Návnada

října 11, 2017

"Možná, že když se vaše barvy přidají ke kresbám výtvarníků a k mým povídkám, vytvoříme něco, co přetrvá. Něco, co stojí za to si nechat."

Chuck Palahniuk je velmi specifický autor, který na svých stránkách rozehrává příběhy plné depresí, melancholie, frustrace, hnusu a lidské zkaženosti. Jeho romány ale rozhodně patří mezi kvalitu současné literatury, což dokazuje i jeho značná popularita ve světě i u nás. Chuck Palahniuk se nebojí experimentovat a tak minulý rok vyšlo pokračování jeho nejslavnější knihy Klub rváčů v komiksové podobě. Svět kresby ale neopouští a na vlně popularity antistresových omalovánek vydal povídkovou sbírku Návnada.


Návnada je něco naprosto jiného, než klasické omalovánky inspirované přírodou nebo oblíbenými filmy a seriály. Jsou to omalovánky pro dospělé a kromě černobílých kreseb jsou doplněny i psaným textem. Při tvorbě druhého dílu Klubu rváčů Chuck Palahniku poznal mnoho talentovaných lidí, ilustrátorů a kreslířů. A ta spolupráce ho bavila natolik, že se rozhodl spojit jejich talent se svými krátkými příběhy, ve kterých se nádherně odráží autorův provokativní styl.

Útlá sbírka obsahuje osm různorodých povídek jejichž příběh pomáhá dotvořit osm ilustrátorů, známých z komiksů jako jsou Batman, Hellboy nebo Lex Luthor. Každá povídka je opravdu jiná a to jak tématicky, tak i svým vyzněním i stylem, jakým je psaná. Něco je prostý příběh, něco dopis. Někdy autor zachází do minulosti, někdy se věnuje současné době. Tématicky se dotýká náboženství a fanatismu, vykoupení a posedlosti. Chuck Palahniuk píše o nevhodném dárku pro svou dceru, o vyšetřovateli, který rozumí zvířatům nebo o exkrementech na sociálních sítích.


Povídky jsou nejen překvapující, ale někdy až odpuzující, lehce perverzní a pikantní. Zároveň krásně odráží dnešní dobu nebo vliv sociálních sítí, potřebu být neustále online a sdílet všechno se všemi. Zachycují potřebu rodičů znechutit svému dítěti náboženství nebo velmi neobvyklou prosbu umírající ženy, která prožila naprosto obyčejný a prakticky ničím zajímavý život. Svou různorodostí, postavami nebo i tématy povídky čtenáře nejen baví a překvapují, ale i poučují, upozorňují a lehce i varují a i přes všechnu tu absurditu nutí k zamyšlení.

Návnada jsou omalovánky pro dospělé a rozhodně nejsou antistresové. Spíše naopak. Některé povídky jsou tak živé a barvité, že by si je čtenář radši ani nepředstavil. A ilustrátoři odvedli skvělou práci. Zachytili nejen ty pěkné momenty, ale především ty části příběhu, které jsou lehce odpudivé, morbidní a hlavně nepřístupné mladším čtenářům. Chuck Palahniuk je ale i po tolika letech záruka kvality a to jak v klasických románech, tak i v kratších příbězích. A experimentování mu rozhodně jde.

Český název: Návnada | Originální název: Bait | Autor: Chuck Palahniuk Počet stran: 152 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

0 komentářů