Okamžik všeho | Shelly King

října 23, 2015

Knihy o knihách. V poslední době se mi zdá, že se dostávají více do popředí. Ale proč nečíst příběhy obyčejných lidí, kteří sdílejí stejnou lásku jako mi, čtenáři. Lásku ke knihám. Jako třeba Maggie. Maggie je držitelkou titulu z literatury a i když ve své dosavadní práci svoje studium nikdy neužila, knihy miluje. Naneštěstí ale byla vyhozena z firmy, kde doposud působila. A Maggie má teď najednou spoustu času. A to nejen na hledání nové práce, ale i na čtení romantických příběhů. A shodou okolností se ji dostane do rukou velmi starý výtisk Milence lady Chatterleyové. Kniha by nebyla ničím zvláštní, kdyby v sobě neobsahovala nespočet vzkazů, které si vyměňovali dva naprosto cizí lidé. Kdo vlastně byl Henry a Catherine? A proč si posílali vzkazy pomocí knihy?


Okamžik všeho je autorčinou prvotinou. Americká spisovatelka Shelly King vystudovala angličtinu  a následně pracovala u jedné softwarové firmy. Její hrdinka Maggie je jí hodně podobná. Miluje knihy a je schopná i hodiny vysedávat ve svém oblíbeném křesle a číst. Prochází velmi zvláštním obdobím. Je bez práce, bez přítele a bez peněz. A jelikož tráví prakticky celý den v antikvariátu svého blízkého kamaráda, rozhodne se mu tam vypomáhat. Tohle období ale není jen o hledání nové práce, Maggie sama po pravdě ani neví, co chce. Nachází se v situaci, kdy si neví rady se svým životem a nechce nic řešit, hledá se. Hledá smysl všeho a  vlastně i ničeho. 

Hlavní zápletka knihy je velmi jednoduchá. O to víc je pak příběh čtivý, milý a občas také i vtipný. Je nejen o knihách, ale i o dnešní době. Najdete tu zmínky o facebooku, twitteru, Applu nebo i o současných trendech. Autorka v knize zmiňuje nejen knižní kluby, ale i geekovskou komunitu, která beze sporu je, mnohým z nás hodně blízká. A všechno se to točí kolem starého antikvariátu Vážka. Okamžik všeho je tak vlastně nutností každého správného knihomola.


Kniha sice vypráví příběh Maggie, jejích přátel a šíleného kocoura, ale není jenom o tom. To že je kniha o knihách má svůj vlastní význam. Příkladem je třeba právě Maggie, která miluje dobrodružné romány plné romantiky a odhalených svalů. Pak je tu její kamarád Jason, který zná dopodrobna celé oddělení sci-fi literatury. Autorka zde dokonale ukázala střet dvou zájmů, střet dvou žánrů. A víte co? Shelly King vystihla to, co je jasné už od počátku. Je jedno co čtete, jestli je to romantický klišé román, kniha o válce nebo western. Všechny nás spojuje jedno, láska ke knihám. Lidé jsou totiž různí a mají i různé zájmy. Stejně tak mají rádi různé knihy. Jsou to ale příběhy, které v nás něco vyvolají, donutí nás zamyslet se nad autorovými slovy a my se u nich dokážeme smát nebo třeba plakat. Proto čteme, pro ten skvělý požitek. 

Okamžik všeho je jedna z těch knih, která vám vyvolá úsměv na tváři aniž by jste si toho sami všimli. Je velmi čtivá, zábavná i dojemná. Ano, je plná klišé a vedlejší postavy jsou občas dosti splývající, ale to je úplně jedno. Ten příběh vás bude bavit. Ať už to byla záchrana antikvariátu nebo hledání tajemné dvojice, která ukrývala svoje vzkazy v knize, ta kniha v sobě má něco, co vás přitáhne. Možná se v těch postavách sami najdete. Možná ne. Uvidíte.

Český název: Okamžik všehoOriginální název: The Moment of everything | Autor: Shelly King Počet stran: 312 Nakladatelství: Host Žánr: Books about books, Contemporary, Adult
Hodnocení: 4/5


Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí knihy k recenzi.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Teda, s knihami o knihách a knihomolech se orpavdu roztrhnul pytel :) Každopádně tahle vypadá dost zajímavě. A mimochodem, moc hezky napsaná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Ještě bych ti doporučila První dojmy. Budu na ně brzo psát recenzi ;)

      Vymazat
  2. Moc hezká recenze. Knihu mám doma a hodně se na ni těším, protože mám pocit, že to bude ideální milé čtení na podzim:)

    OdpovědětVymazat