Bajky barda Beedleho (ilustrované vydání)

prosince 01, 2018

Bajky barda Beedleho jsou nedílnou součástí světa Harryho Pottera. Poprvé se s nimi čtenáři setkali v posledním díle série, kde hrály důležitou roli při pátrání po relikviích smrti. J. K. Rowlingová pak samotnou sbírku povídek sepsala a vydala v knižní podobě. A protože jsme v době, kdy je populární vydávat speciální ilustrovaná vydání, i Bajky vyšly v této podobě.


Sbírka obsahuje celkem pět bajek, které jsou v kouzelnickém světě běžně známé. Pohádky jsou většinou krátké, ale každá v sobě nese určité morální poučení. Každý příběh je pak doplněn o podrobný rozbor profesora Brumbála, který poukazuje nejen na skrytý podtext příběhu, ale jaký měl přínos pro kouzelnickou společnost, proč byly některé bajky zakázány a některé dokonce i převyprávěny.

Nejznámější pohádkou je pak ze sbírky Příběh tří bratří, kterým se do rukou dostaly samotné relikvie smrti. Darovala jim je Smrt, protože unikli jejím nástrahám. Každý bratr ale se svým darem zacházel jinak, protože každý z nich byl různé povahy a ve svém srdci toužil po něčem jiném. Nejmoudřejší byl ale jen jeden z nich.


Králice Alice a chechtavý pařez se pak stejně jako Příběh tří bratří dotýká tématu smrti a to schopnosti vrátit život mrtvým. Ať už se vývoj v kouzelnickém světě posunul jakýmkoliv směrem, nikdo dosud nepřišel na to, jak oživit mrtvé. A určitě je to i správné. Králice Alice je z příběhů jeden z neoriginálnější, s hlubokou myšlenkou a plný magie.

Ne každá povídka má ale veselý konec. Mágovo chlupaté srdce je příběh člověka, který pohrdal láskou a aby nikdy nezahořel k někomu city, schoval své srdce do truhlice. A čím déle žije, tím více ztrácí na lidskosti, stává se necitelným a násilnickým.

J. K. Rowlingová v těchto pohádkách zachytila dlouholeté problémy kouzelnické komunity. Sympatie k mudlům a naopak odpor k nim se tak ukazuje v mnohem větším měřítku, který sahá až do daleké historie. Děti z kouzelnických rodin se díky nim ale učí o nejrůznějších lidských vlastnostech, zákonitostech jejich světa a celkově o konfrontaci dobra se zlem. Kouzla totiž dokáží vyvolat jak potíže, tak je i napravit.


Součástí tohoto vydání jsou i barevné ilustrace, které si tentokrát vzal na starost Chris Riddell. Oblíbený výtvarník a politický karikaturista je známý díky svým dětským knihám a spoluprací např. s Neilem Gaimanem. Styl jeho kresby je hodně specifický a při srovnání s ilustrovanými Fantastickými zvířaty a Harry Potterem jsou ilustrace hodně výrazné, hýří barvami a roztodivností. Bajkám dodávají ten správný pohádkový motiv a pěkně umocňují atmosféry jednotlivých příběhů.

Bajky barda Beedleho jsou staré kouzelnické pohádky, které mají za úkol své čtenáře pobavit a také je něčemu přiučit. J. K. Rowlingová vymyslela originální a zajímavé příběhy, které ve svém nitru řeší lidské problémy - staré i současné, problémy lidskosti a lásky. Tyto příběhy vznikly jako součást fiktivního světa, ale vůbec není na škodu je vyprávět svým dětem před spaním.

Český název: Bajky barda Beedleho | Originální název: Tales of Beedle the Bard  | Autor: J. K. Rowling Počet stran: 143 | Nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 4,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Ilustrovana vydani nejak frci... Vypada to moc pekne, ale je fakt, ze ta verze v modre obalce, co mam doma se mi stejne porad libi nejvic :-)

    OdpovědětVymazat