Recenze: Metalurg

února 07, 2015

Slovenský název: Metalurg
Český název: Ocelové srdce
Originální název: Steelheart
Autor: Brandon Sanderson
Série: Pomstitelia 1
Počet stran: 400
Nakladatelství: Slovart
Žánr: Sci-fi, Dystopia, Young Adult, Superheroes, Post-apocalyptic
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Hrdinové přijdou... jen jim budeme muset trochu pomoci.

Před několika lety otřásla svět Katastrofa*, která měla za následek, že se ve světě začali objevovat lidé s nadpřirozenými schopnostmi neboli Epici. Bohužel je ale nevyužívají k dobru lidstva, ale jen ke svému prospěchu. Jednoho dne se osmiletý David se svým otcem vydá do banky, kde se stane svědkem totálního masakru. Shodou všech okolností zemře i Davidův otec a to rukou samotného Metalurga, který je podle všeho neporazitelný.

O deset let později, kdy Metalurg vládne světu, je David rozhodnutý stát se Pomstitelem. Tato skupina je proslulá tím, že hledá slabiny a odstraňuje Epiky ze světa. Jeho cíl je jasný od prvních chvil. Chce zabít Metalurga. Poslední roky totiž nedělal nic jiného než zkoumal a hledal všechny dostupné informace o všech nadpřirozených. David totiž ukrývá jedno tajemství. Viděl Metalurga krvácet.

Trvalo mi to opravdu hodně dlouho, než jsem konečně vzala do ruky knihu od Brandona Sandersona. Tento autor je u nás i ve světě velice, ale opravdu velice oblíbený a to především díky své fantasy sérii Mistborn. Kromě Mistbornu je ale autorem velmi rozsáhlého Archivu bouřné záře, Metalurga (u nás kniha vyjde pod názvem Ocelové srdce) a spousta dalších knih.

Metalurg se řadí mezi dystopie pro mládež. Jedná se o svět, kde vládnou lidé s nejrůznějšími nadpřirozenými schopnostmi. Tohle ale nejsou superhrdinové, ale superpadouchové. Svým představením můžou Epici dosti připomínat hrdiny například z X-menů nebo seriálu Heroes. Ale jak už bylo zmíněno, jsou to padouši a Metalurg je ten nejhorší. Každý se ho bojí. Ať už člověk nebo Epik.

Zápletka knihy je opravdu jednoduchá a předvídatelná od prvních stránek. Nenápadný a obyčejný kluk se rozhodne pomstít svého tátu. Dobře ale ví, že to sám nezvládne a proto se rozhodne najít odbojovou skupinu, která v poslední době znepříjemňuje Epikům život. Dějově tedy kniha není nijak originální. Vynahradí jí to ale zpracování, protože po celých 400 stran se něco děje a čtenář se nenudí. Akce střídá akci, jedna výbušnější linie střídá ještě výbušnější atd a pořád dokola. Je to napsané svižně a hlavně zábavně.

Stejné je to i s postavami. Kromě Davida je tu i skupina Pomstitelů. Většinou se jedná o různé a tím pádem i zapamatovatelné charaktery. Každý má na starost něco jiného, každý se jinak chová i vyjadřuje a celkově je to dosti veselá kopa. Která ale naštěstí ví, kdy je všeho dost a tak nedochází k trapným a klišoidním situacím. Sanderson prostě umí psát a ví jak má pracovat se svými hrdiny.

Metalurg je kniha, která stojí za pozornost. Je zábavná, je akční, je promyšlená i plná zvratů. Je to ten typ knihy, kterou otevřete a nepřestanete číst, dokud ji nedočtete. Pro mě osobně to bylo první setkání s Brandonem Sandersonem a i když to není (podle dostupných informací) jeho nejlepší kniha, představil se jako autor, který má co ukázat a kterého je dobré sledovat.

Zdroj: obálka | obrázek | úryvek z knihy
* Prosím, berte v potaz, že jsem knihu četla ve slovenštině. Názvy či pojmenování můžou být, a nejspíš i budou, v českém překladu jiné. Příkladem je už název knihy v češtině - Ocelové srdce.

You Might Also Like

9 komentářů

  1. Ja som od neho ako prvú čítala Ritmatika a oproti nemu mi prišiel Metalurg oveľa lepší. A celkovo, Metalurga som si zamilovala. Už nech je pokračovanie.
    Inak pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nevíš náhodou, kdy dvojka vyjde? Když už mám první díl, tak bych chtěla i druhý ve slovenštině. Myslím, že obálka bude stejně skvělá.
      Btw. Mám zrovna rozečteného Mistborna a je to awww boží :D A nad Ritmatikem tedka přemýšlím :)

      Vymazat
    2. Terka, ja len dúfam, že Slovart dvojku vydá (ak nie tak ma extrémne naserú :D ) No zatiaľ nepadlo o vydaní druhej časti ani slovo...Snáď sa tá kniha dobre predáva, to je pre nich najdôležitejšie (bohužiaľ)

      Vymazat
    3. Vidíš? Sice máme hnusné obálky, ale druhý díl je jistý. :P

      Vymazat
    4. Slovart dvojku vydá...musí! :D Ale beztak už se vidím, jak letím do knihkupectví pro českou dvojku, protože nedokážu vydržet :D

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) O knížce jsem se dozvěděla jen náhodou, ale anotace mě hodně zaujala a teď se nemůžu dočkat, až Ocelové srdce vyjde i u nás :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som tiež najprv čítala Ritmatika a potom Metalurga a rozhodne to bolo iné a možno trochu lepšie a neviem sa dočkať, kedy sa pustím do Mistborn série, lebo Brandona žeriem a zamilovala som sa do jeho štýlu písania na prvý pohľad :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak teď se na to těším ještě víc. :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tohle vypadá naprosto skvěle! Už teď se nemůžu dočkat, až "Ocelové srdce" vyjde :) A moc mě zaujalo to, že čteš ve slovenštině - i když bych knihám napsaným slovensky určitě rozuměla, nikdy mě nenapadlo to zkusit. A přitom by to mohlo být fakt zajímavé :)

    OdpovědětVymazat