Recenze: Mistborn - Pramen povýšení

března 29, 2015

Český název: Mistborn - Pramen povýšení
Originální název: Mistborn - The Well of Ascension
Autor: Brandon Sanderson
Série: Mistborn 2
Počet stran: 704
Nakladatelství: Talpress
Žánr: High Fantasy, Magic, Adult
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Docela mám dilema, jak začít tuto recenzi. Většinou se snažím u recenzí trochu málo sdělit, o čem kniha vlastně je. Bohužel, kdybych prozradila události tohoto dílu, asi bych chtíc nechtíc vyspoleirovala děj prvního dílu a určitě je spousta z vás, kteří Finální říši nečetli. Proto se, co se týče děje, omezím jen na velmi stručné informace.

Pramen povýšení je druhý díl série Mistborn a začíná několik měsíců po překvapivých událostech ve Finální říši. Kdybych  měla jedním slovem vystihnout tento díl, byla by to politika. Prakticky celých sedmset stran se řeší politikaření ale to takovým způsobem, že to budete milovat. Sama o sobě se o politiku vůbec nezajímám a knihy, které se tomuto tématu věnují, nevyhledávám. Brandon Sanderson ale boří všechny mýty, boří všechny mé zažité zvyky.

Už v prvním díle Sanderson ukázal, jaký je jeho svět. Promyšlený do detailů a komplikovaný. Jeho fantazie a přirozený talent pro vytváření tak úžasného světa je až neuvěřitelná. Od začátku až téměř do samotného konce prostě nevíte, jak se situace bude vyvíjet. A to je na celé knize tak skvělé. Společně s hlavními hrdiny objevujete všechny souvislosti, všechna vodítka. Když se stane něco nečekaného, nejste překvapení jen vy, ale i hlavní postavy. Příběh je psán způsobem, že ho prožíváte doslova a do písmene, se vším všudy.

Sanderson vymyslel svůj svět dokonale. A není to jen díky příběhu. Velkou roli v tom hrají i hlavní postavy. Kromě starých známých z Finální říše se objeví i několik nových a stejně zajímavých. Na této sérii je totiž skvělé, že žádná z postav není čistě černo bílá. Každý jsme různí, vyvíjíme se, mění se nejen naše názory ale i osobnost. Stejné je to i s postavami v Mistbornovi. Jejich duševní vývoj je přirozený a především uvěřitelný. Navíc má tato série jakési kouzlo, kdy jsem si schopná oblíbit i ne moc kladnou postavu.

Dějově je kniha nabitá až k prasknutí. Ono se to asi nezdá, ale i politikaření má svoje kouzlo. První polovina knihy se nese v takové lehké atmosféře. Čtenář se seznamuje s aktuální situací a postupně sleduje vývoj. Kniha je totiž vyprávěna hned z několika pohledů. Jak se ale dostanete za druhou půlku knihy, nestačíte zírat. Překvapivých momentů je v samotném závěru opravdu mnoho. A nejlepší na tom je, že když už si myslíte, že to dopadne tak jak má, tak zjistíte, že jste totálně mimo.

Napětí, melancholie, stres, blížící se válka, intriky, tajemství, nejistota, hledání sama sebe, odvaha a šílenství. Minulost a přítomnost. Pokud chcete knihu, která vás položí, vykolejí a dostane do kolen je Pramen povýšení tou správnou volbou. Tuhle sérii je prostě nemožné si nezamilovat. Svět allomancie, kander a všudypřítomné mlhy je fascinující a pokud se jím necháte strhnout, nebudete nikdy litovat. Brandon Sanderson je prostě génius a já se klaním před jeho talentem a schopností napsat něco takového.

Zdroj: obálka

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Teda, sedmset stran plných politikaření, které čtenáře bude překvapivě bavit? Tomu se mi nechce věřit, ale je fakt, že jsi přede mě položila výzvu :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy, musím říct, že jsem doposud o knize neslyšela, ale vypadá fakt dobře! :)

    OdpovědětVymazat