Ve zkratce: Stranger Things - Temný experiment

listopadu 26, 2019


Stranger Things je poslední roky seriálový fenomén. (A zaslouženě, miluju ho.) Na kterém se klasicky vezou i další média. Máme tak deskové hry. Komiksy. A také knihy. 

A to rovnou tři knihy. 😂

Tou první, v Česku vydanou, je Temný experiment. Osobně bývám vůči takovým knihám skeptická a předem se bojím kvality díla. Zahraniční ohlasy tomu i dost nahrávaly, ale u nás se strhla lavina nadšení. Oprávněně? Jako co si budeme, kniha má tu správnou retro atmosféru. Zmiňuje se tu přistávání na Měsíci, válka ve Vietnamu, hudební festival Woodstock nebo různé předsudky týkající se rasismu, svobodných matek apod. To je na knize dobré, stejně jako styl jakým je psaná. Ta kniha se čte totiž úplně sama, stránky letí a letí a vám přitom ani tolik nepřijde, že se skoro nic moc neděje. 😂

Dle mého nám Temný experiment měl přinést něco z minulosti matky Eleven a celkově nám objasnit samotný experimentu, testování dětí, zapojení vlády, možná i původ monster atd. A kde nic, tu nic. O experimentu se točí celá kniha a sledujeme ho hlavně prostřednictvím postavy Terry, ale i dalších. Autorka ale nezachází nijak moc do detailů, neobjasňuje, nevysvětluje. Prostě jen sděluje holá fakta, která jsou často domyslitelná. Kniha navíc obsahuje i dost na hlavu přetažených věcí a nelogičností, kde některá se ještě dala zkousnout (stejně jako v seriálu), ale u některých to bylo až moc.

Nechci Temný experiment nijak silně kritizovat. Je to na pohodu kniha, čtivá a pro fanoušky seriálu nejvíc vhodná. Ale pokud jste hodně hloubaví a rádi znáte věci do detailů, všechny souvislosti proč, kdo, co, jak, nebude vám to stačit. Mně to nestačilo. Mám spoustu dalších otázek. Kniha tak otevřela vrátka pro další a další otazníky a spíše jen naznačuje, než osvětluje.

Hodnocení 3/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. kniha by me urcite zajimala, ale jak rikas, byla bych rada za informace a detaily, ne povrchove popisy... navic v tomto pripade je asi lepsi vsechno sosat vizualne :-D

    OdpovědětVymazat