Tokijský ghúl - Dny

srpna 09, 2019

Tokijský ghúl je populární japonské anime a manga. Svět ghúlů se stal obrovským fenoménem jak v Japonsku, tak i ve světě, a proto tradičně nezůstalo jen u těchto dvou médií. První manga série, která spadá do žánru dark fantasy neboli seinen, má 14 svazků. Na ni poté navazuje druhá tzv. Tokijský ghúl: re, která toto léto začíná vycházet u nakladatelství Crew. Aby ale čekání uběhlo rychleji, vyšla v českém překladu první light novela s podtitulem Dny.


Light novely jsou beletristické knihy spadající do světa známého z mangy. Tokijský ghúl - Dny je první díl ze tří a obsahuje celkem šest novel. Všech šest příběhů se odehrává na pozadí první manga série, která je v českém překladu již kompletně venku. Hlavní postavou jednotlivých povídek ale není Ken Kaneki, tak jako v manze. Každý příběh vypráví vedlejší postava, která ale má v hlavní dějové linii velmi důležité postavení.

Série Tokijský ghůl přivedla k životu hned několik různorodých a zajímavých charakterů, kteří jsou svými osudy více či méně často zajímavější, než samotný ústřední hrdina. Je proto docela na škodu, že se autor zaměřil hlavně na příběh Kanekiho a ostatní nechal jen tak bokem. V této novele je to ale naopak, Kaneki se tu sotva mihne a do popředí se dostává například jeho nejlepší kamarád Hide, Tóka nebo často morbidní Labužník.

Jednotlivé novely jsou různorodé, tak jako jejich protagonisté. Kanekiho kamarád Hide se tak dostane mezi skupinku studentů, kteří hledají mezi lidmi ghúlí přítomnost a mají spadeno právě na jeho nejlepšího kamaráda. Najít mezi lidmi pravého ghúla ale není snadné, pokud nevíte, na co se koukat. A právě na tyto náznaky a nápovědy si musí dávat pozor Tóka, která se netypicky rozhodla dát dohromady život ghúla a život studenta. Vzdělávat se je ale jedna věc, poznávat své spolužáky a najít si mezi nimi kamarády, je už ale věc druhá.

Postava Tóky se pak mihne i v další povídce, která je ale věnována holčičce Hinami. Osamělý a nešťastný sirotek se čím dál více uzavírá do sebe a navíc ji hrozí neustálé nebezpečí. Smůla se ale nelepí na paty jen jí, ale i ghúlovi Kazuovi a Momoči. Jeden nenachází štěstí v osobním životě a druhý má zase trable po pracovní stránce. A pak je tu už zmíněný Labužník, kterého načapá při činu/večeři jeho spolužačka Čie.


Vydávání light novel je v zahraničí už běžnou věcí a spousta populárních sériích jich má na svém kontě už hromadu. Pro české čtenáře je tento způsob rozšíření manga série novinkou a pokud bude o tyto bonusové příběhy zájem, můžeme se těšit i na další a to i u jiných rozjetých sérií. Stojí tahle kniha teda za přečtení a celkově za pozornost?

Na vzniku sbírky se podílel autor samotné mangy, který do knihy přispěl několika ilustracemi. Text pak zpracoval Šin Towada, který odvedl bezesporu kvalitní práci. Text je jednoduchý, nezachází do zbytečných detailů a pro čtenáře jsou jednotlivé povídky dobře srozumitelné, což u manga série bylo občas kapku problematické. Jednotlivé povídky a hlavně jejich protagonisté jsou zachyceny věrohodně a nijak se neodlišují od své manga předlohy. Právě naopak, jejich charaktery jdou více do hloubky a pro fanoušky je to velké obohacení pro rozšíření celého Išidio světa.

Tokijský ghúl - Dny si svou pozornost určitě zaslouží. A řekněme, že by se v knize neztrácel ani úplný neznalec, protože na začátku knihy je ke každé postavě drobný popis o koho se jedná. Povídky jsou kratšího rozsahu, čtou se rychle a nepostrádají kapku akce, ani zábavy. Pro fanoušky mangy a anime je tahle kniha už pak určitě povinností, protože si tím nejen rozšíří znalosti o dalších postavách, ale určitě si zkrátí čas při čekání na další díl mangy.

Český název: Tokijský ghúl - Dny | Autor: Šin Towada Série: Tokijský ghúl - Light novely 1 Počet stran: 264 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na stránkách Multiverza.

You Might Also Like

0 komentářů