Mladí vyvolení | Marie Lu

března 02, 2016

Deset let uběhlo od doby, kdy se zemí přehnala smrtící choroba. Spousta lidí zemřelo, ale spousta z nich se i vyléčila. Někteří vyléčení ale byli navždy poznamenáni. Některé děti vyvázli jen s jizvami a některým se změnila barva vlasů nebo očí. Těmto lidem se říká malfetto. Vlasy Adeline se zbarvily do stříbra a přišla o jedno oko. Její tvář tak hyzdí odporná jizva a díky tomu ji otec dělá ze života peklo. Díky tomuto znetvoření Adelina nikdy nenajde vhodného manžela. Kromě jizev mají někteří malfetto i zvláštní schopnosti. Říkají si Mladí vyvolení a právě u nich najde Adelina záchranou ruku.


Mladí vyvolení jsou úvodním díle v plánované fantasy trilogii od Marie Lu. Tato autorka se českým čtenářům už představila dystopickou trilogií Legenda. Se svou novou sérií se ale autorka dostala do úplně nových vod. Své Vyvolené totiž uvrhla do fantasy světa plného nadpřirozena a tajemné magie.

Příběh vypráví hlavní hrdinka Adelina. Setkáváme se s ní v době, kdy hnije ve vězení a čeká na svou popravu. Prostřednictvím svých vzpomínek pak vypráví, jak se na toto nehostinné místo dostala. Její příběh pak pokračuje dál a vyvíjí se občas až nečekaným směrem. Není to totiž jen dívka se zjizvenou tváří. Ukrývá v sobě velkou moc a právě Mladí vyvolení ji pomáhají její talent rozvinout a především naučit se ho ovládat. Není to ale nic lehkého, protože díky tomu, jak Adelina vyrůstala a v jakém prostředí žila, se v jejím nitru ukrývá velká temnota, nenávist a touha pomstít se všem, kteří by ji mohli ublížit. A to i nechtěně.

Kniha se podstatnou část věnuje právě Adelině. V příběhu ale najdete i několik krátkých kapitol z pohledu jedné záporné postavy, která se postupem času stane zajímavou a poutavou. Autorka si v této nové sérii zachovala svůj velice čtivý a poutavý styl. Obsahově se ale jedná o úplně jinou knihu a sérii. Tato kniha je jiná jak svými hrdiny, tak především svým prostředím, zasazením do určité doby a i svou podstatou. Hlavní hrdinka tu nebobuje proti režimu, ale proti obyčejným lidem. Lidem, kteří jsou plni předsudků a strachu z neznámého. 


Bojuje ale i sama proti sobě. Adelina se ze začátku jeví jako děvče v nesnázích, které potřebuje záchranu a oporu. Vyrůstala s mladší a dokonalou sestrou, kterou otec miloval. Naproti tomu musela Adelina čelit šikaně a občas i fyzickému týrání. Takové prostředí a chování se pak podepíše na každém a to i na Adelině. Adelina tak není typicky kladná postava a to ji dělá mnohem více zajímavější. Snaží se konat dobro, zachránit bezbranné, naučit se ovládat svou nově objevenou sílu. Na druhou stranu ji ale láká ta temná stránka. Nebojí se zajít dál, nebojí se podat ruku své zlobě a pohltit se jí.

Mladí vyvolení jsou zajímavým a dobře zpracovaným úvodem do nové fantasy série. Autorka se ve svém vyprávění sice zaměřila jen na svou hlavní hrdinku, ale i tak nastínila svůj vlastní svět a jeho fungování velmi poutavě. Zpracování celého příběhu a vykreslení její hrdinky je téměř bezchybné, zachycené do pěkných detailů. Jen představení vedlejších postav je trochu odsunuto do pozadí. I přesto patří Mladí vyvolení mezi vydařené nové knihy, které v sobě nesou velký potenciál. Teď ale záleží jen na samotné autorce, zda ho dokáže pořádně využít a prodat dál.


Český název: Mladí vyvolení | Originální název: The Young Elites | Autor: Marie Lu Série: Mladí vyvolení 1 Počet stran: 328 | Nakladatelství: Talpress
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Tak prima, neco takiveho jsem cekala:) A koukam, ze mas moc rada slovo "poutavě" :D. Asi to bylo fakt poutavé....😀👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, já si toho ani nevšimla... :D ale jo, bylo to dobré :D

      Vymazat
  2. Teda musím říct, že obálkou mě kniha nezaujala ani trochu, podle Tvé recenze to ale nakonec zní celkem dobře, i když je fakt, že žánrem je to trochu mimo vody ve kterých ovykle lovím! :) Moc pěkně napsané (a toho poutavě jsem si při čtení nevšimla :D )

    OdpovědětVymazat