#divergentniduben | 5 důvodů, proč vidět filmovou Divergenci

dubna 29, 2014

#1 Slušné filmové zpracování

Vždycky, když se na internetu objeví zprávy, že se bude natáčet film podle oblíbené knihy, spousta čtenářů buď nadává nebo je ráda. Není se čemu divit. V poslední době se filmů na motivy knih objevuje více a více, ale jejich kvalita je dosti často kolísavá. Divergence se sice neřadí mezi úplné top filmy podle knih, ale zase to není žádná hrůza. Jedná se totiž o dosti věrnou kopii knihy, s menšími odlišnostmi, které jsou ale spíše plusem než mínusem. Pár dobrých scén bylo sice vynecháno, např. opilý Čtyřka, jinak je ale film nabitý akcí a zajímavě propracovaným světem. Nudy a klidu si nikdo moc neužije, protože se pořád něco děje a to je na filmu to nejlepší, že nenudí zbytečnostmi. Menším mínusem bych označila celkovou orientaci ve filmu. Nečtenáři budou možná trochu zmatení v rozdílech jednotlivých frakcí nebo v množství postav, které nejsou kolikrát ani představeny.

#2 Dystopický svět a zajímaví hrdinové
Jak už to tak bývá, i Divergence se nevyhne obvyklému srovnání s Twilight ságou. Tohle neustálé porovnání mi ale v poslední době leze slušně na nervy. Srovnání s Hunger games ještě pochopím, ale s Twilight? Vždyť je to žánrově úplně o něčem jiném. Jedná se prakticky o náš svět, kde je po velké globální katastrofě zbytek lidstva rozdělen na pět frakcí. A každý ve věku šestnácti let si pak musí vybrat, jestli zůstane ve své rodné frakci nebo přestoupí do jiné.

Hlavní hrdinové jsou pak taky úplně jiní. Hlavní postava Tris je ze začátku hodně taková tichá a nevýrazná, přesně taková, jaká má podle své frakce být. Postupně se ale začíná projevovat a i když je nucena často přemýšlet jako dospělý člověk, chová se i spořádaně na svůj věk. Její mužský protějšek, kterého budu rozebírat i v dalším bodě, je od začátku taky zajímavý. Není sice dokonalý, má své mouchy, ale o to víc je pak uvěřitelnější. I když se chová drsně, někdy se přetvařuje, umí vyjádřit své city a navíc se okolo něho nese aura tajemna.

#3 Herecké obsazení
Ač jsem byla trochu skeptická, neměla jsem důvody. Herci byli vybráni dobře. Moje představy byli sice trochu jiné, ale to je snad u každé knihy. Nejvýrazněji se ve filmu projevuje hlavní představitelka Tris. Shailene Woodley sice dosud hrála v dosti průměrných filmech, ale nějaký ten talent v sobě má. Do role Tris se opravdu vžila se vším všudy a divák ji její postupnou změnu z tiché a zakřiknuté holky do nebojácné uvěří. Na Shailene jsem se zaměřila i z toho důvodu, že na počátku léta má ztvárnit hlavní roli ve filmu Hvězdy nám nepřály a to je podle mě jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku.

#4 Čtyřka
I když by se tohle hodilo do bodu tři, tak jsem si Čtyřku nechala zvlášť. Je jasné, že každou něžnější duši zaujme hlavní mužský hrdina, který musí být dokonalost sama. Už v knize se mi zdál Čtyřka trochu jiný než jiní hrdinové, ze začátku velký drsňák a pruďas, pak jsem si ho postupně ale oblíbila. Do jeho role jsem si ale vůbec nedokázala nikoho představit. Nakonec byl vybrán Theo James, kterého jsem ale bohužel v ničem jiném neviděla. I tak ve filmu ukázal slušnou dávku charakteru a jelikož je to dosti neokoukaná tvář, tak má  v sobě i něco nového a zajímavého. Ve filmu sice neměl tolik prostoru jako Shailene, i tak předvedl velmi slušný výkon a značně vynikající fyzičku.

#5 Soundtrack
Co mě na filmu, kromě děje nebo herců zaujme, je vždycky hudba. Jsem totiž člověk, který pořád něco poslouchá, takže jsem vždycky zvědavá na filmovou hudbu ať už instrumentální nebo klasickou. Do Divergentního soundtracku byli vybráni opravdu zajímaví interpreti. Zmínit můžu třeba Skrillexe, Ellie Goulding nebo M83. Hudba je sice hodně stylizována do moderního elektra, ale překvapivě se to k filmu hodí.

You Might Also Like

3 komentářů

  1. Pěkný článek! Strašně se těším až film uvidím i já, už teď si myslím že nezklame ani mě :).

    OdpovědětVymazat
  2. Supéééér článok :) Som zvedavá na ten film.

    OdpovědětVymazat
  3. Dnes jsem byla na knižním sraze od Cooboo a Neoluxoru a dostala se na předpremiéru Divergence.
    No...K hereckému obsazení jsem byla skeptická taky...ale po shlédnutí filmu si nemůžu stěžovat!
    Nejvíc vysazená jsem byla na Čtyřku, protože Theo nesplňoval moje představy o Tobiasovi..ale všechna čest, získal si mě :D
    Myslím, že je to dost povedený film. Možná bude trochu zmatený pro lidi, kteří nečetli knihy..jak píšeš...frakce moc představeny nebyly a ani postavy. Ze začátku jsem si dokonce pletla Willa a Petera :D

    OdpovědětVymazat