Dědička ohně | Sarah J. Maas

července 04, 2016

V jejím srdci se ukrývá velká moc. Moc ničit, ale také moc tvořit. Moc vytvořit nový a lepší svět. Své ohnivé srdce ale musí teprve najít a naučit se, jak správně ho použít. Celaena během svého krátkého života už prožila mnohé. Ztrátu rodičů, tvrdý a nelítostný výcvik nebo rok těžkého otročení a mučení. Navíc se stala pravou rukou člověka, kterého ze srdce nejvíc nenávidí. 


Ve svém dalším dobrodružství opouští Celaena skleněný trůn a vydává se do Wendlynu. Zde ale neplní vůli svého krále, ale naplňuje svůj osud. Hledá nejen sama sebe a vlastní odpuštění, ale také svůj cíl a motivaci. Aby získala informace o klíčích Sudby, musí si své odpovědi teprve zasloužit. To znamená přijmout vlastní podstatu a stát se tím, kým se zrodila. Dědičkou ohně, ochranitelkou a královnou.

Dědička ohně je třetí pokračování velice oblíbené fantasy série. Série, která se zprvu dala řadit mezi tzv. young adult literaturu, ale postupem času se tohoto označení úspěšně zbavuje. V prvním díle jsme se seznámili se Celaenou, nájemnou vražedkyní, které se bál celý svět. Rok otročení z ní ale udělal trosku. Trvalo proto delší dobu, než jsme na stránkách knih mohli vidět toho nemilosrdného zabijáka. Trvalo to vlastně až do druhého dílu, kdy Celaena nechala naplno vybuchnout svou divokou podstatu. Zlomené srdce a velká ztráta totiž zamává s každým.


Ve svém pokračování se Celaena dostane do úplně nového prostředí a začne se pomalu učit. Deset let se snažila svou podstatu skrývat a zakopala ji hluboko do svého nitra. Teď se ji ale musí znovu naučit chápat, musí přijmout to, co ji osud nadělil. Na své cestě se tak setkává s vílím bojovníkem Jeřábem, který se stane jejím nedobrovolným učitelem. A výcvik to opravdu není jednoduchý. Králova bojovnice se tak během několika týdnů koupe ve vlastní krvi, potu i slzách. Musí čelit nejen nestvůrám, ale i vlastní minulosti. 

Autorka v knize ale nesleduje jen osudy své bojovnice. Střídají se kapitoly jak s kapitánem stráží Chaolem a princem Dorianem, ale na scéně se objeví i nová postava - čarodějnice Manon. Dorian nadále řeší svůj problém s magií a Chaol zažívá vnitřní rozpor. Chce chránit svého prince, ale zároveň se snaží pomoci, aby právoplatná dědička dosedla na svůj trůn. Postava Manon je pak pro mnohé velkým zpestřením knihy. Mocenské šarvátky mezi čarodějnými rody možná nevypadají, že by výrazně ovlivnily děj, ale to se časem určitě změní. 


Spousta rozsáhlých sérií se často setkávají s problémem, že jejich kvalita výrazně klesá. U série Skleněný trůn je to naštěstí naopak. První díl byl autorčinou prvotinou a za tu dobu ušla opravdu velký kus cesty a svůj svět vypilovala téměř do dokonalosti. Proto není dobré tuto sérii posuzovat na základě prvního dílu, který byl pro některé čtenáře zklamáním. Druhá šance se totiž opravdu vyplácí. Dědička trůnu téměř vypudila z děje romantickou linku a zaměřila se především na boj dobra se zlem. Do popředí se konečně dostává magie a hlavní hrdinka prochází neuvěřitelnou změnou. 

Dědička ohně nám představila nejen nové prostředí a nové postavy, ale posunula děj i slušně dopředu. Čtenář se postupně seznamuje se světem víl a i s těžkou a smutnou minulostí hlavní hrdinky. Autorka prozradila něco málo o zmizení magie a opět svým čtenářům připravila velice výživný konec plný překvapení a akce. Zda se Celaena dokázala postavit vlastním strachům a odpustit především sama sobě, to už musíme najít sami na stránkách knihy. Bude to dlouhá cesta, ale určitě stojí za to.

Český název: Dědička ohně | Originální název: Heir of Fire | Autor: Sarah J. Maas Série: Skleněný trůn 3 Počet stran: 536 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

8 komentářů

  1. Pěkně napsáno ;-) Musím si dát brzo re-reading :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem nevěděla, že první díl byla její první kniha. Tak to některé věci vysvětluje ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, její prvotina :) a je super, že se každou knihou zlepšuje :)

      Vymazat
  3. Třetí díl byl naprosto bezkonkurenční, jsem zvědavá, zda si autorka udrží kvalitu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle reakcí zahraničních youtuberů asi jo, no uvidíme XD

      Vymazat
  4. Zatím jsem četla jenom první díl a navnadila jsi mě, abych pokračovala :) Zvlášť jestli tam vymizí ta (poněkud trapná) romantická linka. Ale i ten první díl mi připadá jako nadprůměr v YA, takže jestli jsou ty další díly lepší, tak se těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě pokračuj, stojí to za to. Já už YA moc nečtu, ale tohle mě neskutečně baví a budu v tom pokračovat.
      A romantiky ve třetím díle je tak jedno procento XD

      Vymazat