RC Review: Letní zahrada

ledna 18, 2014

Český název: Letní zahrada
Originální název: The Summer Garden
Autor: Paullina Simons
Série: Měděný jezdec 3
Počet stran: 632
Nakladatelství: Ikar



Anotace: Závěrečný díl legendární romantické ságy, sledující osudy Taťány a Alexandra. Po letech odloučení se oba shledávají v Americe – zemi, o níž věřili, že se stane jejich novým domovem a ve které budou žít svůj společný sen a vychovávat syna Anthonyho. V ovzduší strachu a nedůvěry uprostřed studené války však na každém kroku cítí, že jsou zde „jen“ cizinci a že musí o své štěstí neustále bojovat. Jinak je dostihnou duchové minulosti...


Letní zahrada je poslední díl světoznámé a oblíbené trilogie Měděný jezdec. Paullina Simons zasadila svůj příběh nejen do rodného Ruska, ale i do Ameriky, kde pak strávila celý život. Kromě slavné trilogie napsala i několik dalších románů a kuchařku, která obsahuje recepty na jídla, která připravovala hlavní postava Měděného jezdce Taťána. Zajímavostí je, že Paullina Simons pojmenovala jedno ze svých dětí právě podle své oblíbené hrdince.

Válka skončila. Taťána a Alexandr se po dlouhém odloučení konečně setkali a mohou spolu začít vychovávat svého malého synka. Nic a nikdo je nemůže rozdělit. Konec krásné pohádky. Tak to u většiny románů bývá a co se dělo pak, to se můžeme jen domýšlet. Ale osud Taťány a Alexandra vůbec nekončí a jejich společný život můžeme sledovat nadále.

Po válečných hrůzách, které oba prožili, se rozhodnou Taťána a Alexandr neusadit, ale cestovat po celé Americe. Někde zůstanou měsíc, někde déle. Alexandr bere příležitostné práce a Taťána vychovává jejich čtyřletého synka. Oba dva se snaží zapomenout na minulost, která jim rozbila duši na kousky. Snaží se znovu objevit sami sebe, vzájemně si pomoci, více se poznat a dát do pořádku jejich rozbitá srdce. Válka v nich ale zanechala cosi, co ani čas nespraví. A tak ani jeden neví, kdy se minulost znovu ukáže a zničí všechno, co se snažili vybudovat.

Jak už to bylo u druhého dílu i Letní zahrada je oproti Měděnému jezdci jiná. Někdo by mohl říci, že je to i zbytečná kniha, protože druhý díl byl ukončen společným shledáním hlavních hrdinů. Autorka se ale rozhodla ukázat jejich život i po válce, jak se vyrovnávali se vším co prožili a co všechno museli obětovat proto, aby byl jejich život takový jaký je. Další rozdíl je v tom, že oproti předchozím dílům, kdy v průběhu děje uběhlo jen několik let, se autorka rozhodla popsat v Letní zahradě takřka půl století.

Taťána i Alexandr si válku prožili doslova se vším všudy. Viděli umírat svou rodinu, blízké, sami neměli daleko ke smrti, museli bojovat o holý život a museli životy i brát. Viděli největší zvěrstva, jakých se lidstvo mohlo dopustit. A teď mohou být konečně spolu, jako rodina. Zážitky z Leningradu je ale nenechávají spát a zbavit se jizev na těle i na duši je stojí všechny síly. V jednu chvíli se zdá, že je vše dokonalé a jako z růžové knihovny - jejich milostný život, výchova synka, užívání si americké přírody, večírky. Pak se ale zničehonic objeví stín minulosti a všechno zboří. A poprvé v životě si oba uvědomují, že trpět hlady nebo zimou je lehčí než bojovat proti vnitřním démonům.

"Myslela sis, že se ti vrátí ten starý Alexandr, ale přivezla sis mě."

Celá trilogie Měděný jezdec je něco výjimečného. I když někteří zatracují poslední díl, pořád to funguje jako celek a bez Letní zahrady by to nebylo ono. Protože každý, kdo miluje tuhle sérii, by chtěl vědět, jak to s Taťánou a Alexandrem bude po zbytek jejich života. Paullina Simons píše velmi realisticky a při čtení najdete i pasáže, kdy skoro nemůžete dýchat nebo se cítíte zrazeně, smutně nebo neskutečně šťastně a dojatě. Série Měděný jezdec je hotová smršť emocí.

Letní zahrada ale ukončuje tento příběh. Příběh jedné velké lásky, která doslova a dopísmene překonala všechno. A pokud jste si přáli, abych jejich příběh měl happyend, tak budete spokojeni. Závěrečná scéna, kdy oba, už věkem pokročilí, vzpomínají na své první setkání, kdy Taťána seděla ve svých krásných šatech na lavečce a Alexandr stál naproti ní, už je jen takovou emocionální perličkou na konec.

Děkuju knihkupectví Dobrovský za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tuto sérii si chci moc přečíst, ale bohužel jsem se k ní ještě nedostala. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodne doporučuji a hlavně první díl, ten je nepřekonatelný.

      Vymazat