Recenze: Babička pozdravuje a omlouvá se

srpna 08, 2015

Pohádky patří beze sporu k těm věcem, které nás doprovází po celé dětství. Určitě se mezi vámi najde spousta čtenářů, kteří jako děti snili o bájných zemích, králích a královnách, o svých vlastních bojích s draky. Pohádky se ale neobejdou bez jedné důležité věci. Vypravěče. 

Elsiným dvorním vypravěčem je její babička. Elsina babička ale není obyčejná. Je to superhrdinka a jako správná babička ví, že každé dítě ve svém životě hrdinu potřebuje. A nemusí mít na sobě upnutý kostým ani červený plášť. Důležité je, že dokáže Elsu rozveselit a ať se děje, co se děje, vždycky ji stojí po boku jako ten nejvěrnější přítel na světě. Elsa totiž už od malička byla trochu jiná. Více vyspělá, chytrá a proto neměla nikdy žádné kamarády. Díky babiččině vyprávění se tak kdykoliv mohla ponořit do tajemství kouzelné říše a zapomenout na všechno. Teď ale nastala doba, kdy se Elsa musí obrnit a připravit se na svou vlastní cestu za dobrodružstvím.


Babička pozdravuje a omlouvá se je už v pořadí druhá kniha od Fredrika Backmana, která vyšla v českém překladu. Po veleúspěšném Muži jménem Ove autor přichází s naprosto odlišným příběhem, který ale svým zpracováním připomíná tolik oblíbeného Oveho. Backman má svůj osobitý styl, který se vyznačuje lehkostí až nenuceností, přitom ale volí ta správná slova, která dokážou chytnout za srdce. Celá kniha je opět provázána příznačným humorem a jak mohli čtenáři vidět u Muže jménem Ove, autor se nebojí zajít i k vážnějším tématům.

Hlavním hrdinou teď ale není starý muž, ale dospívající dívka. Else je sedm, tedy skoro osm, Miluje Harryho Pottera a komiksy. Na svůj věk je velmi vyspělá a díky tomu má často problémy komunikovat se svými vrstevníky. Dětští vypravěči to mají občas složité, protože ne vždy se autorovi podaří dokonale vykreslit dětskou mysl tak, aby byla uvěřitelná. A Elsa uvěřitelná byla. Jako každé dítě si prochází obdobím vzdoru a i když je to chytrá holčička, dokáže v sobě najít umanutou slečnu, které se nelíbí daný chod událostí.

Celá kniha je zajímavá především díky tomu, že je celá protkaná pohádkovými motivy. A to nejen prostřednictvím babiččina vypravování. Zpočátku rušivý element se pak totiž ukáže jako neuvěřitelně promyšlený autorův tah, který vám pomůže se do příběhu ještě více vcítit. Proto je opravdu důležité věnovat příběhům z pohádkové země Miamas pozornost, protože můžou nejednou překvapit.

Fredrik Backman má velmi pozoruhodný talent. Dokáže totiž napsat knihu, která dokáže zaujmout téměř všechny čtenáře. A je jedno, jestli dáváte přednost fantasy nebo historickým románům. Backmanovi příběhy jsou prodchnuté emocemi a svým vyprávěním dokáže realisticky a hlavně lidsky zachytit jak radost, tak i smutek. Babička pozdravuje a omlouvá se je výjimečná kniha o snech a realitě, o lásce a ztrátě a neměla by vám uniknout.

Český název: Babička pozdravuje a omlouvá se | Originální název: Min mormor hälsar och säger förlåt | Autor: Fredrik Backman Počet stran: 450 Nakladatelství: Host Žánr: Fiction, Humor, Adult, Contemporary
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Zatiaľ som nečítala ani knihu Muž menom Ove a ani tento titul od Backmana. No všade počúvam len pozitívne ohlasy a naozaj začínam uvažovať, že táto kniha bude predsa len dobrá voľba. Ďakujem za inšpiráciu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tato kniha je v poslední době hodně oblíbená a její hodnocení jsou pokaždé vysoká, takže bych se už opravdu měla rozhoupat a podívat se po ní :) Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! :) Stejně jako Tobě mi pasáže o Miamasu nejdřív trochu vadily...a vlastně jsem se celkově tak nějak nemohla začíst, ale nakonec jsem byla nadšená :) Babička je trochu jiná než Ove, ale i tak jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knížku teď čtu. Sice jsem nečetla Muže jménem Ove, ale určitě si přečtu, protože Babička pozdravuje a omlouvá se mi zatím opravdu moc líbí. Skvělá recenze. :)

    OdpovědětVymazat