Recenze: Labyrint: Útěk

září 06, 2014

Český název: Labyrint: Útěk
Originální název: The Maze Runner
Autor: James Dashner
Série: Labyrint 1
Počet stran: 360
Nakladatelství: YOLI
Goodreads | CBDB

Anotace: Thomas se probudí ve výtahu a nepamatuje si nic kromě vlastního jména. Vynoří se do světa, kde žije asi šedesát dospívajících chlapců, kteří se naučili přežít v naprosto uzavřeném prostředí. Každých třicet dní se objeví nový chlapec. Původní skupina je už na místě asi dva roky a marně se snaží uniknout labyrintem, který obklopuje jejich životní prostor. Už se vzdávají naděje. Pak se ale objeví dívka v bezvědomí a jejich svět se začne měnit...

Jak by jste se cítili, kdyby jste se ocitli na úplně neznámém místě a nevěděli jste o sobě nic. Jen své jméno. Kdo ale jste, kde jste žili, kde je vaše rodina, kamarádi - to by byli otázky, které by se vám honily hlavou. Thomas bohužel nemá čás zaobírat se tím, kdo je jeho rodina. Probudil se během cesty výtahem, na jehož konci ho čekala velká skupina dospívajících kluků. Kluků, jako je on sám. Opuštěných, se ztrátou paměti a odkázaných sami na sebe. Thomas se ocitl v Placu, místě, které je ze všech čtyř stran ohraničené obrovskými stěnami. A za jejich hranicemi se nachází téměř nekonečný labyrint plný vraždících monster.

První díl dystopické trilogie je asi jednou z nejočekávanějších knih letošního roku. Přispěla k tomu nejen slušná reklamní kampaň, ale také blížící se filmové zpracování. Labyrint, který je především doporučován fanouškům Hunger games, patří v zahraničí mezi hojně vychvalované a oblíbené série. Myslím si tedy, že na knihu je skoro každý z nás hodně zvědavý.

Labyrint je vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny Thomase. Ten je na prvních stránkách vržen do místa, které je pro něj velkou nezmámou. Všude samí chlapci, kteří jsou uvězněni na podivném místě. Ze začátku se mu na jeho otázky nedostává odpovědi a navíc si musí zvyknout na podivná slova a výrazy (frasák, čón, guty, bažo a další), která slyší z úst svých nových kamarádů/spoluvězňů. I pro mě, jakožto čtenáře, to bylo ze začátku zvláštní, ale zvykla jsem si. Postupem času se Thomas o podivném místě dozvídá více a více zajímavých až děsuplných věcí. Poznává život na Placu a jak to tam funguje. Většina chlapců jsou rozdělena podle toho, co umí. Někdo se stará o potravu, někdo léčí nemocné, někdo kope hroby. A skupina vyvolených neboli běžci, každé ráno, když se otevřou zdi, které je obklopují, vybíhají ven do labyrintu a hledají cestu ven.

Příběh vás chytne prakticky od první stránky. Pořád se totiž něco děje. A nejzajímavější na příběhu není běhání po bludišti a hledání východu, ale zjišťování proč a za jakých účelem byl labyrint postaven a proč jsou v něm jenom kluci. Vlastně kluci a jedna holka. Bylo pravidlem, že každý měsíc ve stejný den, vyplivl výtah jednoho nováčka, ale přesně den po tom, co na Plac zavítal Thomas, se ve výtahu objeví holka. Holka s podivných vzkazem v rukou.

"Ona je poslední. Úplně."

Labyrint je dobrá kniha. Příběh je napsaný zajímavě s nádechem tajemna. Od začátku se čte dobře, rychle a když ji za chvíli máte najednou hotovou, chcete číst dál. Postavu Thomase jsem si oblíbila od začátku. Je to takový ten správňácký a sympatický kluk, který si nehraje zbytečně na drsňáka ale uvažuje reálně. Jeho prostřednictvým jsme postupně odhalovali tajemství labyrintu, které bylo pak v samotném závěru docela nečekané. Všechno ale řečeno nebylo, nakonci budete mít možná plnou hlavu otázek - proč a nač a za co a proč tamto apod. V tomto díle se ale dozvíte jen něco málo, autor svoji zápletku odkrývá postupně a pomalu, ale dělá to způsobem, který zaujme a nenudí. Celkově jsem opravdu hodně zvědavá, jak to celé dopadne, ale na to si budu muset ještě nějaký čas počkat.

Dystopický žánr pomalu odchází do pozadí, ale James Dashner ho zase vyzdvíhá. Napsal neobvyklý ale zajímavý příběh, ve kterém není ani stopa po romanci. Tady je to především o boji a touze. Touze dostat se ven z labyrintu a vrátit se domů. Nikdo ale netuší a ani si nepamatuje, jaké to je, být doma a stejně tak nikdo neví, jaké to je venku mimo labyrint. Kdo jsou Tvůrci a proč je uvrhli do takového prostředí, na to si bude muset přijít ale každý sám.


Zdroj: obálka | úryvek z knihy

You Might Also Like

8 komentářů

  1. jajaj , čím viac knimoľom sa to páči, tým viac si to chcem prečítať , a moja zlatá, ty si tomu ešte viac dopomohla !!!!! :D :D :D teším sa na to

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak si knihu běž honem pořídit a přečítat a snad se ti bude líbit :D :D

      Vymazat
  2. Aaa ted jsem precetla par kapitol a diky tobe vim, co hned na dalsich strankach ocekavat - holku :/ tesim se jak se mi cely pribeh bude libit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat