Filmy podle knih, na které se v roce 2014 těším nejvíce

ledna 10, 2014

The Book Thief (Zlodějka knih)


- premiéra: 16.ledna 2014
- anotace: Příběh románu, jehož hrdinkou je dospívající dívka Liesel Memingerová, je zasazen do Německa za 2. světové války. Mladý australský autor sepsal na základě vyprávění své babičky silný, jímavý a neobyčejně čtivý příběh. Jeho vypravěčem učinil Smrt. Smrt je zdánlivě nezúčastněný divák, s dokonalým odstupem, s osobitou perspektivou; má všechny předpoklady pro to být svědkem a vypravěčem. Ale příběh Liesel Memingerové je tak mimořádný, že i Smrt si musí přiznat zájem o živé lidi, dojetí z jejich utrpení, hořkost a úlevu z konců. I Smrt má srdce. 


Twelve Years a Slave (12 let v řetězech)


- premiéra: 23. ledna 2014
- anotace: Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži „pod bičem otrokáře". Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. „Hodný" otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc.

Divergent (Divergence)


- premiéra: 21. března 2014
- anotace: Hlavní hrdinka Beatrice žije v Chicagu budoucnosti, kde je společnost rozdělena do 5 frakcí a každá z nich se věnuje pěstování určité ctnosti - Odevzdanost, Neohroženost, Sečtělost, Mírumilovnost a Upřímnost. Každý rok ve stanovený den si musí všichni šestnáctiletí vybrat jednu z frakcí, do níž budou patřit po celý svůj život. Beatrice se rozhoduje mezi tím, jestli zůstane s rodinou, nebo bude sama sebou - obojí mít nemůže…



The Fault in Our Stars (Hvězdy nám nepřály)


- premiéra: 6. června 2014
- anotace: Film podle knižní předlohy Johna Greena se točí okolo příběhu šestnáctileté Hazel Grace Lancaster, které před třemi lety diagnostikovali rakovinu štítné žlázy. Hazel se na schůzce podpůrné skupiny seznámí s Augustem Watersem, vyléčeným pacientem leukémie, který tam chodí jako podpora svého kamaráda. Když se jejich vztah začne prohlubovat z pouhého přátelství, snaží se Hazel uchovat si odstup, protože se bojí, že zemře a Guse to hodně poznamená, ale Gus se jí snaží splnit její největší přání, a to je letět do Amsterodamu a setkat se s jejím oblíbeným spisovatelem Peterem van Houtenem.


Gone girl (Zmizelá)


- premiéra: 3. října 2014
- anotace: Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat…
Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy?
Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…


Hunger Games: Mockingjay - Part 1


- premiéra: 21. listopadu 2014
- anotace: Proti všem očekáváním přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo povstání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo. Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká.


Hobbit: There and Back Again (Hobit: Tam a zase zpátky)


- premiéra: 18. prosince 2014
- anotace: Ve třetím pokračování s názvem Hobit: Tam a zase zpátky, Bilbo Pytlík, Gandalf a trpaslíci směřují do doupěte draka Šmaka. Dostanou své zlato nazpět a vrátí se všichni bezpečně domů?




You Might Also Like

5 komentářů

  1. Hezké schrnutí. Já se nejvíce těším na Hobita, ale i ty ostatní si rozhodně nenechám ujít! Hlavně Divergenci, Hunger Games a Hvězdy nám nepřály :3

    OdpovědětVymazat
  2. No, jak já se znám, budu úplně vyšilovat z Mockingjaye! :D Pak Hobbit a Divergent.. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Proč, sakra, rozdělili třetí díl HG na dva filmy? Trapáci, trapáci, trapáci.

    Nejvíc se těším na Zlodějku knih a Hvězdy nám nepřály. A na Hobita, i když druhý díl mě až tak nenadchl :)

    OdpovědětVymazat
  4. S tým Hobbitom to teda pekne domrdali! :D Jednu knihu na 3 časti... Čo je veľa, to je veľa! :D S Drozdajkou sme to s tým rozdelením mohli čakať, keďže sa tieto posledné diely akosi vždy začali rozdeľovať (HP, Twilight). A Divergenciu som síce nečítala a nechystám sa, ale na film sa teším! :D
    Skvelý článok! Hneď si ho idem uložiť a budem ho priebežne kontrolovať, či už náhodou nejaký z nich nebude! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já asi Hvězdy a Divergence. Ale všechny jsou lákavé :-).

    OdpovědětVymazat