Recenze: Město ztracených duší (Nástroje smrti 5)

dubna 01, 2015

Svět lovců stínů nikdy nebude mít chvíli klidu. Potom, co byla odstraněna Lilith, to vypadalo, že bude všechno tak, jak má být. Bohužel ale došlo k nemilé události. Sebastian zmizel. Ale ne sám. Vzal si s sebou i Jace. Nikdo neví, kam se poděli a co má Sebastian v plánu. Clary je ale odhodlaná udělat cokoliv, aby zastavila svého bratra a Jace vrátila zpět domů.

Město ztracených duší je již pátým dílem v sérii Nástroje smrti. Cassandra Clare totiž z původní trilogie udělala sérii o šesti dílech. A byla to správná volba? Můj upřímný názor je takový, že druhá trilogie už nedosahuje takových kvalit, jako ta první. Zatím jsem sice neměla tu možnost dočíst poslední šestý díl, ale po dočtení čtvrtého a pátého dílu se u mě dostavila jakási apatie a nucenost.

Pátý díl úzce navazuje na události ve čtvrtém díle. Právě v Městě padlých andělů autorka zavedla nový způsob vyprávění. Nezaměřila se jen na ústřední dvojici Clary a Jace, ale i na další důležité postavy. Tato změna je pro tuhle sérii opravdu velkým plusem. Čtenář tak může nahlédnout do hlavy i ostatním postavám, které neměli dříve tolik prostoru.

Co se týče hlavní dějové linie, je Město ztracených duší jeden z nejslabších dílů. Celá kniha je zaměřená na pátrání po Sebastianovi a Jaceovi. Tato část se ale autorce moc nevyvedla. Až moc se totiž nechává inspirovat svoji původní trilogií. Předtím se všechno točilo kolem Valentýna, teď je v čele pozornosti jeho syn. Nic to nemění ale na tom, že se kniha čte opravdu dobře a rychle.

Clary a Jace, Simon a Isabela, Magnus a Alek, atd. Kniha je tentokrát více zaměřená na romantickou linku, než na akci. V tomto díle totiž postavy hodně přemýšlí - o životě, o svých vlastních problémech a o tom, jak je vyřešit. U některých hrdinů pak můžeme vidět výrazný duševní vývoj a určité dospění a uvědomění. Dějových linií se tu ale odehrává hned několik a to trochu odsouvá tu hlavní do pozadí.

Město ztracených duší je i přes všechny své klady i zápory zajímavé čtení. Kniha nepostrádá romantiku ani vtip, graduje a slušně si pohrává se svými hrdiny. V závěru pak nechybí pořádná dávka akce a napětí. Jak bude ale celá série ukončená, to autorka bohužel moc nenaznačuje. Snad ale překvapí a předvede originální finále, které bude stát za to.

Český název: Město ztracených duší
Originální název: City of Lost Souls
Autor: Cassandra Clare
Série: Nástroje smrti 5
Počet stran: 472
Nakladatelství: Knižní klub
Žánr: Fantasy, Young Adult, Romance, Vampires, Angels
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tohle nové vydání Nástrojů smrti má neskutečně krásné obálky :) Sama jsem se ale dočetla ke čtvrtému dílu a dál už to asi neplánuji, momentálně čtu prequel k téhle sérii Clockwork Prince a je to pořád to samé... Och, asi umřu, och, on má tak krásné řasy...:D Možná se k tomu někdy dostanu, ale zatím to v plánu nemám :)

    OdpovědětVymazat