Star Wars - Atlas bytostí a tvorů

prosince 09, 2018

Průvodců, atlasů, příruček a slovníků není nikdy dost. Když vymyslíte kompletně nový vesmír, často se hodí prolistovat si takovou příručkou. Star Wars je svými atlasy už docela proslavené, protože s každou novou érou vznikají nové a nové příručky, které v podstatě kopírují ty předchozí a přidávají jen nové rasy, místa nebo vesmírné lodě. 


Atlas bytostí a tvorů je určený pro nový Star Wars kánon, oproti starému se ale moc neliší. Obsahuje ale spoustu nových informací, které jsou fanouškům dostupné díky novým filmovým epizodám nebo animovanému seriálu. Graficky je pak laděný do stejné podoby jako Galaktický atlas, který u Egmontu vyšel před dvěma roky. Žádné fotografie, ale ručně kreslené ilustrace Tima McDonagha.

Kniha se dělí na několik částí - suchá a vlhká prostředí, vzduch a vesmír. Tyto části se pak porůznu dělí podle planet nebo konkrétních míst a zahrnují bytosti nejen z filmů a seriálů, ale i z komiksů. Většina tvorů dostala svou grafickou podobu, stručný popis s označením domovského světa a některé i drobný citát. Ty nejznámější jako například Jawa, Wookiee, Hutt nebo Ewokové dostali celou dvoustranu, kde kromě samotného popisu najdete i informace o kultuře, prostředí, výstroji nebo samotnému postavení v galaxii.



Oproti běžným filmovým průvodcům je Atlas bytostí a tvorů značně obsáhlejší. Na druhou stranu ale zahrnuje stovky živých tvorů, které mají jen omezený prostor pro představení. Pro hlubší studium je tato kniha tedy nevhodná, chybí například klasické údaje jako je výška nebo průměrný věk. I samotné členění jednotlivých částí je při hlubším pohledu zmatené, ale pokud čtenář není příliš náročný a pečlivý, pohodu z čtení to nenaruší. Právě omezenější přísun informací činí z knihy čtivější a srozumitelnější kousek, než jak to bylo u podobných průvodců v minulosti.

Zmíněné ilustrace patří celkově mezi nejzajímavější část knihy. Jsou ručně kreslené, podané jednoduše, ale výstižně. Celostránkové kresby jsou pak plné zajímavých detailů. Starší atlasy u nás většinou vycházely v černobílé podobě, proto je tohle barevné zpracování o to víc zajímavé a lákavé pro čtenáře. Atlas je navíc aktuální a zahrnuje tvory z nejnovějšího filmu Solo.

Atlas bytostí a tvorů je rozhodně zajímavá publikace pro všechny fanoušky Star Wars. Není náročná na informace a v závěru ani není nutné znát všechny epizody nebo seriály. Kniha neřeší kdo vystupuje v které dějové linii, prostě jen ve stručnosti představí obrovské množství roztodivných tvorů. I tak je těch informací obrovské množství, což je dokazuje rozsáhlost a propracovanost světa Star Wars. S ohledem na nový kánon a aktuální filmy je tato kniha nejlepší volbou.

Český název: Star Wars - Atlas bytostí a tvorů | Originální název: Star Wars story - Alien Archive: A Guide to the Species of the Galaxy | Počet stran: 160 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů