Recenze: The DUFF: Designated Ugly Fat Friend

srpna 31, 2013

Originální název: The DUFF: Designated Ugly Fat Friend
Autor: Kody Keplinger
Počet stran: 280
Nakladatelství: Poppy

Anotace: Seventeen-year-old Bianca Piper is cynical and loyal, and she doesn’t think she’s the prettiest of her friends by a long shot. She’s also way too smart to fall for the charms of man-slut and slimy school hottie Wesley Rush. In fact, Bianca hates him. And when he nicknames her “the Duff,” she throws her Coke in his face.
But things aren’t so great at home right now, and Bianca is desperate for a distraction. She ends up kissing Wesley. Worse, she likes it. Eager for escape, Bianca throws herself into a closeted enemies-with-benefits relationship with him.
Until it all goes horribly awry. It turns out Wesley isn’t such a bad listener, and his life is pretty screwed up, too. Suddenly Bianca realizes with absolute horror that she’s falling for the guy she thought she hated more than anyone.

---

The DUFF je příběhem ze současnosti, příběhem o tom, jak se mladí lidé vypořádávaji se svými problémy. Sedmnáctiletá Bianca chodí na střední, má dvě nejlepší a krásné kamarádky a žije převážně jen s otcem, protože její matka hodně cestuje za prací. I přes to, že nemá ráda párty, tak své kamarádky na každé doprovází. Na jedné takové ji osloví školní děvkař Wesley a nazve ji Duff (v češtině určená, ošklivá, tlustá kamarádka). Wesley si nevybral zrovna vhodnou chvíli. Bianca se totiž dovídá o rozvodu rodičů a bojí se, co to udělá s jejím otcem, bývalým alkoholikem. Proto začne vyhledávat únik od reality. Ve Wesleyově posteli.

Kniha mě popravdě překvapila. Čekala jsem typický románek pro holky, ale tohle bylo něco jiného. Hlavní hrdinka nebyla dokonalá a nebyla to královna školy. Bianca je spíše ten typ, co stojí v pozadí. Co mě na knize hodně zaujalo, jakým stylem byla napsaná a jakým pohledem. Není vyumělkovaná a i když má happyend, tak je uvěřitelná. Kniha si na nic nehraje a hlavně má reálné postavy. Ukazuje svět takový jaký v současnosti je, takže studenti mluví jak dlaždici a sex berou jen jako zábavu.

Bianca není dívčí ideál a ostatní okolo ní jsou úplně normální. Žádná dívčí válka, žádný nadpozemský krásný a nedosažitelný kluk. Biancu jsem si oblíbila od začátku, její syrový pohled na svět, přisprostlý slovník a taky její odvahu, s jakou se vyrovnávala se svými problémy. Její vztah s Wesleym se vyvýjí po celou dobu knihy a ke konci jsem měla už nervy na uzdě, protože jsem chtěla vědět, jak to dopadne. Co jsem knihu začala číst, nemohla jsem se od ní odtrhnout dokud jsem ji nedočetla.

V současnosti najdete málo knih, které tak věrně zobrazují dnešní způsob života. A když už něco takového najdete, tak se kniha dočká spíše nesouhlasu než obdivu. S postavou Bianci se totiž může každý srovnat. A je jen na nás, jak se s tím popereme. Každý jsme určitě zažili chvíli, kdy jsme se cítili jako Duff. The Duff je milá oddechová četba, která v sobě skrývá velký potenciál. 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Asi by som ju mala dočítať :D

    OdpovědětVymazat
  2. Na knižku sa rozhodne chystám! Autorka je dosť vychvaľovaná 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to opravdu zajímavá četba, bavilo mě to i další autorčiny knihy. :)

      Vymazat