Recenze: Pandemonium

dubna 01, 2013

Český název: Pandemonium
Originální název: Pandemonium
Autor: Lauren Oliver
Série: Delirium 2
Počet stran: 304
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Pokračování dystopické trilogie Delirium o světě, kde je láska chorobou.

Po útěku se Lena ocitne v Divočině a musí se smířit s faktem, že vše, co doposud prožila, lidi, co znala – to všechno je už jen minulost a neexistuje žádné předtím. Připojuje se ke skupině Nežádoucích, kteří mají v úmyslu proniknout do světa „za plotem“, kde se zúčastní velké demonstrace. Tu uspořádal ABAD – Amerika bez amor deliria – organizace hlásající nevyhnutelnost léčby. Když se však Lena setká s Julianem, synem zakladatele ABADu, klukem, jenž zosobňuje všechny její hodnoty, ani netuší, že se jejich osudy zkříží víc, než by si kdy pomyslela.

---

Svět, kde láska je považovaná za nejhorší nemoc je zpět. Pokračování s názvem Pandemonium prozrazuje, co se dělo s Lenou, když se ocitla v Divočine, sama bez Alexe, na pokraji zhroucení. Dostává se mezi Nežádoucí a učí se přežít. Starý život nechává daleko za sebou a Lena Halowayová přestává existovat. Stává se Nežádoucí.

Kniha se tentokrát rozděluje na jakési dvě časové linie, které se vzájemně prolínají. Ukazuje Lenu jak vstoupila mezi Nežádoucí do Divočiny a druhá část ukazuje už Lenu jako pravou Nežádoucí, která proniká mezi ostatní vyléčené. Dostává se k demostraci a setkává se s Julianem. Oba jsou pak během rozbroje uneseni tzv. Mrchožrouty a drženi v zajetí.

Pandemonium je jiné než Delirium. A Lena se taky změnila. Změnila ji Divočina, změnila ji ztráta Alexe. Už není tou vyplašenou dívkou, která se bála říct svůj názor a která se pevně řídila pravidly společnosti. Vyspěla a zároveň poznala ten pocit, kdy člověk přijde o svou jedinou lásku. A to z ní udělalo mnohem silnější osobnost.

Knížka se zase skvěle četla, prakticky jsem se od ní nemohla odtrhnout jak od prvního dilu. Bylo v ní více akce a poměrně se tam toho dosti dělo. A jak to tak bývá u takových skvělých knih, zase jsem při přečtení poslední stránky chtěla někoho nakopat, protože wtf?? Co ten konec?? Prostě jsem na to koukala a nejdřív jsem si říkala, že to vzdávám, že na takový otevřený konce nemám, že končím se čtením. Jasně, že si dělám srandu, ale kdo má jako čekat, než se k nám dostane poslední díl.

Přestanu už nadávat, protože mi to moc nepomůže. Kniha je vážně povedená a snad se toho posledního dílu brzo dočkám. A jsem hodně zvědavá, co se tam bude dít. A jak se rozvine budující se milostný trojúhelník Lena - Alex - Julian. 

You Might Also Like

0 komentářů