RC Review: Spálená mrazem

prosince 02, 2013

Český název: Spálená mrazem
Originální název: Frost Burned
Autor: Patricia Briggs
Série: Mercy Thompson 7
Počet stran: 272
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace: Život Mercy Thompsonové prošel zásadní změnou. Když se stala družkou Adama Hauptmana – charismatického alfy místní vlkodlačí smečky –, stala se zároveň i nevlastní matkou jeho dcery Jesse. Tento vztah vnáší do Mercyina života požehnané okamžiky normálnosti. Ale na okraji lidskosti se může drobný incident za úplně normálního dne proměnit v něco mnohem většího.
Po dopravní nehodě v rušném provozu se Mercy a Jesse nemůžou spojit s Adamem – vlastně s nikým ze smečky. Všichni byli uneseni.
Skrze jejich pouto Mercy ví, že Adam je rozzlobený a trpí. Vlkodlaci bojují politickou bitvu za akceptaci veřejností a Mercy se obává, že s ní Adamovo zmizení může nějak souviset – a že on i celá smečka jsou ve velkém nebezpečí. Mercy čelí mnohem mocnějšímu protivníkovi a je na něj sama – možná bude nucena přijmout pomoc od jakéhokoli spojence, a to bez ohledu na to jak nepravděpodobný je.


Když se Mercedes Thompson vdala za Adama, alfy vlkodlačí smečky, nezískala tím jen lepší postavení. Stala se také zároveň nevlastní matkou jeho dcery Jesse. A právě s ní večer objíždí obchoďák, když dojde k nepříjemnému incidentu. Jejich auto je nabourané a ani jedna se dokáže dovolat Adamovi. Když zjistí, že nedokáží kontaktovat nikoho ze smečky, začne být Mercy hodně podezřívavá. Z dostupných informací pak dojde k jasnému závěru - celá smečka byla unesena. Díky poutu, které Mercy se smečkou má, se dozví, že jsou všichni ve velkém nebezpečí. Nepřítel totiž chce dosáhnout toho, že se z vlkodlaků stanou nepřátelé číslo jedna.

Patricia Briggs přichází už se sedmým dílem oblíbené urban fantasy série. A pořád je o čem číst. Autorčina fantazie je opravdu snad nekonečná. Kromě vyprávění z pohledu Mercy se zde poprvé setkáme i s pohledem Adamovým. Je to nejspíš z toho důvodu, aby se čtenář více vžil do pocitů zajaté smečky.

Spálená mrazem je svižný příběh, který se nezadrhavá na zbytečnostech. Příběh odsýpá rychle, akce střídá akci. Nechybí humor, drama i překvapivé zvraty. Přesně všechny položky, které potřebuje dobrá kniha. Kromě starých postav se objeví nové, ironické komentáře střídají politické intriky. Kniha je opravdu od začátku do konce zajímavá a pobaví.

Hlavní hrdinka Mercy musí v tomto díle čelit tajemnému nepříteli, který ji obere o všechno, co má ráda. Proto se téměr po hlavě vrhá do akce a snaží se řešit věci rychle, ale precizně. Velmi zajímavou vsuvkou jsou vzpomínky na Mercynino divoké mládí. Většího prostoru se tentokrát dostane vlkodlakovi Benovi, který se stane po dobu vyšetřování Mercyinou hlavní ochrankou. Jako obvykle se autorka hodně zaměřuje na pocity hlavních postav, tím se pak čtenářům dostávají více pod kůži.

Reakce na poslední díl byli poněkud vlažné a hodně čtenářů si všimlo klesající kvality série. Myslím, že tímto dílem si autorka reputaci napravuje a ještě vylepšuje. Svůj drsný svět plný vlkodlaků, čarodějnic, fae a upírů dovádí do dokonalosti. Jednotlivé charaktery jsou vykresleny do detailů a realisticky. Hlavní postavy jsou opravdu sympatické a jejich vzájemná láska a oddanost neubírá na kvalitě knihy.

Říční znamení byl slabý díl, zato Spálená mrazem je úplný opak. Je to vynikající díl s temnou atmosférou a vysokým počtem mrtvol, že by směle konkuroval Písni ledu a ohně. Tedy jenom množstvím mrtvých. Série se pomalu ale jistě dostává na lepší úroveň a snad si ji autorka v dalších dílech udrží.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. o této sérii jsem ještě neslyšela. Nemám moc ráda upíry, vlkodlaky, čarodějnice.. Myslím si, že knížky tohoto typu jsou jenom o tom samém. :) Ale také znám par výjimek, které mají originální námět a to pak cením. :)

    OdpovědětVymazat