RC Review: Rozkaz 66

srpna 18, 2014

Český název: Rozkaz 66
Originální název: Order 66
Autor: Karen Traviss
Série: Star Wars: Republikové komando 4
Počet stran: 480
Nakladatelství: Egmont
Goodreads | CBDB



Anotace: Republikové jednotky jsou vyčerpané vleklou válkou a ztráty narůstají do astronomických počtů. Zpráva o tom, že kancléř Palpatine tajně drží v záloze celé armády klonů, je poslední kapkou, kdy trpělivost vojáků přeteče.
Seržant Skirata, mentor klonovaného komanda, se nehodlá smířit s tím, že je Palpatine posílá do boje jako jehňata na porážku, a začne plánovat dezerci klonů z republikové armády. Jeho úsilí však bude zbytečné, pokud se mu nepodaří u klonů obrátit zrychlený proces stárnutí.

Klonoví vojáci byli zrozeni pro jednu věc. Bránit republiku a vést ji k vítězství ve válce se separatisty. Válka je ale zdlouhavělá, ztráty na obou stranách rostou dennodenně. Lidé jsou unavení, rytíři Jedi jsou oslabení a jednotky klonů začnou toužit po jednom. Aby už byl konec všeho a oni se mohli začlenit jako normální lidé. Nikdo totiž netušil, že klonové dokážou cítit a chovat se jako normální lidé. Že začnou toužit po tom, mít rodinu, vlastní zázemí a žít si svůj život po svém.

Kal Skirata, seržant a současně mentor skupiny klonovaného komanda zvaní Nultí, patří mezi ty, kteří nesouhlasí s chováním kanceléře Palpatina. Palpatine ve svých klonech vidí jen obranu a posílá do války více a více klonů. Proto Skirata začne se svou skupinkou, kterou si osvojil jako své vlastní děti, plánovat útěk z republikové armády. Než ale začnou, musí najít lék. Lék na urychlený proces stárnutí klonů.

A hledání léku nebude jediným problémem, kterému budou hrdinové této knihy čelit. Republikové komando je jedna z mála knih z universa Star Wars, kde hlavní roli nemají žádné známé postavy z filmové série. Sem tam se někdo zmíní o kancléři Palpatinovi nebo o někom z Jediů, ale to je tak všechno. V této knize totiž dostávají prostor úplně jiní hrdinové. A to kloni. 

V knize můžete sledovat osudy několika členů republikového komanda. Čtenář má tak možnost vidět, jak samotní kloni vidí válku. Kromě několika misí či bojových úkolů je pozornost zaměřena i na ty členy, kteří ve válce pokračovat nechcou nebo na ty, které válka poznamenala. Poprvé tak můžeme nahlédnou do hlav bytostí, které byli zrozeni pro boj, ne pro život. Ale i když jsou kloni uměle vytvoření, stále to jsou živé bytosti, které mají nárok na život a postupně si to začínají uvědomovat.

Rozkaz 66 je zajímavým příběhem z úplně jiného pohledu, než je fanoušek této série zvyklý. Příběh je to ale zajímavý a pozoruhodný. Celá kniha se čte velmi dobře a je vyprávěna z několika úhlů pohledů, což může být ze začátku matující. Myslím si ale, že po rozečtení nebude mít problém nikdo. Jen bych tuhle knihu nedoporučila každému. Tento příběh totiž ocení především příznivci sci-fi žánru a hlavně fanoušci této celosvětově oblíbené série.

Jak název knihy napovídá a znalci filmové série budou vědět, nemá tato kniha moc velký happyend. Rozkaz 66 byl totiž už jen posledním a rozhodujícím bodem, který rozhodl o osudu celé galaxie. Zavedl naše hrdiny do období temna a strachu, které přetrvá následujících asi dvacet let. Přesto ale kniha stojí za pozornost, protože vyzvihuje otázku bití a touhy žít.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
Zdroje: obálka | obrázek1

You Might Also Like

0 komentářů