RC Review: Navždy mrtví

listopadu 15, 2013

Český název: Navždy mrtví
Originální název: Dead Ever After
Autor: Charlaine Harris
Série: Pravá krev 13
Počet stran: 322
Nakladatelství: Baronet


Anotace: Sookie Stackhouseová se ocitne v ohrožení života, potom co odmítne znovu přijmout svou bývalou kamarádku a kolegyni Arlene jako servírku do baru U Merlotta, který teď vlastní společně se svým kamarádem Samem. Krušné chvíle zažívá také ve vztahu se svým přítelem Ericem Northmanem, protože on i jeho upíří přátelé si od ní zachovávají podivný odstup. Když se Sookie dozví důvod tohoto odcizení, je naprosto zoufalá a neví, co si počít. Její potíže vyvrcholí ve chvíli, kdy v jejím rodném městečku Bon Temps dojde k vraždě a policie ji zatkne jako pachatelku zločinu. Důkazy proti ní jsou však nedostatečné a Sookie je propuštěna na kauci. Když se pak pustí do vyšetřování zločinu na vlastní pěst, dojde k poznání, že to, co se v Bon Temps vydává za pravdu, je jen pohodlná lež, že snaha dobrat se spravedlnosti pouze plodí další krev a že cit, který se tváří jako láska, není dost silný.


Série Pravá krev se na pultech knihkupectví objevuje už pár let. Upíří příběhy jsou stále oblíbené, a tak se nejen knižní ale i seriálová podoba dočkala několika pokračování. Letos v létě byla ale ohlášena poslední řada seriálu, a tak se i knižní předloha dočkala svého finále. Sookie Stackhouseová se v posledním románu série snaží dopátrat, proč se ji někdo snaží udělat ze života peklo.

Když Sookie v posledním díle zachránila svého přítele Sama a použila k tomu dar z vílí říše, deneb sar, myslela si, že jsou její problémy konečně vyřešeny. Erik se s ní od té doby odmítá bavit a její vílí příbuzní navždy zmizeli. Problém ale nastane tehdy, když se na prahu baru U Merlotta objeví bývalá servírka Arlene, která poslední dobu trávila ve vězení za pokus Sookie umučit k smrti. Arlene žádá Sookie o pracovní místo, ale ta ji rázně odmítne. Na druhý den, před otevřením baru, najde společně se Samem Arlenino mrtvé tělo.

Sookie se ihned stane první podezřelou a když na mrtvé najdou její šátek, policie neváhá. Díky svým nejbližším a dobré obhajobě, je pak Sookie propuštěna na kauci, kterou k jejímu překvapení zaplatil Erik. Nemá ale čas to řešit. Sookie musí vynaložit všechen svůj talent, aby zjistila, kdo se ji snaží zlikvidovat a proč. Není v tom sama, a tak se její dům promění v útočiště upírů, vlkodlaků, démonů a čarodějnic.

Příběhy Charlaine Harris mají dva typické rysy. Detektivní zápletku a milostný trojúhelník. V tomto díle se Sookie snaží očistit své jméno a najít pravého vraha své bývalé kamarádky a spolupracovnice. Svůj vztah s Erikem už nadobro vzdala a začíná objevovat city, které nikdy dřív neměla. Kromě nadpřirozených bytostí, kterých je v celé knize požehnaně, se autorka doslova vyžívá v popisování obyčejných činností, jako je třeba uklízení. Ukazuje tím, že i když se Sookie musí potýkat s tolika závažnými problémy, tak je na druhou stranu normální a praktická žena, která dokáže při domácích pracích vypnout mozek. 

Pravá krev, která s přibývající díly začala ztrácet na originalitě, je především odpočinkové a nenáročné čtení. Jednoduchá detektivní zápletka, která bývá doplněna vedlejšími a kolikrát zbytečnými scénami, je snadno odhadnutelná a přítomnost nadpřirozených bytostí dodává knize pohádkový nádech. 

Kniha Navždy mrtví bude s největší pravděpodobností záležitostí pro fanoušky, kteří u této série vydrželi. Dostane se jim totiž toho, co mohli očekávat v předchozích dílech, navíc také s docela překvapivým zakončením, které čekal málokdo. Charlaine Harris se důstojně rozloučila se sérií, která ji proslavila po celém světě.

Děkuji knihkupectví Fantasya.cz za poskytnutí knihy na recenzi.
Recenzi najdete také na jejich stránkách.

You Might Also Like

0 komentářů