Fantastická zvířata a kde je najít

června 05, 2017

Fantastická zvířata a kde je najít, Famfrpál v průběhu věků a Bajky barda Beedleho je trojice knih známá i pod souhrnným názvem jako bradavické učebnice. Všechny tři publikace rozšiřují univerzum Harryho Pottera a navíc jejich koupí přispějete na nadaci, kterou spravuje samotná autorka J. K. Rowlingová. S dvacátým výročím Harryho Pottera se bradavické učebnice dočkaly nového výtisku, nových obálek a celkově i kvalitnějšího zpracování.


Na literárním poli existují dvě knihy s názvem Fantastická zvířata a kde je najít. První je již zmíněná bradavická učebnice a druhá je původní scénář prvního dílu nové filmové série, která se odehrává několik desítek let před známými událostmi z Potterovské série. Bradavická učebnice, která svým pojetím připomíná encyklopedii, obsahuje stručné popisy zvířat vyskytující se v magickém světě.

Nové vydání Fantastický zvířat je ale trochu jiné. Obsahuje předmluvu "autora" Mloka Scamandera a samotný obsah je obohacen o nové druhy zvířat. Hned na začátku je ale čtenář seznámen s pojmem magizoologie, její podstatou a důležitostí a se stručným nástinem historie mudlovských znalostí o fantastických zvířatech. Převážná většina knihy se pak stručně věnuje jednotlivých druhům zvířat.


Encyklopedie se zaměřuje především na tvory, kteří měli určitou roli v Potterovské sérii, ale nechybí i jiné a známé bytosti. Všechna magická zvířata mají v knize svou stručnou charakteristiku, klasifikaci ministerstva kouzel, místo výskytu a nejrůznější zajímavost. Některá se pak můžou pyšnit i krásnou černobílou ilustrací. I přes to, že se jedná o encyklopedii, tak je kniha od začátku velice čtivá (Rowlingová nezapře svůj styl), nechybí poznámky pod čarou nebo velice stručné povídání o Mlokovi Scamanderovi. Jelikož se ale jedná o velice tenkou publikaci, není možné čekat obrovské množství informací. 

Kniha vznikla především pro nadační účely a tak je nutné ji brát jako malé rozšíření, doplněk pro fanoušky kouzelnického světa. I přes to se v ní dokonale odráží představivost a fantazie autorky a je jen dalším důkazem toho, jak promyšlený a komplikovaný svět Rowlingová vymyslela. Nové hardbackové vydání je pak opravdu vymazlené a rozhodně patří mezi povinnou výbavu každého Potterofila.

Český název: Fantastická zvířata a kde je najít | Originální název: Fantastic Beasts and where to find them  | Autor: J. K. Rowling Počet stran: 144 | Nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Zrovna včera jsem slintala před knihkupectvím a říkala jsem si, že přesně tyhle tři knížky musím mít. Fantastická zvířata budou určitě perfektní, ale nejvíc se stejně těším na Bajky :-) Rowlingovou a její styl psaní miluju.

    OdpovědětVymazat
  2. ja cetla puvodni vydani, ale to nic nemeni na obsahu ze... nemuzu si pomoct, ale me to prislo nudny... proste jen nejaka encyklopedie... a na to ze jsem velky fanousek harryho, tohle tak nejak nepotrebuji :-)

    OdpovědětVymazat