Královna stínů | Sarah J. Maas

ledna 09, 2017

Celaena Sardothien už není jen bývalý otrok a králův kat odstraňující nežádoucí osoby. Konečně přijala to, co se posledních deset let snažila v sobě potlačit. Svou sílu, svou moc a především se rozhodla postavit za lidi, na kterých ji nejvíce záleží. Za svou krev. Celaena Sardothien zmizela, je tu Aelin Ashryver Galathynius, královna stínů.


Nastal čas se pomstít, zachránit prince a na smrt odsouzeného bratrance a do toho svrhnout krále ze skleněného trůnu. Celaena, která konečně přijala své rodné jméno Aelin, se vrací do Adarlanu. Do země, kde byla vymýcena magie, kde bytosti ovládající kouzla byli vyvražděni a kde lidé žijí v chudobě a otročení. Aelin přišla o hodně, ale ještě pořád je za co a za koho bojovat. A proto se rozhodne vzít konečně situaci do vlastních rukou.

Skleněný trůn. Fantasy série z pera americké autorky Sarah J. Maas není nutno ani moc představovat, protože v současné době patří mezi nejčtenější série pro dospívající čtenáře. Young adult fantasy o nájemné vražedkyni se ale pomalu dostává na pomezí klasické fantasy literatury a Sarah J. Maas každým dílem ukazuje, jak talentovaná autorka je. Každý díl je totiž vždycky o něco lepší, propracovanější a také i rozsáhlejší. A přesně tohle se dá říci i o autorčině druhé sérii Dvůr trnů a růží.

Příběh se opět vrací do Adarlanu, do hlavního města Zlomuvalo, kde se rozplétá složitá síť plná intrik, podvodu a smrti. Autorka svůj svět každým dílem více a více rozšiřuje, dává si záležet na každém detailu a i když se první třetina knihy zdá příliš popisná a zdlouhavá, všechno má svůj účel. Atmosféra příběhu je tentokrát více temná, odehrává se v setmělých uličkách, konají se tajné porady a nikdo si nemůže být jistý tím, zda mu někdo nevrazí nůž do zad. Nastal totiž čas zjistit, kdo stojí na čí straně.


Adarlan je země, kde je potlačena magie a tak nemůže nechat Aelin naplno vyjevit svou sílu. Musí se proto spoléhat na to, co ji naučili v cechu vrahů. Není proto nouze o pěstní souboje, uřezané končetiny a dědičku trůnu zbrocenou krví od hlavy k patě. Pomalejší začátek knihy pak v půlce nabírá obrátky a hrdinové se téměř do konce knihy nezastaví. Svým čtenářům ale autorka neprozrazuje všechno, něco odhaluje společně s hrdiny a něco si nechává přímo pro své čtenáře jako třešničku na dortu. Sarah J. Maas je proslulá svými nečekanými zvraty, kdy dokáže nejen překvapit, ale i také pěkně potrápit, naštvat i potěšit zároveň.

V knize se objevuje většina známých postav z předchozích dílů. Aelin prošla největším vývojem i změnou v minulém díle Dědičce trůnu. Už ve druhém ale ukázala, že má své temné stránky, plné zloby, krutosti a pomstychtivosti. V Královně stínů ale zachází dál a občas u ní můžete narazit na aroganci, neschopnost vyslechnout jiný názor nebo přehnané sebevědomí. Pro své nejbližší by se ale dokázala rozkrájet a svým nepřátelům dokáže hravě ukázat jak krutá a nelítostná dokáže být a jak je dokáže s lehkostí přechytračit. Aelin tak není zosobněním dokonalé a bezchybné hrdinky, ale spíše ukázkou toho, co s jedincem dokáže udělat těžký úděl, špatné zázemí a okolní prostředí. Pořád je to ale ona a její skupina rebelů, kteří se snaží ze světa udělat něco lepšího a navždy skoncovat s tyranskou vládou.

Za zmínku stojí také postava Chaola, která od prvního dílu prodělala opravdu velký skok. Byl nucen přehodnotit celé své životní přesvědčení a uvědomit si, kdo je vlastně nepřítel. Dalším zajímavým vývojem prošel i nováček z minulého dílu, čarodějnice Manon. Pro některé čtenáře bylo zasazení této (zatím) vedlejší dějové linky mírně iritující, pro některé velkým oživením. V Královně stínů je Manonina linka lépe a poutavě zpracovaná a její setkání s Aelin patří mezi nejlepší scény z celé knihy. Malým zklamáním je pak dosti omezený prostor prince Doriana, který si to ale v závěru hravě vynahradí a překvapivě "lidský" a romanticky naladěný Jeřáb, který se v předchozím díle představil jako legendární bojovník beze strachu a emocí.

Královna stínů je podařené a strhující pokračování oblíbené série. Kniha není bezchybná, ale oproti prvnímu dílu se vyvinula tím správným směrem. Pořád má čím překvapit a autorka svým příběhem nenudí. Spíše naopak. Svoje universum posouvá dál, vyvíjí ho a rozšiřuje. Svoje hrdiny staví před jednu překážku za druhou a krutě si pohrává s jejich osudem. Konec je možná tak trochu idylický, ale vývoj událostí naznačuje, že to v dalším díle už moc pohádkové nebude. V široké škále autorů a fantasy sérií pro dospívající čtenáře patří Skleněný trůn rozhodně mezi to nejlepší, co můžete v současné době najít.

Český název: Královna stínů | Originální název: Queen of Shadows | Autor: Sarah J. Maas Série: Skleněný trůn 4 Počet stran: 656 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 4,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Pěkná recenze. Taky si myslím, že ten vývoj u série je hodně patrný...

    OdpovědětVymazat
  2. Já se ještě nedostala ke třetímu dílu, tak uvidím :) Každopádně jak bylo řečeno, je to jedna z nejlepších knih YA žánru.
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat