Živí mrtví - Život a smrt

dubna 21, 2018

Zombie telenovela pokračuje! V nové příběhu to ale začíná zase skřípat, objevil se nový a pěkně nechutný nepřítel a i po čtyřiadvaceti sešitech dokáže Robert Kirkman zvednout své čtenáře ze židle. Život a smrt, hlavní témata tohoto dílu, jsou takové dva protiklady, kteří ale bez sebe nedokáží existovat.


Celá komunita se připravuje na velkou událost a veškerý čas věnuje přípravě. Jedná se o prostý jarmark, výměnu zboží a posezení s obyvateli skupiny. Pro mnohé je to ale něco víc, krok kupředu, pomalý návrat k bývalé civilizaci. Na pozadí všech příprav ale děje mnohem víc... Carl se vypravil hledat neznámou dívku na území nové skupiny a Magie se musí rozhodnout, co udělá s mužem, který se ji snažil zabít.

Život a smrt je dokonalou ukázkou, jak může krásně gradovat napětí. Pomalý až lehce odpočinkový začátek se začne pomalu bortit a autoři si hrají nejen se samotnými hrdiny, tak i se čtenářem. Máme tu ukázku všech kolonií točících se okolo Ricka, Magie a Dwighta a i když všichni táhnou za jeden provaz, jsou vidět patrné rozdíly. Rozdíly v chování vůdců i v celkové atmosféře. A o to patrnější je pak rozdíl s novou skupinou Šeptačů, kteří se rozhodli navždy opustit život civilizovaného lidstva.


Série Živí mrtví je už slušně rozsáhlá a posunula se opravdu hodně. Převážně nadprůměrně části dokáží často šokovat a je až překvapující, že autor pořád příchazí s něčím novým. Původně příběh o zombie apokalypse se vyvinul v příběh o lidském přežití během nejrůznějších podmínek a situací. Hlavně samotní hrdinové se vyvinuli. Pár jich ubylo nebo naopak se objevilo i několik nových jedinců. Živí mrtví představují širokou škálu charakterů, které se neustále mění, s ohledem na vývoj děje. 

Každý čtenář si určitě pamatuje malého a vykuleného Carla. Teď je z něj skoro dospělý muž, který se rozhoduje sám za sebe. Pořád si ale v sobě nese jakousi frackovitost a umíněnost. V této nové dějové linii ale poznává další a nové stránky života. Jeho otec Rick je naopak čím dál více v rozporu a to buď sám se sebou nebo s ostatními. Jeho vidina dobra totiž není pokaždé přijata tak, jak by si představoval. A pak je tu Magie, která také ušla obrovskou cestu od svého prvního působení v komiksu. Stala se vůdkyní své komunity, matkou a nese na svých zádech těžké břemeno. Roli vůdce většinu času zastával Rick a tak je pro ni obtížné dělat nepříjemná, přesto nutná rozhodnutí.


Nový díl Živých mrtvých svým čtenářům ukazuje rozjetou situaci, kde vidíme staré známé, objeví se i pár skoro zapomenutých a rozvinou se nové dějové linky. Tím nejvýraznějším prvkem je ale náhled do nepřátelské komunity, do jejich života a chápání. Šeptači možná vypadají že jsou docela magoři, ale mají ve vedení dosti silnou osobnost, která se jen tak něčeho nezalekne. A to taky v samotném závěru pěkně ukáže. V tomto díle se mihne i oblíbený a zatracovaný Negan se svým typickým hulvátských slovníkem a nechybí ani pořádná nálož lidských emocí a vztahových situací.

Často se nad tím čtenáři podivují, ale ano, i po takové době je tato komiksová série kvalitní a pořád se v ní objevují překvapivé a šokující zvraty, které dokáží příběh úplně otočit. Z naprosté pohody a uvolněnosti skočit do pocitu zmaru, zrady a velké bolesti. Rick a ostatní už za celou dobu zažili všemožné situace, potkali různorodé lidi, dobré i ty špatné. Přišli o mnoho, museli se změnit a přehodnotit téměř všechno v co věřili a pro co žili. Teď to vypadá, že opět narazili na něco neobvyklého, co se dlouho skrývalo a tak trochu čekalo na svou chvíli. A ta právě nastala.

Český název: Živí mrtví - Život a smrt | Originální název: The Walking Dead - Life and Death | Autor: Robert Kirkman, Charlie Adlard Série: Živí mrtví 24 Počet stran: 136 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

0 komentářů