Recenze: Hra o trůny (Audio)

května 17, 2015

George R. R. Martin. Toto jméno si v posledních letech vydobylo velkou slávu. Knižní série Píseň ledu a ohně se stala celosvětovým fenoménem a seriálové zpracování drží rekordy ve sledovanosti. Bylo tedy jen otázkou času, kdy se knihy převedou do audio podoby. A tohoto úkolu se zhostilo vydavatelství Tympanum.

Hra o trůny je úvodní díl do rozsáhlého a komplikovaného světa plného intrik a zrad. Setkáváme se tu tak s jmény jako jsou Starkové, Zimohrad, Jiní, Královo přístaviště, Targaryenové, Noční hlídka a mnoho, mnoho dalších. Napsat stručně o čem je Hra o trůny je opravdu složité. Vše se ale točí okolo Železného trůnu a vlády nad Západozemím. Velkou roli zde má moc a touha po ni.

"Když hraješ hru o trůny, buď zvítězíš, nebo zemřeš."

Svět Písně ledu a ohně je jeden z nejpropracovanějších s jakým se můžete v tomto žánru setkat. Je sice komplikovaný, ale propracovaný do nejmenších detailů. Každá kapitola je vyprávěna z pohledu jedné postavy, takže se čtenář může dopodrobna seznámit s jejich charaktery, vlastnostmi a více se vžít do dané situace. Martinovo vyprávění se dá charakterizovat jako silně naturalistické a temné s příměsí nadpřirozena. Píseň ledu a ohně je sice označována jako fantasy série, ale tady více převládají lidské vlastnosti jako jsou zrada, spiknutí, úplatky, nenávist a boj o moc.

Převést tuto rozsáhlou knihu do audio podoby určitě nebylo lehké. A s dalšími díly to bude určitě ještě těžší. Hrou o trůny si ale zpříjemníte přes 44 hodin svého času. Číslo je to opravdu velké, ale kdo ví, jak je tato série rozsáhlá, nebude se čemu divit. Celou knihu namluvit František Dočkal, který je známý díky svému působení v Českém rozhlasu.

Audio kniha Hra o trůny patří do edice Načteno. která je zaměřena převážně pro nevidomé. Tím pádem, jak už z názvu edice vyplývá, je celá audio kniha pouze načtená. Nenajdete tu žádný hudební doprovod, ani hlasové střídání. Pro některé posluchače to tak může být docela monotónní a později i nudné. Pokud ale nepatříte mezi ty náročné, audio knihu si užijete. František Dočkal totiž předvedl skvělý výkon. Je jedno, jestli namlouval mužskou nebo ženskou část, celá audio kniha je vyprávěna s citem a důrazem na dramatické části.

Celá audio kniha je téměř bezchybná. Vypravování je krásně plynulé a navozuje tu správnou atmosféru. Pokud nebudu řešit hudební doprovod, našla bych jen jednu výtku a to ve výslovnosti. Některá jména, která se v první knize objeví, jsou vyslovována úplně jinak, než jak je čtenář, či fanoušek seriálu, zvyklý. Zda to byl účel nebo ne, to nevím. Osobně jsem ale občas byla chvílemi zmatená, než jsem si uvědomila, o koho zrovna šlo.

Audio knihy jsou v poslední době čím dál žádanější zboží a já se upřímně ani nedivím. Pomalu jejich kouzlu taky podléhám. Pokud jste Hru o trůny ještě nečetli nebo si chcete připomenout tuto skvělou knihu, určitě zkuste její čtenou podobu, stojí opravdu za to.

Český název: Hra o trůny, Originální název: Game of Thrones, Autor: George R. R. Martin, Série: Píseň ledu a ohně 1, Namluvil: František Dočkal, Délka: 44 hodin, 33 minut, Vydatelství: Tympanum, Žánr: Epic Fantasy, Adult, Adventure
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tohle si chci přečíst už dlouhou dobu, ale nemám čas. Tak to tahle audio kniha snad vyřeší =)
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám doma koupenou už strašně dlouho, ale zatím mi jen tak leží v poličce:( Audioknihy osobně miluji (právě poslouchám Už je tu zas) a opravdu si poslech užívám:))

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem audioknihám nějak nikdy nepřišla na chuť, dělá mi problém to vnímat, takže si to neumím představit zrovna u Písně ledu a ohně :) Snad moje jediná poslechnutá audiokniha je Muž jménem Ove, ale pustila jsem si ji až po přečtení, v tom případě se mi to líbilo, ale jinak na to asi nějak nemám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak zrovna dneska jsem si tuto audioknihu pořídila na Světě knihy :) A je to moje úplně první audiokniha. Tak jsem zvědavá, jak se mi bude líbit a jestli mi poslouchání půjde :D

    OdpovědětVymazat