Solo: Star Wars story - oficiální průvodce

července 25, 2018

Zajímalo vás někdy jaký byl Han Solo před epizodou IV? Odkud pochází, kde vyrůstal a proč se z něho stal nejslavnější pašerák v galaxii? Něco málo vám o tom prozradí nový Star Wars film Solo, který se v kinech objevil letos v květnu a jako s každým novým filmem přichází i oficiální průvodce filmu.


Oficiální průvodce filmem Solo: Star Wars story jede v tradičním stylu. Spousta fotografií, podrobné popisy hlavních i vedlejších postav, průřezy vozidel a obrovské množství informací. Za těch několik desítek let se ze Star Wars stalo něco víc než jen obyčejné filmy a animované seriály. Každá epizoda i doplňující film má svou vlastní historii, je určitým způsobem specifický a přináší nově poznatky.

Autor knihy, Pablo Hidalgo, odvedl opět vynikající práci. Se svým týmem se i po přechodu značky Star Wars k Disney podrobně věnuje celému univerzu a připravil fanouškům výživný materiál. Předmluvu si vzal na starost scenárista filmu Jon Kasdan a hned v úvodu můžeme najít časovou osu, která je ale odlišná než je zvykem. Standardně se roky ve Star Wars počítají v závislosti na Bitvu o Yavin. V Solovi  se ale jako "nultý" rok bere doba, kdy se Han se svou skupinou vydal Kesselskou cestou, navigační trasou vedenou chaotickým prostorem okolo planety Kessel.


Nejnovější průvodce a prakticky celý film se zaměřuje na oblíbenou postavu Hana Sola. Fanoušci tak mohou poznat jeho domovinu, navštívit slavné doly v Kesselu nebo vidět už legendární hru Sabacc. Průvodce se dělí na několik kapitol a v každé je představeno určité místo nebo důležitý moment z filmu, včetně hlavních i vedlejších postav. Každý důležitý protagonista pak dostává vlastní dvoustranu, která obsahuje stručnou charakteristiku, hlášku z filmu, ukázku zbroje nebo kostýmu.

Tradiční průřezy lodí nebo vozidel zabírají v tomto průvodci, ve srovnání s jinými, pouhé minimum a větší pozornost je věnována různým skupinám od imperiálních úředníků po posádku lodi Drydena Vose. Větší důraz je kladen i na zajímavé artefakty nebo předměty, kterých si člověk ve filmu sotva všimne a přitom patří k těm nejzajímavějším částem. Za zmínku určitě stojí forma hyperhmoty, tzv. Coaxium, Drydenova pracovna nebo souprava pro hru Sabacc. Celá kniha je pak stejně jako film vedená v lehkým retro stylu a protože se dějově odehrává mezi epizodami 3 a 4, najdete i velké množství odkazů a zmínek a to nejen na filmy, ale i komiksy a knihy.


Průvodce filmem Solo: Star Wars story je podrobnou encyklopedií, která potěší nejednoho fanouška. A to nejen svými detaily, ale i provázaností se starými epizodami. Je až obdivuhodné, kolik práce je věnováno jednomu filmu a i když patří tento průvodce rozsahově mezi ty útlé, i tak zabere čtení několik hodin. Tyhle encyklopedie nejsou totiž významné jen díky svým textům, ale i díky doprovodným fotografiím nebo ilustracím. Závěr knihy pak odkazuje na vznik samotného filmu, který i přes všechny nepříjemnosti přinesl do stávajícího univerza další zajímavou kapitolu.

Český název: Solo: Star Wars story - oficiální průvodce | Originální název: Solo: Star Wars story - The Official Guide | Autor: Pablo Hidalgo Počet stran: 128 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů