Noční hlídka | Sergej Lukjaněnko

srpna 26, 2016

Když se řekne fantasy, tak si někdo představí třeba Pána prstenů, někdo Harryho Pottera a přitom jsou obě série naprosto odlišné. Fantasy žánr má hned několik podžánrů, které se vyznačují specifickými rysy. Jedním takovým podžánrem je i urban fantasy neboli tzv. městská fantasy. A mezi klasiky v tomto druhu literatury patří rozhodně Sergej Lukjaněnko se svými Hlídkami.


Noční hlídka je úvod do několikadílné série odehrávající se v Moskvě 90. let. Ve své knize nás autor seznamuje s faktem, že mezi obyčejnými lidmi žijí Jiní, tedy bytosti, které disponují určitými schopnostmi. Především se ale dělí na dvě velké skupiny a to stoupence Světla a Tmy. Kdysi dávno, armády těchto dvou znepřátelených skupin, vedli dlouhou a nekonečnou válku. Jejich boj ale ničil nejen jejich svět, ale i svět obyčejných smrtelníků. Uzavřeli proto Dohodu, kde Světlí ve své Noční hlídce bdí nad činy Temnými a Temní z Denní hlídky střeží svět před činy Světlými. To se ale má teď změnit...

Noční hlídka už patří ke starším literárním počinům, ale v letošním roce se dočkala nejen nové obálky, ale i pevné vazby. Díky tomu se tak připomene nejen starším čtenářům, ale třeba v ní objeví kouzlo i čtenáři mladší. Kniha se skládá ze tří příběhů, které vypráví hlídkař Anton. Anton je docela průměrný mág, který sice patří k Hlídce, ale do terénu nikdy moc nechodil. A právě on se dostane do středu všeho dění.


Sergej Lukjaněnko už má na svém účtu velkou řádku knih, ale právě Noční hlídka ho dostala do podvědomí celého světa. Vytvořil příběh, kde proti sobě bojuje dobro a zlo a zaobalil to do zajímavého prostředí. Ono knih, navíc s fantasy tématikou, odehrávající se v Rusku je poměrně málo a navíc, pokud čtete knihu poprvé, má v sobě i lehký retro nádech. Od prvních stran je kniha značně poutavá. Lukjaněnko má sice možná trochu zvláštní, pro někoho lehce zastaralý, styl vypravování, který se ale vyznačuje detailními popisy ať už určité dějové sekvence nebo myšlenkových pochodů hlavního hrdiny. Díky tomu je kniha velice realistická a pro čtenáře je snadné si danou situaci lehce představit. 

Každý z příběhů tvoří samostatný celek s uzavřeným dějem. Po dočtení bude ale všem jasné, jak moc k sobě tyto tři části patří. Prostřednictvím Antona se seznamujeme s celým světem Denní a Noční hlídky a postupně se na scéně objevují více či méně zajímavé postavy. Velmi zajímavé je sledovat, jak se hlavní hrdina příběh od příběhu mění. Vyvíjí se, mění svůj postoj i názory. Anton je sice členem Noční hlídky, ale tím, jak se vyvíjejí různé situace a zvraty, i on občas zapochybuje nad údělem Světlých. Klade si různé otázky, týkající se samotné existence, své víry nebo toho, co je vlastně dobro a co zlo. Díky tomu je Anton velice různorodá postava, nedá se čistě zařadit do určité skupiny a o to víc je jeho charakter zajímavý a čtenáře nutí přemýšlet, kam se jeho kroky budou dál ubírat.

Noční hlídka v době svého vydání způsobila nemalý rozruch, který se ještě rozšířil díky filmovému zpracování. A popravdě, není se čemu divit. I když už v žánru městských fantasy vyšlo několik románů a rozsáhlých sérií, stále se jedná o průkopnické dílo a pro čtenáře vyhledávající tuto tématiku je série o Hlídkách jedna z povinností. Není to totiž jen o střetu dobra a zla. Máme tu zajímavě vykreslenou realitu, různorodé a plastické charaktery a velice ojedinělý mix výpravného eposu "dnešní" doby s psychologií. A přesně takové by měly být kvalitní knihy, ojedinělé a vyčnívající v davu. Noční hlídka je důkazem, že i ve starší literatuře, ve fantasy žánru, se dá něco takového najít.

Český název: Noční hlídka | Originální název: Nočnoj dozor | Autor: Sergej Lukjaněnko Série: Hlídky 1 Počet stran: 416 | Nakladatelství: Argo, Triton
Hodnocení: 4/5


You Might Also Like

2 komentářů

  1. Moc hezky popsáno a shrnuto. Knihu jsem četla ještě ve starší verzi. Dostala jsem se k ní náhodou v antikvariátu a hned si mě získala. Ale nová obálka je opravdu pěkná a jsem moc ráda, že se tak kniha dostane k dalším čtenářům.

    OdpovědětVymazat
  2. NA tuhle sérii se už delší dobu chystám a musím říct, že nakladatelství Argo mi tím novým vydáním udělalo fakt radost - vypadá moc pěkně :) Parádní recenze, navnadilas mě ke čtení ještě víc, než jsem byla! :)

    OdpovědětVymazat