Divoká píseň | Victoria Schwab

března 21, 2017

Dvě znepřátelené strany barikády. Válka na spadnutí. Monstra zrozená z násilí a smrti. Victoria Schwab, autorka Archivu a Temnější tváře magie, přichází s dalším strhujícím příběhem o světě, kde je těžké rozeznat dobro od zla, hrdinu od zloducha.


Město Verity je rozdělené na dvě části. Severní je plná potulujících se monster a nemilosrdného vůdce, který se nechává vyplácet od svých lidí. Za peníze si tu totiž nekoupíte jen jídlo, ale především bezpečí a jistotu že přežijete. Jižní část města je úplný opak. Tady se snaží zabránit válce, ochránit nevinné a pomoci bezbranným. Po pěti letech střídání jedné internátní školy za druhou se do města vrací dědička severní části, Kate. A na nové škole potkává Augusta. Augusta z jižní strany. Augusta, který se za každou cenu snaží být člověkem.

Divoká píseň je první díl z plánované duologie od oblíbené autorky Victorii Schwab. Tato spisovatelka je velice plodná a každoročně zásobuje své čtenáře novými příběhy. Victoria Schwab píše nejen poutavě a zajímavě, především nás ale v každé sérii seznámí s naprosto jiným příběhem. Divoká píseň nás přivádí do vzdálené nebo alternativní budoucnosti, kde je Severní Amerika rozdělená na teritoria. 


Náš příběh se odehrává ve městě Verity, které kromě obyčejných lidí obývají i monstra. A právě tohle "nebezpečí" je na knize to nejzajímavější. Nejedná se o běžné padouchy ani antihrdiny se superschopnostmi. Victoria Schwab přišla s vlastní verzí nočních můr. Její monstra totiž vznikají díky nám. Díky násilí, krutosti, lidské nenávisti a zlobě. Existují tři druhy těchto nepřátel, ale ne každý z nich je smířený se svým osudem. Některé stvůry totiž ve skrytu duše netouží po ničem jiném, než být obyčejným člověkem.

"Sunaji s očima jak z černé tuši, písničku zahrají, vezmou ti duši."

Divoká píseň neoplývá originálním příběhem. Dvě znepřátelené strany, hrozící nebezpečí a dva lidé z opačné strany barikády, kteří našli vzájemné pochopení. Téma Romea a Julie najdete ve spoustě jiných knih. V této knize to ale vůbec nevadí, protože největší prostor dostala autorčina vlastní představivost a pojetí jejího světa. Kromě nestvůr jsou totiž nejsilnější stránkou knihy samotní hrdinové, Kate a August. Každý pochází z jiné strany města a každý vyrostl v naprosto jiném prostředí s odlišným rodinným zázemím. 


Díky střídání vypravěčů se můžeme seznámit s myšlenkami obou postav, pochopit jejich jednání, jejich víru a odhodlání. Jejich budující se vztah se vyvíjí pomalu a především přirozeně a nenásilně. A co je pro young adult literaturu netypické, postrádá jakoukoliv romantickou část. Vztah Kate a Augusta je totiž vybudován na vzájemné důvěře a poznání. Žádné jiskry v očích nebo vzájemné flirtování nečekejte. Zamilovanost by v tomto příběhu byla spíš jen trnem v oku. Tady se řeší otázky lidskosti, vnitřního boje, přátelství a toho, co je vlastně to dobré a co špatné.

Victorie Schwab už několikrát dokázala, že je velice talentovanou spisovatelkou, která dobře píše jak pro dospívající, tak i dospělé čtenáře. Divoká píseň tak nepostrádá poutavost, strhující a napínavý příběh, drobná překvapení a hrdiny, kteří jsou různorodí a především uvěřitelní. Žádnou dokonalost v nich nehledejte. Oni se snaží většinou být prostě obyčejní, získat uznání rodiny nebo si prostě jen žít život normálního jedince. Ale to jim, naneštěstí pro nás čtenáře, není souzeno.

Český název: Divoká píseň | Originální název: This Savage Song | Autor: Victoria Schwab Série: Monstra z Verity 1 Počet stran: 336 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

0 komentářů