Půlnoční koruna | Sarah J. Maas

února 07, 2016

 

Ovládaná zlem.
Vázaná povinností.
Rozpolcená láskou.

Celaena Sardothien se stala královou bojovnicí. Na jeho příkaz odklízí z cesty ty, kteří mu brání k rozšíření jeho moci a kteří by se brzo mohli stát jeho úhlavními nepříteli. Celaena tak dostává své pověsti kruté a nemilosrdné vražedkyně a před skleněný trůn hází jednu hlavu za druhou. I když plní každé královo slovo, pořád v hloubi duše ví, že tím největším nepřítelem je samotný král a že za jeho mocí stojí velké tajemství. Celaena se tak rozhodne rozjet nebezpečnou cestu za poznáním, která může zničit nejen všechny v jejím okolí, ale i ji samotnou.

Kniha Skleněný trůn, která mixovala historickou fantasy s young adult žánrem a svým úvodním příběhem připomínala trochu Hunger games, se stala celosvětovým fenoménem. Autorka nenechává své fanoušky dlouho čekat a v minulém roce se na pulty knihkupectví objevil už čtvrtý díl. Čeští čtenáři si na tuto knihu ale ještě chvíli počkají. Začátek roku byl ve znamení teprve druhého dílu, s názvem Půlnoční koruna.

Půlnoční koruna pokračuje pár týdnů po tom, co Celaena vyhrála a stala se novou královou pravou rukou. Všechno ale není takové, jak se na první pohled zdá a Celaena nikdy nezapomíná na to, že žije pod střechou muže, který nakázal zabít její rodiče a díky němu otročí tisícovky další nevinných. Není se tedy čemu divit, když v srdci samotného království začne vznikat rebelská skupina. A podle všeho by Celaenin nejnovější cíl mohl vědět, kdo se v této skupině ukrývá a co mají za lubem.


Skleněný trůn na sebe strhl velkou pozornost. Kromě nadšených ohlasů se ale ozývali i čtenáři, které kniha zklamala. Čekali něco jiného, čekali víc. A hlavně postrádali tu proslulou vražedkyni, ze které měl strach i otrlý bojovník. Celaena se v prvním díle představila jako neohrožená bojovnice, ale měla svoje chyby. Nebyla dokonalá, nebyla přesná a často i prohrávala.Její bojový duch se po ročním otročení vytratil a aby se vrátila do své proslulé formy, musela pro to něco udělat. A právě Půlnoční koruna čtenářům ukazuje, čeho všeho je schopná. A že není radno ji naštvat a především zlomit ji srdce. Pak se z ní totiž stává doslova smrtící nástroj, který postrádá jakoukoliv lidskost a soucit.

Hlavní dějová linie se tentokrát už netočí kolem turnaje. Autorka svůj příběh posunula dál a postupně ukazuje propracovanost a originalitu celého námětu. Ve svém pokračování se dostala hlouběji do svého světa a představila složitost samotného království, jeho historii a postavení magie. Uběhla totiž už desítka let, co svět byl zahlcen kouzly a nadpřirozenými věcmi. Král ale magii zničil a všechny kouzelné bytosti vyhladil. Nezbylo nic. Skoro nic.

Skleněný trůn byl dobrá kniha, ale nebyla dokonalá. Jednalo se o autorčinu prvotinu a to je na tomto úvodním díle znatelné. To co prvnímu dílu chybělo, v čem nevynikal a pokulhával, tak Půlnoční koruna hravě zachraňuje. Autorčin styl psaní se prohloubil, rozvinul a prakticky na každé straně je cítit, jak se celý ten příběh vyvíjí kupředu. Každou kapitolou je ta kniha lepší a lepší. První polovina sice jede v podobně pomalém tempu jako Skleněný trůn, ale má v sobě ty správné prvky, které čtenáře zaujmou a pohltí. Druhá půlka knihy je pak jedna velká jízda, kde se střídají pochmurné pasáže s drsnou akcí. Konečně můžeme vidět tu proslulou vražedkyni, která nemá slitování, která vraždí hlava nehlava. Příběh je mnohem temnější, atmosférický, chvílemi vtipný, pak ale nemilosrdně krutý a smutný. Sarah J. Maas si se svými postavami hraje opravdu drsně a během pár stránek dokáže jejich dokonalé štěstí proměnit v nejhorší noční můru.

"Jeho krev byla v měsíčním světle téměř černá. Škubal sebou a řval na ni jednu urážku za druhou. Jestli neodtrhne ruce ze zdi, vykrvácí.
S nepřirozeným klidem si před něj dřepla a zvedla mu bradu další dýkou. Hrob zavzlykal, když k němu přiblížila obličej. Pod její kápí nebylo nic - nic z tohoto světa. Neměla tvář."

Druhé díly mají občas problém, že nedosahují kvality toho prvního. Tady je to naopak. Půlnoční koruna je o třídu lepší, jak Skleněný trůn. Kniha je nejen čtivá, ale především zábavná a strhující. A taky plná velmi neočekávaných momentů. Některé scény jsou až zarážející, některé berou dech a některé vás donutí i zamáčknout slzu nebo probíhat se smíchy. Romantická linie, která se tu odehrává, je pak jedna z nejlepších, jakou můžete v současných young adult knihách vidět. Je nenásilná, knihu spíše jen obohacuje, ale i ona dokáže dějem pěkně zahýbat.

Český název: Půlnoční koruna | Originální název: Crown of Midnight | Autor: Sarah J. Maas Série: Skleněný trůn 2 Počet stran: 400 | Nakladatelství: CooBoo
Hodnocení: 5/5


You Might Also Like

5 komentářů

  1. Pěkná recenze :-) Jdu se do toho pustit :-D

    OdpovědětVymazat
  2. hmm, recenze se pěkně četla, tak jsem zvědavá, jestli po dočtení budu sdílet tvé pocity. pevně v to doufám! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkné fotky:). Sarah bohužel pro mě píše nečtivě, ale ráda se prokousám dalším díem, má to dobrej nápad.

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně jsi mě potěšila, že považuješ druhý díl za lepší, než ten první! Četla jsem Skleněný trůn a trochu váhala, jestli se pustit do druhého dílu, protože první na mě zanechal velmi dobrý dojem (přestože YA už skoro nečtu) a nechtěla jsem to pokazit. Takže díky, vrhnu se na něj :)

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze! Nějak jsem se do druhého dílu nehrnula, ale teď mám nutkání si ho co nejdřív pořídit. A fotka s kóčou je dokonalá! :)

    OdpovědětVymazat