Zpráva pro Adolfa 1

února 05, 2020

Německo, Adolf, rasismus, manga. A jedna zpráva, která může změnit životy statisícům. Říkáte si, že vám slovo manga do toho moc nesedí. Ale to je omyl. I v manze totiž můžeme najít vážná témata, která se pojí s reálnými událostmi. Českým čtenářům se tak ve dvou velkých knihách odkrývá příběh, který se točí okolo jména Adolf a zároveň se nám poprvé představuje tzv. bůh mangy - Osamu Tezuka.


Osamu Tezuka je na poli japonských komiksů legenda. Stvořil například Astro Boye nebo japonskou verzi Lvího krále - Kimba the White Lion. Tento umělec ale hlavně výrazně posunul vývoj japonských komiksů a ukázal, že i v této podobě můžeme číst o náročných a vážných tématech. Jeho tvorbou se inspirovalo mnoho dalších umělců a za současnou podobu a popularitu mangy můžeme vděčit právě Osamu Tezukovi. 

První díl obrovské publikace nás seznámí se třemi Adolfy - Adolfem Hitlerem a dvěma chlapci, příslušníky židovské a německé strany. Největší pozornost je ale věnována japonskému reportérovi Soheiovi Tohgeovi, kterému za podivných okolností zemřel bratr. 

Příběh začíná v Berlíně v době Olympijských her a Sohei dostává zprávu od svého bratra, který pro něj má velmi znepokojující zprávu. K setkání ale díky bratrově smrti nedojde. Začne tím ale vlna událostí, kdy bude zkoušena nejen Soheiova fyzická odolnost, ale především ta psychická. V honbě za bratrovými vrahy a za pravdou se reportér dostane do několika sporů a nebojí se zajít až do krajnosti. Na pozadí Soheiova příběhu pak potkáváme dva chlapce. Jeden z nich je syn pekaře, druhý syn diplomata. Jeden je židovského původu a druhý patří k rodině nacistů. A tito dva kluci, Adolf a Adolf, se stanou kamarádi.


Zpráva pro Adolfa je hodně syrová manga. Sledujeme příběh reportéra, který si zažívá doslova peklo na zemi. Setkává se se zradou a pomluvami, s fyzickým i psychickým mučením. Dostává se na samotné dno lidskosti. Nad vodou ho ale drží vidina pravdy. A nebojí se pro ni udělat cokoliv. A to i věci, které bychom od této postavy nejspíš nečekali. Je to ale ukázka toho, že v každém z nás je i ta temná stránka a záleží jen na okolnostech, jestli se dostane na povrch nebo ne.

Manga se výrazně opírá o tématiku zla, kdo ho představuje a jaký vliv má na své okolí. Výslechy a mučení je jedna z variant. Vrcholem tohoto dílu je ale postupná změna osobnosti jednoho z chlapců, která vede k úplnému vymytí mozku. Je to nenásilná, ale očekávaná změna, kdy vidíme chlapcův vnitřní boj a snahu odolávat. Vnější tlak na tak mladou duši je ale velký a rizika, která by v případě vzdoru nastala, jsou obrovská.

Patříte-li mezi čtenáře současné mangy, určitě vás zaskočí Tezukova kresba. Je hodně jiná a dýchá z ní západní tvorba. Kromě titulu "bůh mangy" se totiž Tezukovi přezdívalo i Walt Disney z Japonska a u nejedné postavy je to znát. Jak postavy, tak i reálie jsou zachyceny realisticky, některé panely mají až dokumentární nádech a celkově se celý příběh stává více a více melancholičtější, což pak graduje ve velmi emotivní a dosti mrazivé poslední kapitole.


Zpráva pro Adolfa 1 představuje mix dramatického příběhu s detektivními prvky. Sem tam se ale objeví i lehce odlehčené a vtipné momenty. Ta melancholie ale roste každou kapitolou a s ohledem na téma a časté násilné scény je tato manga určitě vhodná až pro starší čtenáře. Ono ani tak nepřekvapí to mučení, ale spíše ten psychický nátlak na jednotlivé postavy. Jako bonus navíc pak manga obsahuje spoustu poznámek pod čarou a přehledy důležitých událostí, které se staly v Japonsku a ve světě. 

Zpráva pro Adolfa zachycuje jedno z nejdrsnějších a nejsmutnějších období našich dějin. Ten příběh, samotní hlavní protagonisté, jejich vývoj a změna, to je ale rozhodně něco, co stojí za přečtení. 

Český název: Zprává pro Adolfa 1 | Autor: Osamu Tezuka Série: Zpráva pro Adolfa Počet stran: 656 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Nad touhle mangou už docela dlouhou váhám jestli jo nebo ne, ale pomalu se přikláním k tomu, že si jí asi přečtu. Takže díky za přispění pro přečtení :D

    OdpovědětVymazat