Recenze: Temná horečka

srpna 28, 2013

Český název: Temná horečka
Originální název: Darkfever
Autor: Karen Marie Moning
Série:  Horečka 1
Počet stran: 352
Nakladatelství: Jota

Anotace: První díl z pětidílné řady od mimořádně úspěšné autorky. Otevírá se svět plný tajemství a záhad, napětí a vášně, těžko definovatelný prostor mezi realitou a snem, současností a dávnými legendami.
Mac je obyčejná holka z malého jižanského města, která se stará především o nehty a dokonalé opálení. Její bezstarostný život ale trvá jen do chvíle, kdy najdou tělo její mrtvé sestry, která jí stačila v hlasové schránce zanechat podivný vzkaz...
Ve snaze přijít tajemství na kloub vyráží do Dublinu, kde nachází sestřin rozházený byt a množství stop. Postupně se zaplétá do přediva klamu a lží a zjišťuje, že je stejně jako její mrtvá sestra obdařena zrakem, jímž dokáže nahlédnout do světa, který zůstává ostatním lidem utajen. Zajímá ji jediné: najít knihu, která možná stála její sestru život a může přivodit zkázu celému lidstvu.

---

MacKayla je prototyp úplně normální americké holky - hezká, blonďatá, ráda se pěkně obléká a velkou pozornost dává svým pěstěným nehtům. Pak ji ale život dá pořádnou facku. Její starší sestra a nejlepší kamarádka, která studovala v Irsku, byla zavražděna. Policie po pár týdnech případ uzavírá s tím, že kvůli malému množství důkazů není co hledat. Mac, která je zdrcená žalem, si proto kupuje první letenku směr Dublin. A tímto okamžikem se ji změní celý dosavadní život.

V Dublinu se rozhodne pátrat na vlastní pěst, protože policie není schopná s Mac spolupracovat. Jediná věc, která ji žene dopředu je poslední telefonát, který ji sestra zanechala. Zmiňuje v něm podivnou knihu Sinsar Dubh a taky někoho, kdo za vším stojí. O čem je Sinsar Dubh, kde ji najít a proč její sestra byla zabita, na to už Mac musí přijít sama.

Temná horečka, to je svět plný podivných a vraždících stínů Dananů, nadpřirozených bytostí, které se snaží dostat do našeho světa. Sotva se Mac snaží vzpamatovat ze sestřiné vraždy, musí sama čelit smrtícím hrozbám, které jsou téměř po celém Dublinu. Celá zmatená vůbec netuší, která byje a proč začíná vidět věci, které dřív neviděla. A že to jsou hodně podivné věci - například nádherný muž, který je ve skutečnosti obrovské monstrum,vysává životní energii z ženy. Mac má ale z pekla štěstí, protože se nachomítne do knihkupectví, které vede Jericho Barrons,a z kterého se záhy vyklube expert přes Dananskou záležitost.

Hlavní postava Mac mi ze začátku vůbec nesedla. Jak jsem napsala na začátku, je to typická američanka a dbá spíše na vzhled. Poté, co ale zavítá do Dublinu, se její život obrátí vzhůru nohama a Mac začíná přemýšlet jinak. Sice je pořád ještě trochu naivní, ale její postava se pomalu ale jistě vyvíjí a to tím dobrým směrem. Pomalu odkrývá tajemství světa Dananů a svoje vlastní schopnosti. Je totiž Vidoucí a Mrázka zároveň. To znamená že dokáže vidět přes závoj Dananů a vidí jejich pravou podstatu a zároveň dokáže Danany zmrazit.

Postava plná tajemství je jednoznačně majitel knihkupectví Jericho. Ze začátku mu Mac nemůže ani přijít na jméno, ale pak se z nich stanou spojenci. Oba touží najít záhadnou knihu Sinsar Dubh a zároveň učí Jericho Mac o Dananském světě. Kdo ale ve skutečnosti je Jericho zač, to je největší otázkou. Jednoznačně to ale není jen tak obyčejný smrtelník. 

Temná horečka je zajímavá urban fantasy, plná přízraků a skrytých tajemství. Je čtivá a příběh se postupem času stává zajímavější a zajímavější. Postavy jsou sympatické a tak akorát záhadné. Kromě detektivní zápletky je děj hojně obohacet o keltskou mytologii. Na první díl několikadílné série je to slušný a zajímavý start. 

You Might Also Like

2 komentářů