které ji pomáhali u psaní - starověká Persie a její folklór. Kniha je plná cizokrajně znějících jmen, má i lehkou pohádkovou atmosféru a čte se rychle, ale to bohužel moc nekompenzuje nedostatky, které má. Autorka naťukává různá témata, ale ani jedno není probráno do hloubky a tím pak ztrácí svůj smysl. A to je škoda.

Dívka, had, trn není bohužel příběh, který bych vám doporučila. Za mě to bylo velké zklamání, které se mi ani moc nechtělo dočíst.
.
.
.
Knihu jsem četla ve spolupráci s @yoli.cz

You Might Also Like

0 komentářů