Top týdne (2): Filmová zpracování

ledna 15, 2014

Top týdne je pondělní meme, které pořádá Luu. Hlavní cílem je zveřejnit seznam něčeho, co souvisí s knihami. Každé téma by mělo obsahovat 10 bodů, ale může jich být i méně. Celkově je 52 témat, takže to krásně vychází na celý rok. 


Filmová zpracování. Jako správný filmový fanoušek mám docela dosti přehled o filmech, natočených na motivy knih a že jich opravdu je. Ono se to nezdá, ale téměř každá třetí kniha je podle knihy nebo je knihou inspirována. Těch povedených je ale opravdu pomálu a tohle je moje desítka. Myslím ale, že letos možná přibude i něco nového.


1. Pán prstenů + Hobit


- Tady není asi o čem moc diskutovat. Pokud je nějaká nejlepší fantasy, tak je to Pán prstenů a řadím k tomu i Hobita, protože to patří do jednoho universa. Ač není Pán prstenů natočený slovo od slova, pořád je to neuvěřitelná trilogie, která oslovila miliony fanoušků. Přiznám se, že byli doby, kdy jsem filmy znala doslova zpaměti a dokázala citovat z knih.


2. Klub rváčů


- Pro někoho asi neobvyklá volba, pro mě jeden z nejlepších a nejgeniálnějších filmů vůbec. Klub rváčů je hodně drsný a násilnický film, který v sobě nese ale tolik, že je to až neskutečný, co se do takové úzké knihy vešlo. Filmové zpracování a hlavně geniální herecké výkony pak udělali z příběhu kultovní záležitost. Osobně závidím všem, co film uvidím poprvé. Protože napoprvé je to největší masakr. Doporučuji!


3. Hunger Games: Vražedná pomsta


- Nad druhým filmem jsem se rozplývala už dosti. Ono je to ale opravdu skvělé. Oproti jedničce, která sice byla dobrá, ale nebyla tak dokonalá, je Vražedná pomsta opravdu povedená. Myslím, že hlavní vinou je změna režiséra, který se asi zaměřil na to, co bylo jedničce vytýkáno a tak to udělal jinak a dovedl film k dokonalosti. Jsem ráda, že bude mít na starosti i poslední díl.


4. Constantine


- Constantine je jediný zástupce z řad komiksů. Oproti jiným a profláknutějším komiksům je Constantine takový jiný, temný a drsný. Filmové zpracování bylo sice odlišné od předlohy, ale mnohem lepší. Skvěle vybraní herci, hudební doprovody a taky zpracovaný svět mrtvých. A asi nejoriginálnější ztvárnění Satana, jaké jsem kdy viděla.


5. Harry Potter a vezeň z Azkabanu


- Z celé série zfilmovaných Potterů je trojka podle mě nejlepší. Jiný režisér a jiný pohled na kouzelnický svět udělal z Vězně skvělou podívanou. Navíc je to i moje nejoblíbenější Potterovská kniha.



6. The Social Network


- Kniha o Facebooku? Ano, je. Četla jsem ji v prváku na výšce a o filmovým zpracování jsem neměla vůbec ponětí. Po roce se pak objevili první ukázky a musím přiznat, že tady se jedná o případ, kdy je film lepší jako kniha. Opět skvělé výkony a doslova syrové zpracování.




7. Mluv

- Příběh o dospívání mladé holky, kterou potkala nemilá a pro dívky velmi bolestivá záležitost. Navíc se musí potýkat se šikanou ve škole a s osamělostí, protože se jí ani vlastní kamarádky nezastanou. Velmi pozoruhodný příběh, kterých je sice všude plno, ale každý má nějaký ten svůj oblíbený a tenhle je ten můj.

8. Philadelphia

- Philadelphia asi nebude pro každého. Je to o člověku, který umírá na HIV a snaží se dostat svých práv jakožto homosexuál a zároveň nositel smrtelného viru. Je to opravdu hodně dojemný a emotivní film, který ještě umocnili herci svým výkonem a hudba v pozadí. Zároveň je to ale o nevzdání se naděje a o boji za lidská práva. Záverečné scéna je pak něco, na co se nezapomíná.



9. Trainspotting

- Tohle je film o drogách. Tohle je film o fetu a sexu a sprostých slovech a kultovních hláškách a anglickém prostředí a naprosto skvělém a mladém Ewanu McGregorovi. Pokud chcete vidět či si přečíst něco ulítlého, ale naprosto skvělého, tak tohle je ono.



10. Teď a tady

- Film hodně podobný Philadelphii. Tedy hlavně tím, že hlavní postava umírá. Tohle je ale příběh dospívající dívky s leukémií, která se rozhodla využít poslední dny svého života a dělat vše naplno. Hlavní postavu si zahrála Dakosta Fanning, moje oblíbená herečka a opravdu potvrzuje pravidlo, že je jednou z nejtalentovanějších mladých hereček, protože celý film stojí na jejím výkonu. Je docela škoda, že je tento film docela opomíjený.

You Might Also Like

6 komentářů

  1. HG, Hobita a Harryho Pottera miluju. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Harry a Pán prstenů je moje životní láska. I když mi bude 80 jsme si jistá, že na ty filmy se podívám a i na knihy, protože to prostě jinak nejde. Stejně tak i HG, ale to mi příde prostě divné srovnávat s HP a LotR. A Neviděla jsme, že Constantin je podle komiksu, a to jsem ho viděla taky mnohokrát. :) A jinak si vybrala dobré knihofilmy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a jak říkáš o Harrym a Pánu prstenů - je to životní láska. At jsem to viděla nebo četla snad milionkrát, pořád mě to baví. :))

      Vymazat
  3. Já jich viděla/ četla ani ne půlku z toho tvého,ale nevadí :D Mě se hodně líbil i Hostitel, i když se některé věci neshodovaly s knížkou, taky mě i překvapil rubinrot (Podle rudé jako rubín). Jinak taky doufám, že mě letošní knižní filmy nezklamou, protože už se na ně těším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na letošek jsem hodně zvědavá, mám tam pár favoritů, co chci letos určitě vidět. :)

      Vymazat