Star Wars - Úsvit rytířů Jedi: Do prázdnoty | Tim Lebbon

března 22, 2016

Všechno má svůj počátek. I Jediové. Před více jak 25 000 lety před filmovými epizodami neexistovali světelné meče, neexistoval řád Temných lordů, neexistovala Republika ani Impérium. Byla pouze planeta Tython a na ni vznikl starobylý řád Je'daii. Zde se všichni učili poznat tajemství Síly, najít svoje přednosti a využívat je k dobru. 


Lanoree společně se svým bratrem vyrostla v rodině, kde Síla měla hlavní roli. Její rodiče patřili mezi mocné Je'daii a ona sama už od dětství chtěla jít v jejích stopách. Její bratr byl ale jiný a Síle se spíše stranil. Jako bratr a sestra se ale vydali na dlouhou cestu plnou učení, zkoušek a překonávání svých limitů. Na konec ale došel jen jeden z nich. Po několika letech Lanoree jako hraničářka udržuje pořádek v Tythonské soustavě. A to se změní do chvíle, kdy ji Rada Je'daiiů dá nový úkol. Najít a zlikvidovat vůdce nebezpečné sekty, který se snaží narušit pořádek a mír celé Tythonské soustavy. A není to jen úkol, který Lanorre překvapí, ale především identita šíleného nepřítele.

Úsvit rytířů Jedi patří mezi tzv. Legends a dějově je zasažen do nejvzdálenější doby, jakou lze v knihách ze SW vidět. Příběh je od začátku zajímavý a plný dobrodružství. Pokud ale patříte mezi čtenáře, kteří se chtějí dozvědět něco o samotném vzniku řádu, jak vlastně objevili Sílu, jak se ji učili ovládat a poznávat, jste na špatné adrese. O samotném původu tu není nic zmíněné. Rytíři Jedi se ve svých začátcích oslovovali jako Je'daiové a pro boj používali běžný meč.

V této knize se celý příběh točí kolem dvojice sourozenců Lanoree a Daliena. Setkáme se tu se dvěma časovými rovinami, kdy jedna je Lanoreina "současnost" a druhá rovina je období jejího výcviku a ztráty bratra. Obě tyto roviny se různě střídají a asi nejvíce zajímavé je právě období, kdy Lanoree dospívala, hledala nejen souznění se Sílou, ale i své vlastní poslání. Autor zde zachytil putování obou sourozenců do jednotlivých chrámů, kde podstupovali nejrůznější druhy výcviku, ať už duševního nebo fyzického. Druhá dějová rovina je více napínavá, převažuje akce a boj.


Autor této knihy Tim Lebbon patří mezi britské fantasy autory a mezi jeho známé romány patří například Probuzení, kde své čtenáře zavádí do světa filmového Vetřelce. Jeho Úsvit rytířů Jedi je milý a nenáročný dobrodružný příběh, který má dobrý základ, ale celkově nevyznívá jako jeden z nejlepších příběhů z tohoto světa. I když je kniha tenká, najdou se v ní nudné pasáže i hluchá místa. Postava Lanoree je dokonalým ztělesněním pravé rytířky, ale její sebevědomí je občas otravné, stejně jako až fanatické vnucování své víry a přesvědčení ostatním.

Knih ze světa Star Wars je opravdu velké množství, je ale dobré se v nich trochu orientovat, protože ne každá kniha v sobě skrývá dobře propracovaný a čtivý příběh. Úsvit rytířů Jedi je tak na té zlaté střední cestě. Je to ale kniha především pro fanoušky, běžné čtenáře moc bavit asi nebude. Není to příběh o velkých činech, které by měnili osud celé galaxie. Je to jen o osudovém střetu dvou lidí, kteří si byli blízcí, ale pak je jejich samotná podstata rozdělila.

Český název: Star Wars - Úsvit rytířů Jedi: Do prázdnoty | Originální název: Star Wars - Dawn of the Jedi: Into the Void | Autor: Tim Lebbon Série: Star Wars Legends Počet stran: 288 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

0 komentářů