Recenze: Stmívání

prosince 22, 2013

Český název: Stmívání
Originální název: Twilight
Autor: Stephenie Meyer
Série: Stmívání 1
Počet stran: 407
Nakladatelství: Egmont



Anotace: Isabella Swanová se stěhuje do Forks, městečka ve státě Washington, kde neustále prší. Zdá se jí, že na světě neexistuje nudnější a beznadějnější místo – až dokud nepotká tajuplného a přitažlivého Edwarda Cullena, který doslova obrátí její život vzhůru nohama. Do Isabellina příjezdu Edward úspěšně tajil před obyvateli městečka svou upírskou osobnost. Ale nikdo není v bezpečí, zvláště Isabella, člověk, který je Edwardovi nejdražší. Milenci však balancují na ostří nože – mezi touhou a hrozným nebezpečím.

Když vyšel první díl série Stmívání, nastartoval doslova maraton upířích knih. Série se stala populární a zatracovaná po celém světě. Začala vycházet jedna kniha za druhou a ve všech se hojně vyskytovali nejen upíři, ale i vlkodlaci. Byla to doslova řetězová reakce. Potom přišlo filmové zpracování, rozdělování fanoušků na team Edward a team Jacob. Co ale čtenáře na této sérii baví a co naopak nenávidí?

Forks je malé městečko ve Washingtonu, kde žije málo lidí a téměř celý rok tam prší. Právě sem se přistěhuje ke svému otci Bella Swan. Forks nesnáší, ale kvůli své matce je ochotna vzdát se slunného domova. Na místní střední škole se k její nelibosti stane zajímavostí číslo jedna a během oběda, kdy je obklopena svými spolužáky, si všimne zvláštní skupiny studentů. Pět neuvěřitelně krásných, bledých studentů sedících stranou. Cullenovi. A právě nejmladší z nich, Edward, obrátí Belle život vzhůru nohama. 

Série Stmívání se ke mě dostala dosti pozdě. Viděla jsem totiž nejprve první film a až pak jsem četla knihu. Proto se u mě asi neprojevilo takové to šílené bláznovství, jako u ostatních. Přesto mám sérii ráda, i když má dosti nedostatků. Upřímně totiž přiznávám, že jsem nikdy nebyla moc na romantické knihy a Stmívání romancí doslova přetéká. Je to neskutečně velká slaďárna od začátku do konce. Když jsem ale knihu přečetla poprvé, tak mě docela pobavilo a šokovalo zároveň, jak moc mě kniha bavila. Postupem času, kdy jsem se ke knize vracívala, tak moje opojení opadávalo, uvědomovala jsem si, jak jsou některé postavy hloupé a další spousta věcí. I přes to se k sérii vracím, je to taková moje "guilty pleasures".

Stmívání je teda hlavně romantická četba, dějově není moc náročná a celá je vlastně zaměřena na seznámení a prohloubení citů mezi Bellou a Edwardem. Bella je od začátku popisována jako outsider a samotář. Když se jí pak v nové škole dostane větší pozornosti, je z toho spíše nešťastná. Její postava bývá často označována jako nejotravnější hrdinkou. Ano, Bella je nebo se chová často hloupě, naivně a její názory jsou někdy dost na hlavu. Taky často fňuká a nemyslí na nic jiného, než být navždy s Edwardem. Prostě fanatička se vším všudy. Ale víte co, jsou otravnější postavy...

Příběh je opravdu jednoduchý a téměř do konce se neděje nic akčního nebo dramatického. Kniha je totiž psaná z pohledu Belly a autorka se doslova vyřádila v popisování jejích myšlenkových pochodech. O to víc je pak čtení emotivnější a více procítěné. Stačil prostě jeden pohled a Bella byla navždy ztracená.

Ať už je Stmívání oblíbené nebo nenáviděné, je tu a bude. Co se týče filmového zpracování, je první díl určitě nejlepší. Podle mě ale přesně nevystihl tu emociální stránku knihy. Něco tomu prostě chybí. V současnosti jsou ale upíři na ústupu a svět je teď zahlcen novým žánrem - erotickou literaturou. Je docela ironií, že nejslavnější kniha z nich - 50 odstínů šedi vznikla právě díky této knize. 

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Souhlasím :). Já jsem Stmívání četla taky vlastně až po tom největším boomu a vlastně taky až po filmu a měla jsem na to stejnou reakci jako ty, ale proto, že jsem tenkrát nečetla tak moc a hlavně úplně jiné knihy, tak to byla pro mě taková jedinečná kniha. Teď už vím, kolik se tenkrát vyrojilo upířích románů, ale předtím jsem to nějak nevnímala :).

    OdpovědětVymazat