Will Grayson, Will Grayson | John Green, David Levithan

dubna 02, 2016

John Green a David Levithan patří ve svém žánru mezi nejoblíbenější autory. Ve svých knihách nám představují nejrůznější charaktery, kteří se potýkají s běžnými i neobvyklými problémy dospívání a mezilidských vztahů. V knize Will Grayson, Will Grayson spojili nejen svůj osvědčený styl, ale spojili i osudy dvou odlišných lidí. Willa Graysona a Willa Graysona.


Chicago. Město plné nekonečných možností a náhod. Na jedné straně žije Will Grayson společně se svým nejlepším kámošem Drobkem, středním útočníkem školního týmu. Drobek je ale všestranný talent, napsal vlastní muzikál a neuběhne ani jeden den, aby se nezamiloval do dalšího kluka. Na druhé straně města žije jiný Will Grayson, který kašle na svou jedinou kamarádku a většinu času myslí jen na svého virtuálního kámoše Izáka. Shoda náhod pak postaví prvního Willa Graysona do cesty tomu druhému.

Will Grayson a Will Grayson jsou dva teenageři a mají stejná jména. A to je asi první a poslední věc, která je spojuje. Jinak se jedná o dvě naprosto odlišné osoby. Každá je ale svým způsobem zajímavá. Příběh prvního Willa vypráví John Green a z jeho rukopisu to poznáte už od první stránky. Will je prostě jiný, moc nezapadá a zakázal si randit. Jeho heslem je: "Drž zobák." A pokud to jde, tak se tím i řídí. Jeho kámoš Drobek je jeho naprostý opak. Je plný života, nespoutaný, kamarádský a především je plný lásky. A když si něco usmyslí, třeba školní muzikál o jeho životě, tak se také stane.


Druhý Will se od začátku jeví spíše jako samotář, který nestojí o žádné přátelé. Špatně se vyrovnává se ztrátou otce a taky je gay, ale nerad o tom mluví. Bere to jako své osobní tajemství. V jeho životě má ale také velkou roli i deprese, kterou má už delší dobu. David Levithan touto postavou poukazuje právě na to, jaké to je žít s depresí, protože ve většině románů pro dospívající je deprese ukazována pouze v počátečním stádium. 

John Green a David Levithan svým příběhem zachycují hned několik věcí, které dospívající v tomto věku řeší. Jsou to problémy s rodiči nebo problémy mezi vrstevníky. Teenageři často řeší otázky kdo vlastně jsou a kým mají být. Mají být tím, kým mají být nebo mají být tím, kým chtějí být? Jsou tu ale i problémy s láskou, sebepoznáním a klamáním sebe samotného. Na několika stranách dokázali tito dva autoři zachytit dnešní společnost realisticky, tak trochu bláznivě, ale s citem a tolerancí.


Will Grayson, Will Grayson je kniha o sebepoznání, o přátelství, o zradě i nepřátelství. Je o předsudcích, strachu a o lásce. Je o náhodném setkání dvou kluků, kterým se do života přimotal Drobek Cooper. Jak Green, tak i Levithan, zachytili svoje postavy se vší upřímností, jak je to v jejich knihách zvykem. Příběh je nejen zajímavý, ale i občas vtipný a dosti bláznivý. Sem tam se sice najdou nudná a hluchá místa, ale ty se dají překousnout. Čtenářům, kteří jsou zvyklí a mají rádi styl vypravování těchto dvou autorů, se tato kniha bude určitě líbit. Díky svému pojetí bych ji ale doporučila i všem dospívajícím, kteří se nachází v období, kdy hledají sami sebe. Jak oba Willové, tak i Drobek je totiž mohou nejen inspirovat, ale i naučit je tomu, co je v životě důležité.

Český název: Will Grayson, Will Grayson | Originální název: Will Grayson, Will Grayson | Autor: John Green, David Levithan Počet stran: 280 | Nakladatelství: Yoli
Hodnocení: 3/5

Děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

0 komentářů