RC Review: Erebos

července 08, 2013

Český název: Erebos
Originální název: Erebos
Autor: Ursula Poznanski
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment 


Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?

---

Příběh se odehrává v Londýně na jedné místní škole, kterou navštěvuje Nick. Nick se svými kamarády patří mezi normální studenty. Hrají o volném čase basket a rádi pokukují po svých spolužačkách. Jeden z nich se ale začne chovat podivně. Přestane chodit na zápasy, přestane komunikovat s ostatními a přestane dokonce chodit do školy. A když se do školy vrátí, mluví jen se spolužáky, kteří jsou spíše odstrčeni od společnosti.

Tohle chování začne Nickovi být podezřelé a tak si začne více všímat svého okolí. Zjistí, že se po škole rozdávají podivná dvd, o kterých ale nechce nikdo zasvěcený mluvit. Pak mu ale jedna spolužačka záhadné dvd nabídne a Nick, který chce záhadě přijít na kloub, si ho s radostí vezme. Na dvd se totiž ukrývá počítačová hra Erebos. Erebos ale není jen tak obyčejná hra.

Do čtení této knihy jsem se musela trochu donutit, protože prostředí počítačových her není nic pro mě. Kdysi jsem hrála asi dvě tři hry, ale dneska už to beru jako ztrátu času. Takže když jsem se v knize dostala přímo do herního prostředí, musela jsem si na tento styl vyprávění chvíli zvyknout. Celkově je kniha ale velmi zajímavá a dosti čtivá. Nejvíce mě nadchla druhá půlka knihy, kdy vlastne Nick začne řešit, kdo a co je Erebos zač a kdo stojí za vznikem.

Kniha je vyprávěna z pohledu Nicka a můžu říct, že mi byl sympatický od začátku. Je to typický kluk, který se nechal pohltit hrou, ale naštěstí měl tolik rozumu, že věděl, kdy má přestat. To se nedalo ale říci o některých jeho spolužácích. Kniha vlastně ukazuje, jak moc dokáže hra lidi zmanipulovat a donutit je dělat věci, proti jejich přesvěčení. Dokáže z nich udělat fanatické přisluhovače.

Erebos je velmi čtivá a zábavná kniha, která má nejen prvky fantasy, ale také prvky detektivní a dramatické. Pro čtenáře, kteří si libují v počítačových hrách, je to ideální kniha. Příběh spojuje počítačový svět s tím reálným. Konec je trochu mírně uspěchaný a v současnosti nereálný, ale to knize vůbec neškodí. Autorka si totiž s příběhem dobře pohrála a kvalitně ho zpracovala.

Děkuji nakladatelství Fragment, za poskytnutí recenzního výtisku. 

You Might Also Like

4 komentářů

  1. Tuhle knihu jsem četla někdy asi před rokem a docela se mi líbila. :) Vlastně docela dost, je to takové aktuální téma, počítačových her jen přibývá, a i když nejsem zastáncem toho, že mládež sedí jenom u počítače, přibývá právě i těch hráčů. Ale ať tak nebo tak, hlavně se mi líbilo takové to, že někdo, kdo je v podstatě outsider v reálném životě, tak se v herním prostředím stává silnou postavou, v podstatě i tou nejsilnější. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se taky líbila, chvíli mi ale trvalo než jsem si zvykla na to prostředí her. Hry totiž vůbec nehraji :D

      Vymazat
  2. Tuto knížku bych si ráda přečetla.. :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě stojí za přečtení, je to zajímavé a docela aktuální téma. :)

      Vymazat