Recenze: Sestry

července 26, 2015

Dvě sestry. Dvojčata. Každá je jiná a přitom jsou si tak podobné. Román Sestry vypráví životní příběh dvou žen, které se narodily se zvláštním darem vidění. Dokázaly ale opravdu vidět budoucnost? Byla jejich výjimečnost darem nebo prokletím?

Daisy a Vi jsou dvojčata. Jako děti si byli hodně podobné. Povahově, vzhledově a kromě sesterské lásky je k sobě poutala schopnost předvídat budoucnost. Jak šly ale roky dál, změnila se i Daisy a Vi. Jedna svůj dar odsoudila a vzdala se ho, druhá se ho rozhodla využít a pomáhat ostatním. Jako dospělé pak k sobě těžko hledají cestu. Jedna je vdaná, má dvě děti, milujícího manžela. Chová se slušně, přehnaně ochranitelsky a zodpovědně. Druhá je odvážná, volnomyšlenkářská a především nezodpovědná. Z Daisy a Vi vyrostli naprosté protiklady. Najdou ale někdy cestu k té druhé?

Román Sestry od americké autorky Curtis Sittenfeldové je psychologická sonda do života a vztahu dvou odlišných lidí, které poutá vlastní krev. Příběh je vyprávěn z pohledu Daisy a odehrává se ve dvou časových rovinách. Ta první, je Daisyna současnost a ta druhá jsou její vzpomínky na dětství, školní a vysokoškolská léta, první lásky, svatbu nebo narození jejich dětí. 

Současná linka se točí především okolo blížící se přírodní katastrofy. Vi ve své "vizi" viděla, že v brzké době dojde k velkému zemětřesení a nebojí se s tím vyjít na veřejnost. Tím se Daisyn klidný život obrátí vzhůru nohama. I když se svou sestrou nesouhlasí, jako její dvojče pociťuje ochranitelské pouto a snaží se setře vyjít vstříc. Obě ale většinou mají různé názory na věc, takže dochází k častým hádkám a nepokojům. Obě dvě by rády vycházely s tou druhou, ale jejich minulost i současnost jim to moc neumožňuje.

Ve své minulosti Daisy vzpomíná na události, které pro ni v jejím životě něco znamenaly. Vzpomíná na to, jak pro ni bylo těžké najít si kamarády nebo na svou matku, která trpěla depresemi a celé dny jen ležela zavřená ve svém pokoji. Středoškolská léta pak nebyla o nic lepší. Když se totiž spolužáci dozvěděli o zvláštních schopnostech dvou sester, považovali je za čarodějnice. Až na vysoké se Daisy dokázala oprostit od dosavadního života a začít novou etapu. Pořád tu ale byl její vyvinutý pozorovací talent a Daisy často přemýšlela nad tím, jaký by byl její a sestřin život, kdyby byly prostě normální. 

Román Sestry je ve svém pojetí velmi netradiční román. Je okořeněný lehkým nadpřirozenem, který ale knize dodává na zajímavosti. Autorce se skvěle a realisticky podařilo vykreslit naprosto rozdílné povahy obou sester. Dala do kontrastu spořádaný a klidný rodinný život s životem bohémským a nespoutaným. Kniha nepostrádá spád, vtip ani naprosto nečekané situace, kdy pak čtenář ani do konce neví, jak se situace bude vyvíjet. Samotný konec pak vybízí čtenáře k zamyšlení, protože ne na všechny otázky bylo odpovězeno. Přesto jsou Sestry velmi pozoruhodný a čtivý román, který stojí za přečtení.

Český název: Sestry | Originální název: Sisterland | Autor: Curtis Sittenfeld Počet stran: 400 Nakladatelství: Kristián Žánr: Adult, Women, Family, Contemporary
Goodreads | CBDB
Hodnocení: 4/5
Za recenzní ebook děkuji knihkupectví Neoluxor.

You Might Also Like

1 komentářů