Star Wars: Vader, Stíny a tajemství

prosince 11, 2018

Jedna z nejvíce ikonický postav. Často také vítěz v žebříčku nejlepší filmový záporák. Na světě snad neexistuje člověk, který by nevěděl, kdo to je nebo z jakého filmu je. Dlouhý temný plášť, maska s rudýma očima a nezaměnitelné hluboké dýchání. Darth Vader, temný Sithský lord, je postava fascinující i nenáviděná, rozporuplná i pochopená. Vykonavatel císařovy vůle, věrný služebník, ale také zlomený muž.


Komiksové souhrnné vydání Star Wars, které letos začalo vycházet u Egmontu, přichází s druhým svazkem obsahujícím dva příběhy. Obě části - Vader a Stíny a tajemství - se točí okolo temného lorda, který po zničení Hvězdy smrti stojí v nelibosti svého pána. Impérium se otřásá v chaosu a panice a do boje proti Rebelům je pověřen velkogenerál Tagge. Vader tak musí sklonit hlavu a poslouchat na slovo člověka, kterého opovrhuje. 

Oba dva příběhy se odehrávají krátce po bitvě o Yavin a lze je řadit mezi kánonickou četbu, která postupně vycházela v sešitové podobě od roku 2015. První část, pojmenovaná Vader, svým úvodem a především koncem navazuje na příběh z prvního svazku - Skywalker útočí. Vader zde za Císařovými zády kuje svou malou rebelii a zároveň se snaží zjistit totožnost chlapce, který pomohl zničit Hvězdu smrti. Zajímavostí na tomto příběhu je nejen větší pohled do Vaderovi mysli, často ale lze najít známé scény ale z opačného pohledu a slavné úvodní titulky jsou zde zachyceny ze strany Impéria.


V celém komiksu se objevují známé i úplně nové postavy. Tou nejvýraznější  je archeoložka doktorka Aphra, která svým vzezřením, chováním i zájmy připomíná slavného archeologa Jonese. Aphra hluboce obdivuje císařovu pravou ruku a tak se stane Vaderovou pomocnicí při budování tajné "síly". Jako protiklad k tichému Vaderovi je Aphra hodně živelná, svou práci ale zvládá téměř dokonale. V komiksu se pak stala natolik oblíbenou, že získala i svou vlastní řadu.

Za zmínku stojí i samotní imperiální důstojníci nebo velkogenerálové. Mihne se jich tu hned několik a svým chováním dobře zobrazují hlavní charakteristiky celého Impéria - zkaženost, pomstychtivost, krutost nebo touhu po vyšší moci za jakoukoliv cenu. Nechybí ale ani přítomnost samotného Císaře nebo lovce lidí Boby Fetta. Celkově je v tomto komiksu velká návaznost na filmovou sérii, kdy se občas ve vzpomínkách objeví i známé filmové scény.

České vydání komiksů Vader a Stíny a tajemství vyšlo poprvé v sešitové podobě jakou součást Star Wars Magazínu. Pokud ale nepatříte ke čtenářům, kteří si jednotlivé sešity pečlivě kupovali hned jak vycházely, těžko se k těm prvním dneska dostanete. Vydání v pevné vazbě, kde máte všechno pěkně u sebe, je na druhou stranu luxusnější záležitostí.



Souhrnné vydání komiksů Vader a i předchozího Skywalker útočí je dobrým oživením a prohloubením dějové linky točící se okolo rodiny Skywalkerů. Je vhodné pro komiksové začátečníky i znalé fanoušky a najdete v něm jak pořádnou dávku akce, tak i skvěle propracované hlavní charaktery a dokonce i pár nečekaných scén.

Český název: Vader, Stíny a tajemstvíAutor: Kieron Gillen Série: Star Wars: Darth Vader 1-2 Počet stran: 260 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů