Rogue One: Star Wars story

září 08, 2017

Impérium vládne tvrdou rukou. Útlak, teror, vojenská síla, úpadek, hladomor, smrt. A to není všechno. Stín Impéria sahá mnohem dál. Pro dosažení absolutní moci je schopné překročit všechny hranice. Třeba sestrojit děsivou zbraň, která je schopná zničit naprosto vše. Jejich tajný projekt ale už není více tajemstvím a Povstalecká aliance připravuje plán na jeho zničení.


Rogue One: Star Wars story je samostatný příběh ze světa Star Wars, ale po dějové stránce se silně váže na nejstarší filmovou trilogii. Hlavní příběh se odehrává "chvíli" před Novou nadějí a vypráví o krádeži plánů Hvězdy smrti, díky nimž je pak tato bitevní stanice zničena v následujících filmech. Autorem filmové novelizace se stal Alexander Freed, který má za sebou několik herních scénářů a román Battlefront: Twilight Company

Kniha je klasickým přepisem filmové předlohy. Kvalita těchto románů je různá, Rogue One se ale určitě řadí mezi ty lepší. Oproti jiným přepisům neobsahuje tolik scén navíc, protože ani samotný film nemá skoro žádné. Důvod, proč Rogue One patří ke kvalitním knihám, je hlavně v jeho pojetí a hloubce. Autor se nezaměřil jen na hlavní dějovou linku a její převod do literární podoby, ale dal velký prostor samotným postavám, jejich charakteristice a vývoji.


Určit kdo je hlavním hrdinou příběhu je těžké, protože jich je více. Knihu vypráví Jyn Erso, dcera vědce, který pomohl sestrojit Hvězdu smrti. Dále také Cassian Andor, člen odboje, Orson Krennic, důstojník Impéria nebo také Bodhi Rook, bývalý imperiální pilot a zběh. Prostor ale dostávají i vedlejší postavy, kde mezi nejznámější patří Mon Motha, vedoucí povstalecké skupiny a objeví se i samotný Darth Vader nebo velkomoff Tarkin. Hlavní protagonisté zastupují nejrůznější lidské vlastnosti, představují v příběhu jak tu kladnou část, tak i tu zápornou a čtenáři tak mají přehled co se děje na obou stranách barikády. Můžeme se vcítit do jejich pocitů, snáze pochopíme jejich jednání, nahlédneme do minulosti a do nejrůznějších životních zvratů a událostí.

Po dějové stránce je kniha nabitá k prasknutí. Hlavním tématem je sice krádež plánů Hvězdy smrti, ale okolo této události se točí mnoho dalších, stejně významných zvratů. Autor zachází pěkně do detailů, používá rozsáhlé popisy a prostřednictví hlavních protagonistů zachází i do minulosti. Kniha se čte jednoduše a přitom nepostrádá klasické technologické popisy, velké bitvy nebo napínavé scény. Rogue one je ale výjimečná nejen tím, jak moc rozebírá celý příběh a přináší čtenářům nové poznatky a pohledy na věc, ale hlavně díky vykreslení postav a nahlédnutí do jejich mysli.

Rogue One: Star Wars story je dobře napsaným i zpracovaným románem, který rozšiřuje a zároveň obohacuje rozsáhlý svět Hvězdných válek. Stejně jako film přináší do tohoto univerza něco nového, protože jen málokterý příběh se obejde bez Jediů. Rogue One je jen malým střípkem, ale přesto patří mezi ty významné kusy. Je to příběh o skupině lidí, kteří se pro svou ideu, pro svou víru rozhodnou překročit všechny meze, překonat vlastní strachy. A to za jakoukoliv cenu.

Český název: Rogue One: Star Wars story | Originální název: Rogue One: Star Wars story | Autor: Alexander Freed Série: Star Wars Počet stran: 312 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 4,5/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Star Wars filmy mám opravdu ráda a proto je trochu ostuda, že jsem ještě žádnou knihu z tohoto univerza nečetla :)Doufám, že s Roque One se mi to povede napravit :)

    OdpovědětVymazat