Zákaz pořizování knih

dubna 08, 2014

Už jsem se o tom zmiňovala v měsíčním shrnutí, a jak tak vidím, šíří se to dál. U zahraničních blogerů jste si mohli v poslední době všimnout akce zvané book buying ban. Jedná se o jednoduchou věc - zákaz nakupování/pořizování knih. A netýká se to jen zahraničí, pomalu se tato akce dostává i mezi nás. Na stránkách Kath's World of Books si tak můžete přečíst podle mě vůbec první článek o této akci. 

Jak píše Kath, nakupování knih kolikrát převažuje nad čtením. Já sama mám v knihovně minimálně třetinu nepřečtených a stále nestíhám. Založila jsem si kvůli tomu i TBR skleničku, kde si každý měsíc losuju knihu, kterou jsem ještě nečetla a je z mé knihovny. Bývá to opravdu těžké, nenakupovat knihy. Prakticky každý měsíc se najde někde nějaká slevová akce, a pak každý měsíc vychází novinka, kterou si každý musíme okamžitě přečíst. 

Zákaz pořizování knih ale není o úplném zákazu. Stačí, když si vymyslíte pár pravidel a budete je dodržovat. Moje jsou:

  • Nebudu si kupovat žádné, ale vůbec žádné, knihy do knižního veletrhu v Praze. (Tohle bude asi docela masakr vydržet, ale snad něco vydržím a pak to v Praze rozjedu.)
  • Nebudu si kupovat první díly nových sérií.
  • Nebudu si kupovat knihy mimo můj wishlist. 
  • Nebudu podléhat všem slevám a knižním akcím.

  • Budu si kupovat knihy z mého wishlistu. 
  • Budu si kupovat pokračování sérií, které doma vlastním.
  • Budu si kupovat knihy, které opravdu za to stojí mít. (Nemusím vlastnit všechny knihy světa přece.)

You Might Also Like

3 komentářů

  1. S tímhle naštěstí problém nemám. Zaprvé nemám peníze :D :D A zadruhé mám jen několik oblíbených autorů, od kterých ty knihy chci mít doma fyzicky. Plus něco málo navíc. Zbytek čtu buď elektronicky, nebo půjčuju z knihovny. No a ty moje oblíbence většinou pokryjou Vánoce a narozeniny. Asi holt nejsem správnej bookaholic :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale jsi určitě ;) ale máš dobrý, že máš jen několik těch autorů. Mě se jich už nashromáždilo a v poslední době jsem fakt vymetala každou akci apod :D a taky se můj účet dosti ztenčil, takže takovou malou výzvu jsem jenom uvítala :)

      Vymazat
  2. Budu držet palce! Já mám největší problém se udržet, když vidím nějakou slevu. To se potom neznám :D

    OdpovědětVymazat