Recenze: Dívka z nočních můr

srpna 16, 2013

Český název: Dívka z nočních můr
Originální název: Girl of Nightmares
Autor: Kendare Blake
Série:  Anna 2
Počet stran: 285
Nakladatelství: Baronet

Anotace: Uběhly už celé měsíce od chvíle, kdy přízračná Anna Korlovová otevřela dveře do pekla ve svém sklepě a zmizela v něm, ale lovec duchů Cas Lowood to nemůže překonat.
Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít — a netoulal se jen světem jako polomrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval.
Vidí teď Annu všude, někdy ve vidinách a někdy v nočních můrách. Ale je tu něco zneklidňujícího — nejsou to jenom sny. Zdá se, že Anna prožívá muka. Kdykoliv se objeví, je trýzněna stále novými a pokaždé hrůznějšími způsoby.
Cas neví, co se s ní stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že ať už se jí děje cokoliv, nezaslouží si to. Anna nejednou zachránila Case a je na čase, aby jí oplatil laskavost.

---

Druhý díl hororové série se odehrává několik měsíců potom, co Anna společně s Obeahamanem zmizeli v pekle. Cas se svojí mámou zůstali překvapivě ve městě. Hlavním důvodem je především to, že se Cas nedokáže smířit s tím, že Anna zmizela. Utápí se v depresích a i když měl původně Annu poslat pod zem, zamiloval se do ní. Neustále na ni myslí a se svými přáteli se snaží zjistit, kam zmizela. Thomas i Carmel se snaží Casovi pomoc i s lovením duchů a tak často vyjíždějí na lov spolu.

Školní rok běží a Carmel se snaží dostat Case do normálního studentského života. Bere ho proto do společnosti svých kamarádek a doufá, že aspoň na chvíli vymaže Annu ze své hlavy. Naneštěstí je ale Cas vůči její aktivitě imunní. Jeho posedlost Annou se totiž stává horší a horší a to především díky tomu, že začne Annu vidět všude, ve svém okolí. Je to opravdu Anna nebo začíná Cas ztrácet rozum?

Stylově je Dívka z nočních můr stejná jako Anna krví oděná. Bohužel ale není tak dějově zajímavá jak předchozí díl. Autorka sice dobře vystihla Casovy pocity ohledně Anny, ale jinak se víc jak půlku knihy nic neděje. Cas truchlí pro Annu a snaží se ji najít, kdežto jeho přátelé mu buď pomáhají nebo se ho snaží přesvědčit, aby Annu nechal už být. Tohle všechno by se dalo zkrátit a ne věnovat tomu podstatnou část knihy. To nejzájimavější je až v samotném závěru a právě ukončení série by mělo být více rozvinuté a propracované.

Hlavní postavy se od prvního dílu moc nezměnili. Cas se sice moc lovu duchů nevěnuje, ale snaží se všechny přesvědčit, že Annu najde a zachrání. Naštěstí z něj autorka ale neudělala ufňukanýho zamilovanýho kluka. Stále je to ten sympatický klučina s nožem v ruce. Kdo mi z ústřední trojice vadil nejvíc, byla Carmel. Její dvojí život - život oblíbené studentky a noční život plný duchů - ji začíná lézt na mozek a tak dojde k závěru, že jednoho životního stylu se bude muset vzdát. Jestli někdo prodělal aspoň menší změnu, tak je to Thomas, který je schopný pro svého nejlepšího přítele udělat první poslední, dokonce vzdát se své vysněné dívky. 

Kniha není špatná, ale oproti Anně krví oděné je jiná. Málo drsná, málo akční, málo strašidelná. Je spíše zaměřená na city a schopnost člověka obětovat se pro druhé. Příběh je ale vyprávěn moc zdlouhavě a nudně. Není to prostě taková oddychovka jako předchozí díl. Trochu akce se dočkáme až ke konci knihy. Série má pouze dva díly a naštěstí je ukončena velmi zajímavě. Opravdu jsem čekala něco jiného, takže to bylo pro mě překvapující ale milé. 

„Thomasi!“ křičí. „Casi, vytáhni ho!“ Každý Thomase držíme za jednu nohu a vtáhneme ho zpátky dovnitř, nejdřív po chodidla, pak po kolena. Thomas to celé zvládá velmi dobře, ani neřve nebo tak. Už ho máme skoro vevnitř, když vtom Carmel vykřikne. Ani se nemusím ohlédnout, abych věděl, že je tam duch. Na zádech ucítím ledový dotyk a vzduch najednou páchne jako vnitřek chladírenského boxu na maso.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Máš o Dívce pravdu. Nebyla tak dějově rozsáhlá,ale mně se líbila. :))

    OdpovědětVymazat