Recenze: Ostrov Lhářů

dubna 18, 2015

"Vítejte v báječné rodině Sinclairových.
V naší rodině nemáme zločince.
V naší rodině nemáme feťáky.
V naší rodině nemáme černé ovce."

Vítejte na soukromém ostrově Beechwood. Každé léto se zde schází celá rodina Sinclairových. Každé léto se tu sejdou Lháři. Cadence, Johnny, Mirren a Gat. Čtyři kamarádi. Tohle léto, léto sedmnáct, je ale jiné. Zahalené tajemstvím. Okořeněné láskou. Ale především je plné lží. A lhářů.

Pokud se chystáte číst tuto knihu, nejlepší by asi bylo, nic si o ni nezjišťovat a tedy, nečíst si i žádné recenze. Ostrov lhářů je totiž kniha zahalená rouchem tajemna. Nikdo neví o čem pořádně je, a ti kteří si ji už přečetli, mlčí. Nebo klidně i lžou. Já lhát nebudu, a proto vám o samotném příběhu nic moc neprozradím. Obrázek si totiž musí udělat každý sám. Když vám ale řeknu, že vám ten příběh možná i vyrazí dech, tak říkám čistou pravdu.

Ostrov lhářů je samostatná kniha z pera E. Lockhart a celý příběh se odehrává na prosluněném ostrově, který vlastní zámožná rodina Sinclairových. Je to sofistikovaný román psaný trochu zvláštně, ale celkově je zajímavý už od samého začátku. V příběhu se totiž odehrávají dvě časové roviny. Léto sedmnáct a léto patnáct. Hlavní vypravěčka, Cadence, tak dává postupně dohromady jednotlivé dílky skládačky a snaží se dopátrat pravdu. Pravdu o tom, co se vlastně stalo. Její paměť je ale děravá a její rodina se nesnaží ji nijak pomoci. Naštěstí má okolo sebe Lháře.

"Tohle je náš ostrov. Tady zůstaneme mladí napořád."

Sinclairovi jsou představeni jako bohatá rodina plná dokonalých lidí bez jediné chybičky. Prostřednictvím hlavní vypravěčky se ale dozvíme úplný opak. Autorka totiž realisticky zachytila rodinné poměry, kde hlavní slovo mají peníze. Peníze totiž vládnou světu a dělají z lidí bezcitné bytosti, které se nebojí podrazit i vlastní rodinu. Nebojí se znesvětit památku zemřelého člena a neváhají hrát na city pomocí dětí.

Co se pak týče samotného příběhu a jeho završení, přiznám se, že jsem to nečekala. Byla jsem hodně překvapená a vyvolal ve mě spoustu emocí. Kniha je totiž ze začátku občas zmatená, má to ale svůj účel. V průběhu čtení se mi v hlavě rojili nejrůznější scénáře, jak to všechno mohlo být. Byla jsem ale úplně mimo. Těším se proto, až si knihu přečtu znovu a budu objevovat všechny ty náznaky. Autorka si totiž umí krásně hrát se slovy a do příběhu vložila i zajímavé metafory. Některé myšlenky hlavních postav byli totiž až mrazivě pravdivé.

Ostrov lhářů je kniha plná překvapení. Je to příběh jedné rodiny a jednoho ostrova. Jejich příběh vás prostě donutí knihu neodložit, protože budete zvědaví, jak to všechno skončí. A hlavně jakým způsobem. E. Lockhart napsala dobrý a chvílemi až mrazivě realistický příběh, který by vám neměl uniknout. Protože jak jinak se vlastně dozvíte, o čem ten příběh je. Všechno ostatní, co se dozvíte, jsou totiž jen lži.

Český název: Ostrov Lhářů
Originální název: We Were Liars
Autor: E. Lockhart
Počet stran: 264
Nakladatelství: Host
Žánr: Young Adult, Contemporary, Mystery, Realistic Fiction
Velké poděkování patří nakladatelství Host, které mi knihu poskytlo k recenzi.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Wow, tahle recenze byla perfektní!
    Tuhle knihu si musím jednou rozhodně přečíst, vypadá skvěle:)
    U mě na blogu probíhá soutěž o dvě knihy, pokud chceš, můžeš se zúčastnit!:)
    rainbow-bookshelf.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělá recenze! Jak skoro nikdo nedělá pravdivé recenze, tak si ji rozhodně musím přečíst a jsem zvědavá jak se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak, a teď nevím:D Přečetla jsem si ještě jiný názor v komentech na databazi a jsem na vážkách:D. Každopádně mě asi nakonec udolá ta krásná obálka a příznivá cena:)

    OdpovědětVymazat