Alisik - Podzim

června 11, 2018

Jmenuje se Alisik, ale to už každý ví. Co ale každý neví, kdo Alisik je a proč se probudila v hrobě se svým jménem. S východem slunce mizí, ale upírka to není. Čím se Alisik stala a proč, na to musí teprve přijít. Stejně tak se musí naučit "žít" v tomto novém světě plném přízračných bytostí a kostlivců.


Podzim je první část čtyřdílné série Alisik, kterou vydalo nakladatelství Crew. Tento evropský komiks zaujme zprvu svou grafickou podobnou, která často připomíná dříve populární emo styl. K pochmurné až melancholické náladě potom nahrává i barevná orientace. Převládají tmavé barvy a protože se jedná o podzimní díl, téměř z každé strany dýchá lehký pesimismus a pochmurnost. Dobře to ale umocňuje hrdinčiny pocity, kdy se často cítí ztracená a osamělá.

"Pryč zmizel strach i bolest a smutek...
...čas podoben zamrzlé řece...
...v temnotách."

Příběh Alisik je v prvním díle hodně úvodní. Postupně se seznamujeme s hlavní hrdinkou, která trpí ztrátou paměti, a poznáváme její svět i další protagonisty. Přes pochmurnější stylizaci se ale komiks snaží být odlehčený a sem tam se objeví milé vtípky, které si dělají srandu ze smrti nebo současné společnosti. Alisik ale řeší hlavně vážná témata a společně s vedlejšími postavami se zamýšlí nad životem, osudem nebo i láskou.


Kresba, která nejčastěji zachycuje venkovní prostředí pod hvězdnou oblohou, dodává komiksu správně melancholickou až mystickou atmosféru a protože se příběh točí okolo mrtvých, je jasné, že tímto směrem se ponese celá série. Samotná hrdinka je často taková rozporuplná. Ze svého života si nic nepamatuje a to, že se jmenuje Alisik, zjistí jen díky jménu na náhrobku. Díky ztrátě paměti a celkové situaci je Alisik často smutná, bez žádného cíle a chuti smířit se s tím, co ji osud nadělil. Jako mladá dívka toho mohla mít před sebou hodně a tohle postupné uvědomění je těžko stravitelné.

Kromě samotného hlavního příběhu jsou do každé kapitoly vloženy psané básně, zajímavá pravidla nebo i mezihry. Celkově je Alisik nenáročný, ale milý komiks, který je ve svém prvním díle takový velký úvod něčeho, co nás teprve čeká. Příběh má určitý potenciál, povedenou grafiku i dovede hravě zobrazit vážnou i veselou stránku. Především ta vážnější stránka je pěkně atmosférická, což umocňují celostránkové ilustrace plné stínů a hvězd.

"A netušila přitom, že ty opravdu zlé věci mají teprve přijít..."

Český název: Alisik - Podzim | Originální název: Herbst | Autor: Hubertus Rufledt, Helge Vogt Série: Alisik 1 Počet stran: 112 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 3/5

You Might Also Like

0 komentářů