Recenze: Ohnivé srdce

března 28, 2014

Český název: Ohnivé srdce
Originální název: The Fiery Heart
Autor: Richelle Mead
Série: Pokrevní pouta 4
Počet stran: 352
Nakladatelství: Domino
Goodreads | CBDB

Anotace: Alchymistka Sydney Sageová už velmi dlouho balancovala mezi tím, co jí bylo odjakživa vštěpováno jako její povinnost, a mezi tím, co sama cítila. A teď se v jediném okamžiku, na který fanoušci Richelle Mead nikdy nezapomenou, odhodlá k rozhodnutí tak odvážnému, že jím překvapí i sama sebe...
Ani pak ale nemá vyhráno. Jako by nestačilo, že musí proplouvat mezi důsledky činu, kterým obrátila svůj život vzhůru nohama! Do toho se navíc snaží sblížit se svou sestrou Zoe, i když jí nikdy nemůže svěřit své největší tajemství. Nadále spolupracuje s legendárním Marcusem, díky němuž úplně změnila svůj názor na alchymisty. A v neposlední řadě se Sydney snaží uplatnit své neobyčejné magické schopnosti – pokud se jí totiž podaří to, co má v úmyslu, zničí vědomě vše, k čemu byla zrozena a vychovávána...
Bylo by toho vrchovatě i pro holku, která nemusí vést dvojí život a tajit před většinou světa vše, co považuje za důležité. Včetně lásky. Protože teď se totiž hraje o všechno.

Vést dvojí život je nejen že hodně obtížné, ale taky hodně na nic. Sydney Sage by o tom mohla vyprávět. Navíc ji za patami dýchá její otravná sestra Zoe, která s ní chce trávit každou volnou chvíli a nechápe její přátelský postoj s ostatními vampýry. Zoe je totiž doslova a dopísmene oddaná víře alchymistů a především stojí za vším, co si její otec umane. Takže když oboum sestrám oznámí, že se s jejich matkou rozvádí, očekává, že obě budou stát na jeho straně. Naštěstí ani jeden netuší, že Sydne svoje životní priority totálně přehodnotila a že v životě objevila něco, za co stojí bojovat. Lásku.


Přiznám se, že oproti oslavované a tolik oblíbené Vampýrské akademie, mám Pokrevní pouta radši a na každý díl se opravdu hodně těším. Nejedná se sice o nějakou složitou četbu, a ani se neděje nic výrazného, co by dějem pořádně zahýbalo. I když v tomto případě...U Pokrevních pout většinou doslova vypnu a dokážu se nést na té pohodové vlně, kterou knihy navozují. A určitě nejsem jediná, koho zajímalo, jaká tahle kniha bude, protože poprvé se tu střídají pohledy Sydney a Adriana.

Dva úhly pohledu je asi nejvýraznější změna. Chvíli to byl docela nezvyk, ale pak jsem se do Adrianových kapitol začetla a bavili mě stejně jako ty Sydney. Konečně jsem se mohli tak dozvědět, co se Adrianovi honí hlavou, na co myslí a jak vážné jsou jeho city k Sydney. Jejich vztah dosáhne v tomto dílu doslova vyvrcholení a někdy to bylo až směšné, kolikrát si ti dva vyznávali lásku. Ale proč ne, každý jsme byli, budeme nebo už jsme zamilovaní a každý to prožíváme jinak.

Čtenáře, kterým chybí Vampýrská akademie, určitě potěší návrat jejich hrdinky Rose. Sice se v ději mihne jen na chvíli, ale její vsuvka je zajímavá. Kromě starých známých vystupuje v knize i několik nových postav. Nejvýraznější je asi sestra Sydney. Zoe je výrazná, ale v tom špatném smyslu. Už dlouho jsem nenašla literární postavu, která by byla tak otravná a kterou jsem měla chuť shodit z útesu. Její neustálé lepení na paty Sydney mě lezlo krkem. Chápu, že chtěla trávit nějaký čas se sestrou, ale na druhou stranu je tak zarytá co se týče alchymistických pravidel, že si hned několikrát protiřečila. Bohužel i přes lásku k Sydney nedokáže vidět svět jinak. Tak moc ji tahle pravidla vštípila její rodina a otec především.

Pokud čekáte v nějaký dramatický zvrat, tak vás musím trochu zklamat. Ohnivé srdce je oproti předchozím dílům dosti oddechový a poklidný díl, který je možná jakousi pauzou před tím, co se bude dít potom. Ono se něco výrazného děje na konci knihy, ale upřímně jsem čekala tedy větší překvápko. Vývoj děje se totiž dal docela odhadnout, ale určitě to posune příběh dopředu.

Ohnivé srdce je hlavně příběhem o lásce, o lásce dvou, většinou nesmiřitelných, bytostí. Nečekejte tedy moc akce, napětí a bojů. Užijte si spíše tuto novou rovinu, kterou tato série nabízí. Richelle Mead si to totiž opravdu umí naplánovat. Až příliš otevřený konec láká ke čtení dalšího dílu. Ten ale vyjde, v originále, až někdy v létě. Takže nezbývá nic jiného než vydržet a zkrátit si třeba čekání re-readingem Vampýrské akademie nebo předchozích dílů Pokrevních pout.


Zdroje: obálka | obrázek1 | obrázek2

You Might Also Like

0 komentářů