Recenze: Cress

července 04, 2014

Český název: Cress
Originální název: Cress
Autor: Marissa Meyer
Série: Měsíční kroniky 3
Počet stran: 616
Nakladatelství: Egmont
Goodreads | CBDB


Anotace: Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem.
I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.
 


Cinder, Scarlet, Vlk i kapitán Thorne jsou po posledních událostech stále na útěku. Ukrývají se ve vesmírné lodi Zvonečník a snaží se úkrýt před ostatními. Hlavně před královnou Levanou, která nechala bez mrknutí oka pozabíjet několik tisíc lidí na Zemi. Ukrývání se jim poměrně překvapivě daří, ale ne jejich zásluhou. Pomáhá jím totiž tichý společník, který jejich cestu sleduje už od samého začátku. Cress, hackerka a vězeň v jedné osobě se snaží se Zvonečníkem už delší dobu navázat kontakt. Byla to totiž ona, kdo Cinder varoval před nebezpečím a je to ona, kdo jim může pomoci zvrátit budoucnost.

Nikdy bych nevěřila, že si tak moc oblíbím sérii, která vznikla na motivy pohádek. Pokud jste ale četli recenze na předchozí dva díly - Cinder a Scarlet, víte, že jsem celou sérií nadšená a doslova unešená. Tentokrát dostala hlavní roli Cress neboli Locika, kterou všichni známe jako princeznu zavřenou ve věži a která má nekonečně dlouhé zlaté vlasy. V případě Cress se ale jedná o dívku, která vyrůstala zavřená ve vesmírné družici a plnila úkoly, které ji dávala samotná Levana. Cress je totiž nejen chytrá, ale díky životu v osamění se z ní stala téměř nepřekonatelná hackerka a tím pádem i královniným špehem. 

Stejně jako v případě druhého dílu, i tady se vracíme ke starým známým postavám. Od prvního dílu jich ale hodně přibylo a tak je důležité věnovat pozornost tomu, čí kapitolu zrovna čtete. Střídají se tady totiž pohledy Cress, Cinder, Scarlet, ale také prince Kaie, doktora Erlanda nebo divotvůrkyně Sibyl. Ale i přes přemíru hlavních postav se nejedná o nich chaotického, naopak je to čtenářsky více zábavné a více to čtenáře pohltí. Hlavní příběh knížky pak navazuje na předchozí události a sledujeme postupně osudy všech hrdinů.

Kniha se stejně jako předchozí čte naprosto skvěle. Střídají se poklidné části s těmi dramatickými. Co je na této knize a vlastně i sérii tak skvělého je to, že má naprosto propracovaný celý příběh od začátku do konce a žijí v něm charaktery, které nejsou povahově stejné a nedochází ke splynutí. Autorka totiž provedla s celou sérií neuvěřítelné věci. Postupem času se v celé sérii vytvoři tři páry. Ale ani jeden nekopíruje ten druhý. Cinder a Kai jsou něco jako Romeo a Julie, zakázaná láska. Cress a Thorne na to jdou postupně, i když byla Cress do Thornea zakoukaná ještě než setkali. A Scarlet a Vlk jsou dokonalá osudová láska, která hraničí se šílenstvím.

Celá recenze je vlastně jedno velké nadšení nad touto knihou. Příběh mě totiž nezklamal a to že měla kniha přes šestset stran beru jako velké plus. Protože i kdyby měla tisíc stran, tak to bude pořád stejně zběsilá a skvělá jízda. Dystopické období pomalu končí, ale pokud jste nad nimi ještě nezanevřeli a chcete si přečíst něco opravdu dobrého, propracovaného a originálního, je tato série ta pravá. Protože u této série platí heslo - tohle tu ještě nebylo.


Další díly Měsíčních kronik najdete na arara.cz
Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Hezká recenze :) docela dost mě to navnadilo.. už dlouho nad knihami přemýšlím, protože mě právě to "na motivy pohádek" láká, Once upon a Time (in Wonderland) se mi líbí, tak proč by to nemohlo fungovat, že.. přečtu si to, rozhodla jsem se, díky, Terezko! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, už si tuhle sérii vážně musím přečíst! Vypadá úžasně a už dlouho si ji chci přečíst. :) Snad se k ní dostanu brzy, hodně mě to zaujalo. Recenze je skvělá. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! Na Cress se moc těším! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Včera jsem ji dočetla a jsem naprosto nadšená a Měsíční kroniky mě berou čím dál víc!!! :) Potřebuju Winter ve svém životě hned teď! :) Pěkná recenze!

    OdpovědětVymazat