Recenze: Cizinka

ledna 07, 2014

Český název: Cizinka
Originální název: Outlander
Autor: Diana Gabaldon
Série: Cizinka 1
Počet stran: 664
Nakladatelství: Plejáda
Anotace: Jsme v roce 1945 a armádní zdravotní sestra Claire Randallová přijíždí se svým mužem Frankem na skotský venkov, aby tu prožili své druhé líbánky. Po válečných hrůzách, kdy Claire pracovala v polní nemocnici ve Francii a svého muže, jenž také sloužil v armádě, viděla za celou dobu jen třikrát, se konečně oba radují ze společně strávených chvil a plánují budoucnost.
Poklidná skotská vesnice se jeví jako ideální místo pro vzájemné sblížení a jaro láká k výletům do romantické a pověstmi a mýty opředené krajiny. Frank, který miluje historii, tu navíc nachází stopy po svém anglickém praprapředkovi, kapitánu Jonathanu Randallovi, jenž byl velitelem anglické vojenské pevnosti Fort William v polovině 18. století. Poklidný idylický venkov však skrývá nečekaná tajemství a překvapení. Jsou to především dávné mýty a pověry, které zdejší obyvatelé úzkostlivě dodržují i ve 20. století, ale také místa, kde se dějí nezvyklé a nepřirozené úkazy. Jedním z nich je kopec Craigh na Dun, na němž při jedné ze svých botanických expedic objeví Claire megalitickou stavbu. Je to kamenný kruh podobný proslulému Stonehenge v Jižní Anglii. Dotkne se jednoho z menhirů a pak se to stane. Ve změti zvuků a neurčitých představ se přenese o dvě stě let zpátky. Do časů kapitána Randalla, který bojoval se skotskými klany a krutě hájil zájmy anglické koruny na Skotské Vysočině.
Claire je moderní racionální žena a zprvu nechápe, co se vlastně stalo. Je zajata skupinou skotských mužů, odvezena na nedobytnou tvrz a konfrontována se životem a primitivními způsoby tamějších obyvatel. Spolu s ní prožíváme situace běžné i absurdní, hrůzné i humorné, kruté i něžné. Pro své lékařské znalosti je náčelníkem klanu MacKenziů jmenována místní léčitelkou a získává si určitý respekt u zdejších obyvatel i mladého skotského bojovníka Jamieho Frasera. Je otřesena a dojata jeho výjimečným osudem a okouzlena hrdou a upřímnou povahou. Náklonnost záhy přeroste v silný milostný vztah, jenž jim oběma pomáhá čelit protivenství, intrikám a zvůli, které panovaly ve válkou zmítaném Skotsku v 18. století.
Odvaha a zbabělost, něha a krutost, láska a nenávist nás provázejí příběhem historickým a zároveň tak současným.

Píše se rok 1945, těsně po skončení druhé světové války. Manželé Claire a Frank odjíždějí do Skotska, aby znovu prožili své líbánky. Claire totiž během války pracovala jako armádní sestra a Frank bojoval na frontě. Společného času tedy měli velmi málo a proto chtějí zapomenout na utrpení, kterých byli svědky a naplánovat si společnou budoucnost. Jako místo svého nového pobytu si vyberou malou skotskou vesničku, kde Frank, jehož velkým koníčkem je historie, odkrývá stopy po svém dávném praprapředkovi - kapitánu Jonathanu Randallovi.

Claire proto nechá Franka bádat nad starými listinami a sama se potuluje po skotské přírodě a sbírá různé bylinky. Jednou ji cesta zavede až na kopec Craigh na Dun, kde objeví podivné seskupení kamenů, podobných slavnému Stonehenge. Když se ale přiblíží ke kamenému kruhu, uslyší hlasy a...a najednou se ocitne kdovíkde, v přítomnosti podivně oblečených mužů. Claire je ze začátku hodně zmatená a nemůže přestat zírat na muže, který jako by byl dvojčetem jejího muže Franka. Tento muž ale není její milovaný manžel, nýbrž jeho dávný předek, samotný Jonathan Randall. Pomocí podivné síly se Claire přenesla o dvě stě let do minulosti. Jak se ale dostane zpátky?

Cizinka je velmi zvláštní a pozoruhodná kniha. Od začátku byla úplně jiná, než jsem čekala. Byla tak odlišná od knih, které obvykle čtu. Upřímně jsem čekala nějakou epickou fantasy knihu o cestování v čase. Cizinka je ale jiná. Téma cestování v čase tam je, ale řekla bych, že jen okrajově. Vlastně nebýt toho, že se Claire přenese do minulosti, nemá žádnou velkou roli. Tohle je epický a strhující příběh, ale označila bych ho spíše jako milostný historický příběh. V této knize totiž historie hraje velkou roli. Čtenář dostane nepřeberné informace o skotské historii, o skotských zvycích, tradicích, o jejich krajině. A i když mnoho z nás nemuselo dějepis, tak to autorka spletla dohromady tak dobře, že se od knihy neodtrhnete. 

Celý děj je vyprávěn z pohledu Claire. Přesun v čase je ze začátku pro ni hodně zmatěný a chvíli ji trvá, než si uvědomí všechny souvislosti. Je to pro ni dosti velký šok, když se objeví v době, kde hrozilo nebezpečí na každém kroku a kde technologie ještě tolik nepokročila. Jako moderní žena byla zvyklá na jiné věci, ale díky zkušenostem z války se rychle přivykne. Nikdy ale netušila, že se ji změní prakticky celý život a že právě v minulosti najde lásku na celý život. 

Claire se během svého pobytu ve Skotsku 18. století setká s několika pozoruhodnými lidmi. Kromě kapitána Jonathana Randalla, z kterého se vyklube nemilosrdný a krutý velitel, se seznámí s náčelníkem klanu MacKenziů a se skotským bojovníkem Jamiem Fraserem. Mladý Jamie, jehož rodina patří mezi šlechtice, žije neustále na útěku, protože je obviněn ze zločinu, který nespáchal. Právě u něj najde Claire ochranou ruku ve chvílích, kdy je obviněna ze špionáže. 

Cizinka je opravdu skvělá kniha. Čte se dobře a má propracovaný příběh s reálnými postavami, které jsou sympatické a hlavně uvěřitelné. Určitě bych ji neřadila mezi young adult literaturu, protože pojetí příběhu a i vykreslení postav je pro poněkud starší a dospělejší čtenáře. Přesto v ní ale najdete velkou romanci, spoustu akce a dramatických scén, které bývají dosti často hodně kruté a nemilosrdné. Knihu bych určitě doporučila každému, kdo má rád spletité příběhy s nádechem minulosti a lásky, která překoná i čas.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Hm, docela jsi mě navnadila.:) Napadá mě, znáš knížky od Barbary Erskinové? Tam je také cestování v čase. Nejlepší jsou Půlnoc je osamělé místo, Dům ozvěn a teď nejnovější Řeka osudu. Až nebudeš mít co číst - jestli to teda někdy nastane, můžeš vyzkoušet. :)

    OdpovědětVymazat