Recenze: Chvíle před koncem

května 19, 2013

Český název: Chvíle před koncem
Originální název: Before I fall
Autor: Lauren Oliver
Počet stran: 470
Nakladatelství: CooBoo


Anotace: Co kdyby vám zbýval jen jeden den života? Co byste dělali? Koho byste políbili? A jak daleko byste zašli, abyste si svůj život zachránili?

Samantha Kingstonová má všechno: kluka, o kterého by stála snad každá, tři úžasné nejlepší kamarádky a prostě všechno nej na střední škole Thomase Jeffersona – od nejlepšího stolu v jídelně až po nejlepší parkovací místo. Pátek 12. února by měl být jen další z řady dnů jejího perfektního života.

Místo toho se ukáže, že je to den poslední.

A pak dostane druhou šanci. Tedy, sedm šancí. Prožívá svůj poslední den celý další neuvěřitelný týden, pochopí, co se vlastně stalo – a objeví skutečnou hodnotu věcí okolo sebe, hodnotu, kterou málem nestihla uvidět.

---

Seznamte se se Samanthou, je to úžasná holka s úžasným klukem a kamarádkami a může mít prakticky všechno. Na druhou stranu je to ale děsná a zlomyslná mrcha, která se všem posmívá a chová se povýšeně. Prostě holka, kterou bych určitě neměla ráda a která by mi lezla krkem. Pak se ale stalo něco, co Sam nikdy nečekala. A to ji navždy změnilo.

Ten den byl 12tý únor a Sam se chystala na party. Měla to být nezapomnutelná akce, a taky že byla. Nakonec se z toho totiž vyklubal poslední den jejího života. Pak se stalo něco podivného a Sam se budí u sebe v posteli a na budíku je opět 12tý únor. Vypadá to, jakoby dostala další šanci žít. A ta šance není jen jedna, je jich rovnou sedm. Co s tím Sam udělá? Proč se neustále opakuje její poslední den? Než Sam na všechno přijde, musí projít spoustou změn a zjistit, co je v životě nejdůležitější.

Knížka nabízí jednu zajímavou otázku - Co byste dělali, kdybyste věděli, že je tohle váš poslední den v životě? Co by jste změnili? Každý den, který Sam znovu a znovu prožívala byl jiný. Dělala jiné věci, jinak se chovala a celé její okolí bylo najednou jiné. Postupem času se totiž Sam změnila. Tatam byla ta hrozná namyšlená holka. Během těch sedmi dní se z ní stala milá a rozumná holka, která se dokázala obětovat a nemyslela jen sama na sebe. To, co dřív sama dělala, ji najednou přišlo sobecké a povrchní.

Kniha je plná emocí neboť představa, že žijete svůj poslední den, je naprosto neskutečná a Sam se zachovala neuvěřitelně. A i když je to prakticky celý o smrti, tak je to psáno lehce a nikoho to neurazí. Možná budete ale po přečtení trochu nebo více smutní. To záleží na to, jak moc se do knihy ponoříte. Příběh je to ale zajímavý a dobře napsaný. Od autorky jsem už četla sérii Delirium a Lauren Oliver mě stále přesvědčuje, že je to dobrá spisovatelka. 

Ve snu vidím, že padám, i když tu není nahoře a dole, žádné stěny ani ani strany ani strop, jen pocit chladu a tma. Jsem tak vyděšená, že bych chtěla ječet, ale když otevřu pusu, nic se nestane, a mě napadne, že když člověk pořád padá a padá a nikdy nedopadne, padá vlastně ještě?

You Might Also Like

10 komentářů

  1. Toto sa chystám čítať už tento mesiac, ale stále som sa k tomu nedostala, ten námet je super, takže ma to okamžite zaujalo 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. určitě si to přečti, je to vážně dobrá kniha :)

      Vymazat
  2. Knihu mam doma a doufam, ze se k ni brzo dostanu. Chystam se na ni uz dlouho:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem měla knihu dlouho, než jsem se k ní dostala a číst jsem ji začala až tehdy, co jsem si přečetla Delirium od této autorky a kniha je vážně dobrá :)

      Vymazat
  3. Súhlasím so všetkým, je to super kniha a s odstupom času sa mi páči čím ďalej, tým viac. :) A kniha ma na konci rozplakala a bola som z nej skôr více smutná, ako len trochu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky mě ten konec dojal, premyslim, ze bych si knihu zase nekdy precetla

      Vymazat
  4. Knížka mě při čtení rychle ubíhala, ale musím říct, že jsem zpočátku nechápala, proč se pořád odehrává ten osudný den, můžu i přiznat, že jsem zuřila, když už po třetí dělala hlavní hrdinka ty stejné chyby.
    POtom jsem se ale do příběhu ponořila a Sam se začala měnit, šlo to ráz na ráz a nakonci knihy jsem myslím i utřela nějakou tu slzu.
    Upřímně, ráda bych taky někdy dostala šanci napravit nějaký ten svůj den :D :)
    Jinak od autorky této knihy budu teď v nejbližší době číst Delirium a jak vidím, máš na to pozitivní pohled, takže snad mě to bude bavit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky za koment a určitě začni Delirium, to mě bavilo ještě víc, sice druhý díl byl trochu slabší ale první je hodně povedený :)

      Vymazat
  5. Videla som a iba som čumela aká je to veľká buchla. Môžem ja za to, že som ju nedočiahla, keď bola na najvrchnejšej polici a schodíky alebo rebrík nikde?! :D Vyzerá to smutne, tak na zamyslenie a ja netuším, čo presne od toho čakať. Ale už o tom viem dos dlho. Možno to aj skúsim. :)

    OdpovědětVymazat