Recenze: Překroč svůj stín

září 02, 2013

Jméno: Překroč svůj stín
Originální název: Pushing the Limits
Autor: Katie McGarry
Série: Pushing the Limits 1
Počet stran: 409
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje.

---

Překroč svůj stín byla v zahraničí hodně probíraná kniha. A to především kladně. Upřímně mě nebaví moc číst o amerických středoškolácích, kde vládnou sobecké roztleskávačky a sportovci a ostatní jsou jen spodina. Knih i filmů na toto téma je velká spousta. Občas se ale najde kniha, která vybočuje a ukazuje skutečnost takovou jakou je a nebere si servítky. A tou knihou je i například Pushing the Limits.

Celá kniha je příběhem dvou nešťastných lidí, kteří ve svém mladém životě prožili peklo. Echo Emerson byla na začátku střední školy všemi oblíbená, talentovaná a chytrá umělkyně. Věnovala se tanci, kroužkům a hlavně kreslení. Měla milujícího bratra a všemi oblíbeného přítele. Jediná šmouha na jejím téměř dokonalém životě, byla depresí trpící matka a ve vzduchu visící rozvod. Vše se změnilo ale ve chvíli, kdy její bratr narukoval dobrovolně do armády a tragicky zemřel. Rodina se rozpadla a Echo se těžko vyrovnávala se ztrátou bratra. Nebyla ale jediná, kdo trpěl... Teď v posledním ročníku je Echo vyvrhel a je obklopena jen nejvěrnějšími kamarádkami. Matka má zákaz přibližování a otec ji organizuje život. Neustále v ní ale panuje strach a touha vědět, co se stalo jednu noc. Jednu tragickou noc, kdy málem přišla o život. Připomínkou jsou ji jizvy, které skrývá pod dlouhými rukávy.

Noah kdysi také byl elita školy, zdatný sportovec a oblíbenec. Žil se svými rodiči a dvěma mladšími bratry. Pak ale do jeho života zasáhla událost, která ho navždy změnila. Jeho rodiče jedné noci tragicky uhořeli a on sám málem přišel o život, když zachraňoval své malé bratry. Teď žije u svých pěstounů a jeho bratry umístili do náhradní péče. Na sport už kašle, školou prochází tak akorát a svůj vztek a hněv utápí v hulení, rvačkách a nezávazných vztazích. Nemůže se dočkat maturity a chvíle kdy vypadne ze školy, aby se mohl ujmout svých bratrů a vychovávat je. Díky jeho bouřlivému chování s tím má ale velké problémy.

Echo i Noah si toho na svůj věk prožili hodně a snaží se začlenit a být neviditelnými. Oba si své problémy řeší po svém. Echo se uzavírá od společnosti a Noah se proslavil rolí školního děvkaře. Nikdy dřív spolu nemluvili, ale od chvíle, kdy začnou navštěvovat stejnou školní terapeutku, se jejich životy změní.

Překroč svůj stín je především kniha plná bolesti a emocí. Postupem času se dostáváme víc a víc do jádra jejich problémů a pokud člověk nemá srdce z kamene, bude to emoční vypětí prožívat s něma. Každý se může někdy dostat do jejich role. Kniha je napsaná hezky a citlivě. Střídají se pohledy Noah a Echo a to víc napomáhá dostat se jim do hlavy. Prožít jejích pocity a zmatky. Nejvíc mě asi zasáhl osud Echo a její nemocné matky. A vztah, který si postupne začala budovat s Noahem, jsem ji přála. Protože to potřebovala, někoho kdo ji nebude řídit život a organizovat ji ho. Někoho kdo bude jejím opravdovým přítelem, ať už se děje cokoliv. Ale i Noah mi nebyl lhostejný. Jen jsem asi na jeho problém měla celou dobu jiný pohled a ten se, na závěr, ukázal, jako ten správný. 

Kniha končí happyendem, ale proč ne, vždyť ti dva prožili tolik bolesti a chvílema se s něma zacházelo jako s kusem hadru. Oba si zasloužili najít spřízněnou duši a být konečně šťastný. Vždyť každý chce být šťastný. Kniha mě opravdu bavila a kolikrát jsem u ní dosti nervila. Nechápala jsem totiž postoje některých vedlejších postav. Nechápala jsem kamarádky Echo, proč ji nutili do vztahu, který nechtěla. Jejího otce, který ji nutil jít studovat to, co nechtěla. Nebo opatrovníky Noahových bratrů, proč mu bránili být s jeho bratry. A spousta dalších, ale takový je svět, je nespravedlivý a krutý. 

Překroč svůj stín opravdu stojí za přečtení. Knihy se dočkáme i na českých pultech. Nakladatelství CooBoo před nedávnem oznámilo její vydání.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Pekná recenzia 8) Jednoznačne ma to zaujalo. Zatiaľ som sa okolo knihy len tak letmo obzerala, ale vyzerá naozaj dobre. Trochu mi pripomína One week girlfriend, tam mala hlavná dvojica tiež veľké prúsery v živote a vyriešili to tým, že sa našli 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Som na to zvedavá :) Konečne som to získala a je to po slovensky (myslím, že len amatérny preklad, ale mne to nevadí), takže úplne super. Čoskoro si to prečítam :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuto knížku se moc těším. :)

    OdpovědětVymazat