Volání netvora | Patrick Ness

února 23, 2017

Ponořte se do příběhu, který je krásný a smutný zároveň. Je plný strachu a obavy, plný hněvu a čisté lidské lásky. Je o jednom z nás, malém chlapci, který se musí postavit své noční můře a říci konečně pravdu.


Volání netvora je příběhem třináctiletého Conora, který žije se svou nemocnou mámou. Otec je před lety opustil a má svou novou rodinu. Stejně jako každý z nás, i Conor má své vlastní problémy a musí se s nimi vyrovnat. Snaží se ignorovat otravnou a kritizující babičku nebo se snaží nevidět zhoršující se stav jeho mámy. Jedné noci najde pod svým oknem obrovský strašidelný strom, který nejen že chodí, ale i mluví. Netvor v podobě stromu Conora navštíví hned několikrát a během těchto setkání mu vypráví tři příběhy, Poslední, čtvrtý příběh, je ale na Conorovi.

Původní námět na Volání netvora patřil spisovatelce Siobhan Dowdové, bohužel ho ale už nestihla realizovat. Tento úkol byl tak svěřen Patrickovi Nessovi, autorovi dystopické trilogie Chaos nebo knihy pro dospívající My ostatní tu prostě žijem. Čím kniha zaujme na první pohled jsou ale černobílé skicy, které dotvářejí celý příběh. Jsou lehce depresivní, občas nečitelné, ale skvěle vyjadřují atmosféru příběhu. Každý nakreslený detail tak není jen doplňkem knihy, ale i on sám vypráví citlivý Conorův příběh, je jeho nedílnou součástí.

Siobhan Dowdová psala knihy pro mládež, stejně i Patrick Ness se ve své tvorbě zaměřuje na dospívající čtenáře. Volání netvora je tak jednoduchý a prostý příběh, který v sobě ukrývá hluboké myšlenky. Pomocí tří příběhů, které Netvor Conorovi vypráví, mu ukazuje nejrůznější lidské povahy, jejich jednání a důsledky. Příběhy jsou různé, ale ukazují, že není jen čistě dobro a zlo. Každá mince má dvě strany a dvě strany mají i naše činy a rozhodnutí.

Hlavním tématem této knihy je ale rodina, láska matky a syna, láska otce i babičky. Příběh sám o sobě je hodně citlivý a nastiňuje jeden z možných problémů, kterým si můžeme projít i my sami. V této knize je ale ukázán z pohledu malého chlapce, který ještě pořádně nedospěl a který se cítí být na všechno sám. Conor má strach a bojí se říci nahlas to, co ho dusí, co v sobě uzavírá.

Patrick Ness patří rozhodně mezi výjimečné a talentované spisovatele, kteří umí napsat každou svou knihu jiným způsobem. Ve Volání netvora dokázal krásně spojit a zachytit skutečnost s fantazií a na první pohled dětský příběh udělat poutavý pro jakoukoliv generaci. Je jedno jestli je čtenář dítě, dospívající nebo už člověk v důchodu. V této knize si každý něco najde nebo se s některou z postav ztotožní a prožije s ní ten příběh. A v tom je síla tohoto díla, v jeho lidskosti, porozumění a schopnosti jednoduše a přitom hluboce zachytit sílu slov.

Conorův příběh patří rozhodně mezi ty, který vás očaruje svou jednoduchostí, minimem slov, vnitřním bojem malého chlapce a hlavně tou skutečností, syrovou skutečností. Nese v sobě hloubku, porozumění a cit. Volání netvora je tak krásnou ukázkou toho, že příběhy jsou pro nás důležité a to především tehdy pokud v sobě nesou pravdu.

Český název: Volání netvora | Originální název: A Monster Calls | Autor: Patrick Ness Počet stran: 216 | Nakladatelství: Slovart
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. uz se na knihu moc tesim :-) mam ji na seznamu od te doby, co ohlasili nove vydani...

    OdpovědětVymazat
  2. ooo natuhle knížku se chystám už strašně dlouho ..... a ještě víc když mají vydat nové vydání :) !

    OdpovědětVymazat